Hulpdiensten op de Wetstraat, ter hoogte van metrostation Maalbeek vlak na de aanslagen (Belga)

Binnenland politiek

6 jaar na aanslagen Brussel: Molenbeek nog steeds een “hellhole”, slachtoffers wachten nog op tegemoetkoming

Wannes Neukermans

De aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek zijn vandaag exact zes jaar geleden. In totaal vielen er 32 dodelijke slachtoffers en raakten meer dan 300 mensen gewond. De daders waren teruggekeerde (vooral Belgische) Syriëstrijders die in naam van de Islamitische Staat zichzelf opbliezen. Ook in de gemeente Molenbeek werd er een plechtigheid gehouden om de slachtoffers te herdenken.

Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) was ook aanwezig op de plechtigheid. “Het eerbetoon dat wij vandaag brengen aan alle slachtoffers van deze barbaarse aanslagen, is een bewijs van onze wil om het leven te vieren”, aldus Moureaux. “Om dat te bereiken, moeten we de segregatie en de gettovorming die aan de bron lag van het drama dat zich heeft afgespeeld, meer dan ooit vermijden.” Verschillende daders groeiden namelijk op in Molenbeek, waar ze ten prooi vielen aan radicalisering. En wat blijkt? Zes jaar na datum is er nog weinig veranderd en krioelt het in de Brusselse gemeente nog steeds van de moslimextremisten.

De beloftes om het radicalisme uit Molenbeek te verdrijven zijn niet nagekomen, zo blijkt. De toestand is zo ernstig dat niet-moslims de ergste buurten zelfs compleet vermijden. Molenbeek krijgt dan ook vaak bijnamen als ‘Brussels Kalifaat’, men spreekt zelfs van ‘het ideale islamitische ecosysteem’.

https://redactie.palnws.be/2022/03/franse-documentaire-schetst-onthutsend-beeld-van-molenbeek-ik-werd-bespuugd-kreeg-te-horen-dat-ik-mijn-hoofd-moest-bedekken/

Huiswerk laten liggen

De federale regering leverde vorige week een synthesedocument af, waaruit moest blijken in hoeverre de aanbevelingen van de onderzoekscommissie over de aanslagen al gevolgd werden. Dat document vroeg de N-VA-Kamerfractie anderhalf jaar geleden voor het eerst aan. “Tot onze grote spijt hebben we moeten vaststellen dat deze regering haar huiswerk heeft laten liggen”, reageerde fractieleider Peter De Roover. “Ze hebben de strijd tegen terrorisme uit het oog verloren.”

De regering-Michel 1 nam een eerste reeks antiterreurmaatregelen. “Maar die drive is binnen de federale regering jammer genoeg al enige tijd verdwenen, waardoor een hoop noodzakelijke aanbevelingen zijn blijven liggen”, aldus de N-VA. Zo is het nog steeds onduidelijk hoe het staat met de Kruispuntbank Veiligheid, één van de speerpunten van de POC die informatiedeling makkelijker zou moeten maken. Daarnaast is er na zes jaar nog  steeds geen slachtofferfonds opgericht voor de schadeloosstelling.

Slachtoffers nog steeds niet ontzorgd

Federaal parlementslid Koen Metsu (N-VA) vindt het ook onaanvaardbaar hoe de federale regering met de slachtoffers van de islamitische aanslagen omgaat. “Slachtoffers worden nog steeds niet ontzorgd. Ze moeten nog steeds zelf op zoek naar hulp en ondersteuning”, verklaart hij. “Ze worden van hot naar her gestuurd. Wellicht had de regering de miljoenen euro’s voor de repatriëring van de IS-adepten beter in de slachtoffers gestoken.”

Ook het Vlaams Belang klaagt het getalm van de regering in deze kwestie aan. “Personen die veelal in het buitenland wonen kregen een lagere vergoeding dan werd afgesproken, en sommige slachtoffers kregen zelfs helemaal géén schadevergoeding. Sommigen waren vaak niet of onvoldoende op de hoogte van hun rechten, en zouden zelfs geïntimideerd zijn geworden door enkele verzekeringsexperts”, zo klaagt Kamerlid Barbara Pas aan.

Intussen ligt er een wetsvoorstel op tafel om terreurslachtoffers voor de volle 100 procent te vergoeden, ook als ze niet verzekerd zijn. “Veel te weinig en veel te laat”, vindt Pas. Slachtoffers van de IS-aanslagen wachten intussen nog steeds op een financiële tegemoetkoming.

VB-parlementsleden Dominiek Sneppe, Ortwin Depoortere en Bob De Brabandere tijdens een kransneerlegging (22/03/2022)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “6 jaar na aanslagen Brussel: Molenbeek nog steeds een “hellhole”, slachtoffers wachten nog op tegemoetkoming”

  1. bart SSomers van verz open vld heeft onlangs 12 diyanet en 4 milli gurus moskeeën gesubsidieerd die via de koran 2/24 oproepen om ongelovigen te doden dus SSomers roept op om ongelovigen te doden, de moslims hebben hun geld gehad en de slachtoffers van de islam blijven in de kou staan. En wat zeggen jullie nu? Dank u bart SSomers.

  2. Bij de herdenking op onze audio-visuele media “vergaten”(sic) politiek-correcte reporters elke referentie naar de “islam” te maken . Nochtans staan er in de Koran haatspraak verzen te lezen die oproepen tot geweld tegen “ongelovigen” waarop de muzelman terroristen zich konden baseren om hun bloederige wandaden wanen te kunnen “verrechtvaardigen”(sic)

Plaats een reactie

Delen