Twitter. Foto Shutterstock.

Twitter. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Twitter plaatst waarschuwing “om twee keer na te denken” “ter preventie van aanstootgevende tweets”

Ruben Notteboom

Twitter wil dat er minder aanstootgevende tweets de wereld ingezonden worden. Daarom krijgt men binnenkort waarschijnlijk een waarschuwingsscherm te zien vooraleer ze reageren op het bericht van iemand anders. Zo wil Twitter vermijden dat mensen impulsief en agressief reageren.

Twitter hoopt met het scherm mensen aan te moedigen aanstootgevende inhoud te heroverwegen en te verwijderen. Zo zou de hoeveelheid aanstootgevende inhoud op het platform moeten verminderd worden. De functie is nu in testfase en nog niet beschikbaar in België.   

Twitter wil minder aanstootgevende inhoud

Het is niet de eerste keer dat Twitter nieuwe maatregelen treft tegen aanstootgevende inhoud. Het platform maakt ook gebruik van een algoritme om zulke inhoud te vinden en te verwijderen. Met de nieuwe maatregelen hoopt het platform meer verantwoordelijkheid te leggen bij de gebruikers zelf.

De Amerikaanse universiteit Yale voerde een onderzoek uit in opdracht van Twitter om na te gaan of zo’n functie zou helpen. Ongeveer 220.000 gebruikers kregen tussen februari en april 2021 zo’n scherm te zien. Zes procent besloot het bericht toch niet te plaatsen. 9 procent annuleerde de tweet. 22 procent herschreef het antwoord en 37 procent koos voor een minder beledigend alternatief.

Experiment in Brazilië

Momenteel wordt het experiment vooral in Brazilië uitgevoerd, maar de kans is reëel dat dit nieuwe systeem ook in België zal toegepast worden. In totaal was de hoeveelheid aanstootgevende inhoud zes procent minder tijdens het experiment van Yale, maar het aantal interacties was niet minder. Mensen reageren dus wel, maar op een andere manier.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen