President Poetin. Foto Shutterstock.

President Poetin. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Poetin veroorzaakt storm met speech, Rusland lanceert ‘vredesmissie’ in oosten Oekraïne

Ruben Notteboom

In een lange speech heeft het Kremlin de zaadjes geplant voor een nieuwe escalatie in het Russisch-Oekraïens conflict. Niet alleen haalde de Russische president Vladimir Poetin zwaar uit naar Oekraïne, hij erkende Donetsk en Loehansk ook als onafhankelijke volksrepublieken. Poetin ondertekende ook een verdrag van wederzijdse vriendschap en hulp. De reactie vanuit verschillende landen is enorm. Ondertussen kondigde Rusland ook aan “vredestroepen” te sturen naar de twee regio’s. Het Russische leger zal dus of binnenkort het oosten van Oekraïne betreden, of dat is al aan het gebeuren.

De Russische Federatie heeft twee nieuwe volksrepublieken als onafhankelijk erkend. Deze zet is zeer gelijkaardig met de erkenning van Zuid-Ossetië en Abchazië in 2008, twee gebieden die willen afscheuren van Georgië. In Donetsk en Loehansk wordt, net zoals destijds op de Krim, het nieuws met vuurwerk onthaald. “Duidelijk in scène gezet en getimed,” klinkt het bij Jack Posobiec, een Amerikaanse auteur en politieke activist.

(Lees verder onder de tweets)

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1495851845000085506
https://twitter.com/RadioGenova/status/1495862877554679813

Oorlog in Oekraïne dichterbij?

Nu Rusland de twee gebieden als onafhankelijk heeft erkend, vreesde het Westen dat hij troepen naar Loehansk en Donetsk zal sturen. Voor Rusland is dit immers geen invasie meer, want de troepen zouden zich volgens de Russen niet op Oekraïens grondgebied bevinden. Op Twitter wordt al zeer vaak een video gedeeld waarin, zo wordt beweerd, te zien is hoe Rusland al aan het binnentrekken is. Of de beelden echt zijn is onduidelijk, maar het is in lijn met de berichtgeving over de Russische vredestroepen die onderweg zijn naar Loehansk en Donetsk. De westerse angst is realiteit geworden.

Nu rijst de vraag hoe Oekraïne hierop zal reageren. Kiev kan deze daad erkennen en zich terugtrekken, zoals het land in 2014 moest doen met de Krim. Indien Oekraïne de beslissing niet accepteert, is de kans op militaire confrontatie zeer groot.

(Lees verder onder de tweet)

Europese Unie sanctioneert Rusland

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen reageert alvast zeer scherp op de onafhankelijkheidserkenning door Rusland. “De erkenning van de twee separatistische territoria in Oekraïne (als onafhankelijke staten) is een gigantische schending van het internationaal recht, de territoriale integriteit van Oekraïne en de Minskakkoorden. De Europese Unie en haar partners zullen verenigd en hard reageren en zullen blijven solidair zijn met Oekraïne,” klinkt het op Twitter. Deze statement werd ook getweet door Charles Michel.

(Lees verder onder de tweets)

Rik Torfs gelooft niet dat de EU nog iets kan doen. “Ursula von der Leyen en Charles Michel herhalen de onwankelbare steun van de EU aan de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territorialiteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen. En nu? Ik vrees dat de grenzen al verlegd zijn, helaas,” schrijft hij.

Oekraïense president in gesprek met Biden

De Oekraïense president Zelensky schrijft op Twitter dat hij de situatie besproken heeft met president Joe Biden. De Oekraïense regering komt ook samen om de beslissing van Rusland te bespreken. Zelensky zou ook een gesprek gepland hebben met de Britse premier Boris Johnson. Volgens Oekraïense journaliste Olga Tokariuk heerst er een sombere sfeer in Oekraine. “Moeders spreken erover om stickers op de rugzakken van hun kinderen te kleven met hun bloedgroep. Vergis je niet, deze speech wordt gezien als een oorlogsverklaring tegen Oekraïne.”

