Illustration shows the website www.goldenpalace.be opened on a laptop in Lierde, Thursday 27 January 2022. Bpost is planning to sell Ubiway Retail and its 170 stores to Golden Palace, an online casino and gambling platform in Belgium. The bpost group announced on Wednesday, in a press release, that a takeover agreement for Ubiway Retail and its 170 stores had been signed with the Golden Palace Group. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Bpost-top toont begrip voor bezorgdheden: “Gokken blijft nevenactiviteit in krantenwinkels”

Wannes Neukermans

Dinsdag moest de Bpost-top in de Kamer uitleg verschaffen over de verkoop van haar krantenwinkeldochter Ubiway. Die komt binnenkort in handen van gokgroep Golden Palace. Gedelegeerd bestuurder Dirk Tirez vindt de vragen terecht: hij begrijpt ook dat er bezorgdheden zijn over de deal. Golden Palace heeft volgens Tirez echter garanties gegeven over de naleving van de nieuwe, strengere regels die bepalen dat gokactiviteiten een “nevenactiviteit” moeten blijven in de krantenwinkels.

Bpost, voor de helft in handen van de federale overheid, liet eind januari plots weten al haar aandelen van dochterbedrijf Ubiway te verkopen aan Golden Palace. Zo’n 170 krantenwinkels van onder meer Press Shop en Relay komen op die manier in handen van het gokbedrijf. Maar de deal ligt politiek niet zo goed, mede omdat voogdijminister Petra De Sutter (Groen) niet op voorhand op de hoogte was gesteld.

Zij vond dat de verkoop haaks stond op de ambities van de regering om te strijden tegen gokverslaving. De verkoop terugdraaien kon niet meer, maar de verkoopovereenkomst werd wel nog aangescherpt. Zo werd in de tekst opgenomen dat gokactiviteiten in krantenwinkels een “nevenactiviteit” moeten blijven. Die clausule moet vermijden dat de krantenwinkels uitgroeien tot mini-gokkantoren.

Minister in slecht daglicht gesteld

Maar dan nog ligt de deal gevoelig. CD&V-parlementslid Jef Van den Bergh noemt het een “pijnlijke affaire” voor een overheid die inzet op de aanpak van gokverslaving. “Mijn vertrouwen in de leiding van Bpost is zwaar op de proef gesteld”, stelt Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke, die zich vragen stelt bij de manier waarop de deal tot stand is gekomen. En ook Michaël Freilich (N-VA) heeft vragen bij de manier waarop Bpost de verkoop heeft aangepakt en gecommuniceerd: “U wist toch dat u hiermee de minister in een slecht daglicht zou stellen?”

Als reden voor de verkoop geeft CEO Dirk Tirez dat de activiteiten al jarenlang onrendabel waren. Dat Golden Palace als enige met een bindend bod kwam, was op voorhand niet te verwachten. “Maar ik begrijp uw vragen en zorgen. Dit blijft een moeilijke beslissing, maar ze was nodig gezien de financiële situatie en het welzijn van de werknemers”, aldus Tirez. Volgens Tirez en voorzitster Audrey Hanard heeft Golden Palace zich geëngageerd om de verstrengde regels te respecteren. Die regels moeten waarborgen dat de krantenwinkels niet evolueren naar goktenten.

De Sutter veel te laat op de hoogte

Door het wettelijke kader en de autonomie van Bpost moest voogdijminister Petra De Sutter niet op voorhand op de hoogte gebracht worden. Niet de schuld van Bpost dus, dat zelf naar een duidelijker kader vraagt. Volgens Vooruit-parlementslid Joris Vandenbroucke verhindert het huidige kader het management niet om de minister “in het kader van de goede samenwerking met de meerderheidsaandeelhouder in te lichten over gevoelige beslissingen zoals de verkoop van 170 krantenwinkels aan een gokbedrijf”. “Maar men vond dat niet nodig”, aldus Vandenbroucke. Het Vooruit-Kamerlid neemt ook geen genoegen met de uitleg over de garanties die Bpost heeft gekregen. “De ‘ethische garanties’ die Bpost heeft gekregen, slaan louter op feit dat Golden Palace belooft om zich aan de wet te houden. Dat zou er nog aan mankeren”, besluit Vandenbroucke.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Bpost-top toont begrip voor bezorgdheden: “Gokken blijft nevenactiviteit in krantenwinkels””

  1. Iedereen heeft teveel mogelijkheden gegeven aan dergelijke sujetten, het zijn profiteurs tout court. Werken doen ze niet. En altijd blijken het mensen met een ‘diploma’ rechten, en daar kun je de straat mee leggen. Die gasten zijn echt en enkel alleen uit op persoonlijke verrijking, ten koste van anderen.

  2. Gokken blijft een nevenactiviteit? Hoe gaat men er toezicht op houden dat dit effectief zo is?
    Bpost heeft het op eigen houtje geregeld en het is maar normaal dat men de verantwoordelijke(n) op het matje roept en sancties oplegt.

Plaats een reactie

Delen