Hongaarse premier Viktor Orban. Shutterstock

Hongaarse premier Viktor Orban. Shutterstock

Uncategorized

Orban hint voor het eerst op Hongaars vertrek uit EU

Van de redactie

De Hongaarse eerste minister Viktor Orban heeft zaterdagavond, tijdens een toespraak voor aanhangers, voor het eerst gehint op een mogelijks vertrek van Hongarije uit de Europese Unie. Volgens de Hongaarse premier voert de EU “een heilige oorlog, een jihad” onder het mom van de rechtsstaat. “Europa moet tolerant zijn ten aanzien van Hongarije, anders kunnen Brussel en Boedapest niet langer hetzelfde pad bewandelen”, aldus Orban.

Het is wellicht geen toeval dat Orban zijn uitspraak deed enkele dagen voor het Europees Hof van Justitie zich woensdagochtend uitspreekt over het nieuwe rechtsstaatmechanisme van de EU, in een zaak die Hongarije en Polen aanhangig hebben gemaakt. Volgens het mechanisme kunnen EU-landen die de principes van de rechtsstaat verachten, minder Europese subsidies krijgen. 

Culturele vervreemding

Volgens Orban moet de Europese Unie verenigd blijven, ondanks de “culturele vervreemding” die volgens hem ontstaan is. “Verdraagzaamheid is de enige oplossing. Alleen zo kunnen we op het gezamenlijke pad blijven”, zei hij.

Het is niet de eerste keer dat Orban felle kritiek uit op “de bureaucraten in Brussel”, maar hij heeft er nog nooit mee gedreigd de deur van de EU achter zich toe te trekken. Op 3 april verkiezen de Hongaren een nieuw parlement. Orbans Fidesz-partij is daar in een nek-aan-nekrace verzeild geraakt met de verenigde oppositie.

Het arrest van het EU-Hof over het Europese rechtsstaatmechanisme wordt zaterdag rechtstreeks uitgezonden via streaming.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Orban hint voor het eerst op Hongaars vertrek uit EU”

Plaats een reactie

Delen