Beau Biden (Shutterstock)

Uncategorized

Beau Biden Stichting ontvangt miljoenen, slechts klein deel gaat naar kinderen

Carl Deconinck

De Beau Biden Stichting is genoemd naar de overleden zoon van Amerikaans president Joe Biden. Ze zegt te strijden tegen kindermisbruik en wil kinderen en volwassenen opleiden om kinderen beter te beschermen. Maar in realiteit blijkt het toch wat anders uit te draaien. De stichting haalt miljoenen dollars binnen, maar geeft slechts duizenden dollars uit aan het goede doel.

De stichting, die gevestigd is in Delaware, kreeg in 2020 nog 1,8 miljoen dollar van de Biden Foundation, die dat jaar de boeken neerlegde. Die stichting diende om “vooruitgang en welvaart” bij Amerikaanse gezinnen te brengen. Ook rijke donoren die banden hebben met Joe Biden, schonken 225.000 dollar aan de stichting. Dankzij die extra gelden was er bijna 4 miljoen dollar in kas.

Van dat geld ging echter maar een beperkt deel naar het voorbestemde doel, namelijk het beschermen van kinderen. Dat blijkt uit de documenten die de stichting indiende bij de belastingen. Slechts 544.961 dollar ging naar het beschermen van kinderen tegen misbruik. Een buitensporig deel ging naar riante lonen voor de medewerkers van de organisatie. Patricia Dailey Lewis, die plaatsvervangend procureur-generaal was onder Beau Biden, bestuurt de stichting en kreeg daarvoor 150.660 dollar in 2020. Daarbovenop ontving ze nog een mooie bonus van enkele duizenden dollars. Joshua Alcorn, een Democratische activist en consultant bij Beau Biden, raapte er in datzelfde jaar 131.437 dollar op.

Financiële efficiëntie

Charitywatch, een organisatie die waakt over goede doelen, zegt dat non-profits normaal gezien 75 procent van hun budget spenderen aan hun programma. Bij de stichting Beau Biden is dit cijfer veel lager. Charitywatch berekende dat slechts 58 procent naar het goede doel zelf ging. “Een percentage van 58 procent wijst niet op een hoog niveau van financiële efficiëntie.”

De andere, beruchte zoon van Joe Biden, Hunter, zat in 2020 ook in het bestuur van de stichting. Op zijn even beruchte laptop kleefde zelfs een sticker van de organisatie. Daarnaast zat ook Hallie Biden, de weduwe van Beau, in het bestuur van de stichting. Hunter begon een affaire met haar na de dood van zijn broer, wat hem zijn huwelijk met zijn vrouw Kathleen kostte.

De lijst van belangrijke donoren is ook interessant. Zo vinden we er de Masimo Corporation terug, die medische toestellen produceert, samen met de Masimo Foundation. Beide worden geleid door Joe Kiani. Diezelfde Kiani doneerde ook 750.000 dollar aan een campagne (PAC) die Joe Biden steunde bij de verkiezingen. Hij werd genoemd om in een raadgevend presidentieel comité voor wetenschap en technologie te zetelen. Zijn bedrijf heeft ook miljoenen aan overheidscontracten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Beau Biden Stichting ontvangt miljoenen, slechts klein deel gaat naar kinderen”

  1. En toch zijn er nog altijd goedgelovige randdebielen die aan zo’n organisaties geld schenken. Enkel de topfiguren verrijken zich daarmee en alleen de kruimels komen bij de behoeftigen.

  2. Hoeveel ging er ook alweer naar Antwerpse armen via het VB dat met 8 miljoen dotatie en 1,2 miljoen aan reclame op FB uitgaf? TIEN hele duizend euro en dan nog van soepverkoop.
    Pot, ketel, ………zwart.

  3. Dat is niets nieuws, eerst de eigen organisatie en de royaal betaalde directieleden en stafmedewerkers. Schiet er nog iets over, naar schatting 2 a 3 %, dat wordt dan aan het goede doel besteed. Als daar zijn 11 11 11, Broederlijk Delen enz… met het Rode Kruis voorop.

Plaats een reactie

Delen