(Lees verder onder de tweets)

De Amerikaanse president Joe Biden reageert met economische sancties. Zo is het verboden om te investeren of samen te werken met entiteiten die deel uitmaken van de DNR en LNR, de volksrepublieken van Donetsk en Loehansk. De republikein Mike Waltz vindt dat Biden verder moet gaan en alle activa en middelen van de oligarchen op Amerikaans grondgebied in beslag moet nemen.

(Lees verder onder de tweets)

Verenigd Koninkrijk veroordeelt Rusland

De Britse premier Boris Johnson reageert ook scherp op de gebeurtenissen. “Dit is duidelijk in strijd met de internationale wetgeving. Het is een gigantische schending van de soevereiniteit en integriteit van Oekraïne. Het is een verwerping van de Minskakkoorden. Ik denk dat het een duister voorteken is en een zeer donker teken. Het is opnieuw een aanwijzing dat de zaken in Oekraïne de verkeerde weg opgaan. Het Verenigd Koninkrijk zal alles doen wat we kunnen om Oekraïne bij te staan en zal Rusland sanctioneren,” klinkt het.

(Lees verder onder de tweet)

Ook België schaart zich achter Oekraïne

Ook in België worden de acties van Rusland veroordeeld. “België veroordeelt de erkenning van de separatistische gebieden in Oekraïne. Het is een schending van het int recht, de akkoorden van Minsk en de territoriale integriteit van Oekraïne. We zullen nauw samenwerken met EU- & NAVO-partners voor een krachtige, eensgezinde reactie,” aldus Sophie Wilmès.

(Lees verder onder de tweet)

Sammy Mahdi uit ook zijn bezorgdheden op Twitter. “In Wenen persconferentie van Poetin gevolgd samen met Oost-Europese ministers. Grote bezorgdheden, en terecht. Over één ding zijn ze het eens: indien hun buren uit Oekraïne vluchten, zullen ze hen graag opvangen. Maken er bijna een erezaak van. En neen, dat betekent niet dat we de ogen moeten sluiten voor wat verkeerd loopt bij migratiebeheer in verschillende landen. Het biedt alleen een ruimere kijk op de zaken en hopelijk de opportuniteit om eindelijk een gezamenlijk Europees migratiebeleid uit te werken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “Poetin veroorzaakt storm met speech, Rusland lanceert ‘vredesmissie’ in oosten Oekraïne”

  1. Van het ene (giep-klimaat) doemscenario naar het andere. De bemoeizucht van de eu en usa kent blijkbaar geen grenzen.Maar ja, wat wil je, als er een stel niet bekwame, niet gekozen prutsers aan de knoppen staan te draaien.

  2. Waar was de EU toen Turkije binnen viel en nog altijd bezet houd in Cyprus? Was dit geen schending van internationaal recht?
    Waarom wilde het Westen een moslimstaat in Servië? Was dit geen schending van internationaal recht?

  3. Oost-Oekraïne is etnisch, cultureel een taalkundig Russisch, dus hun eis tot onafhankelijkheid is even legitiem dan onze Vlaams nationalistische voor een “Vlaanderen Vrijstaat” !

  4. Bravo voor Putin. Hij staat recht in zijn schoenen. De NATO en het westen hebben alle 6 de Minsk akkoorden met Rusland flagrant gebroken. Ik hoop van harte dat Rusland niet enkel in Donetsk en Loehansk recht en orde herstelt, maar ineens doorstoot tot de grens met Polen en Roemenië.

  5. Rusland’s tactiek heeft dus gewerkt : Russische troepen in 2 nieuwe “onafhankelijke(?)” Staten en een deal dat er militaire bases mogen gebouwd worden vlak bij de grens van Europa!
    Waar wacht Europa/het Westen nog op om als tegenzet – en eigen veiligheid- Oekraïne onmiddellijk als lid te erkennen (er wordt toch ook nog altijd onderhandeld met/over Turkije en dat land kan je toch niet als “Europees” beschouwen)? Of is het daar België met zijn 7-dwergen-regering in het groot?

Plaats een reactie

Delen