N-VA-voorzitter Bart De Wever. Foto's: Photonews en Shutterstock.

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Foto's: Photonews en Shutterstock.

Uncategorized

De Wever ziet gelijkenissen tussen Hitler en Poetin

Van de redactie

“Ik ben allergisch aan historische vergelijkingen, maar deze keer zijn er wel parallellen en die maken me bezorgd.” De N-VA-voorzitter -historicus van opleiding- Bart De Wever ziet onrustwekkende gelijkenissen tussen Poetin en nazileider Adolf Hitler. Ook de Russische dreiging maakt hem ongerust. “Als er één Russische tank de grens van een NAVO-land overschrijdt, dan zijn we formeel in oorlog”, aldus De Wever in ‘De Zondag’.

De N-VA-voorzitter zegt dat de oorlog hem diep raakt. Wanneer hem als historicus zijnde wordt gevraagd of de vergelijkingen tussen Hitler en Poetin standhouden dan klinkt het scherp. “Ik ben doorgaans allergisch aan historische vergelijkingen, maar deze keer zijn er wel parallellen en die maken me bezorgd. Poetin doet denken aan Hitler.”

Hij expliqueert: “Duitsland werd vernederd na de Eerste Wereldoorlog, Rusland na de Koude Oorlog. In beide landen trad een autocratische leider naar voren met een duidelijke ambitie: de vernedering ongedaan maken. In Duitsland was dat Hitler, in Rusland Poetin.”

Het zijn bovendien twee mannen die zelf ook de vernedering gevoeld hebben, vervolgt De Wever. Hitler was een soldaat en Poetin een KGB-agent. “Beiden gingen vervolgens onverwachts over tot irrationeel gedrag. Wat het Sudetenland was voor Hitler, was de Krim voor Poetin”, wijst de N-VA-voorzitter er nog op. “Dat zijn véél gelijkenissen.”

Rusland kan oorlog economisch niet aan

Het geweld in Oekraïne raakt De Wever diep, maar vreest hij ook een wereldoorlog? “Je moet daar bezorgd over zijn”, zegt hij. “Als er één Russische tank de grens van een NAVO-land overschrijdt, dan zijn we formeel in oorlog. Dat is artikel 5 van de NAVO.” Toch denkt de Antwerpse burgemeester niet dat het zover zal komen. Volgens De Wever kan Rusland dat economisch en militair niet aan. “Dat is bijna een derdewereldland.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




13 gedachten over “De Wever ziet gelijkenissen tussen Hitler en Poetin”

  1. De vergelijking met Hitler doet al lang de ronde dus BDW vindt het warm water uit. Erger is dat hij VB als Poetin-vrienden wil te kijk zetten. Tuurlijk waren er sympathieën vooraleer de man Oekraïne was binnengevallen, maar die waren er ook in andere middens, socialist Schröder op kop. Heel Europa is bij onze Wladimir op de koffie geweest. Poetin is trouwens een communistisch product, net als Maduro, Kim, Ping etc…
    De Wever wordt stilaan voor meer en meer mensen de politieke ontgoocheling van hun leven.
    Mijn bewondering is omgeslagen naar misprijzen.

  2. Hij heeft wel gelijk maar hij zou beter naar zichzelf kijken en eens serieus gaan nadenken om met het vlaams belang te gaan praten.Hij zit nu ook in de oppositie en staat machteloos tegenover Vivaldi.Hoe rechtser Europa wordt hoe beter.Ik hoop dat Frankrijk zo snel mogelijk een rechtse president krijgt want aan Macron heeft dat land niks.

  3. De vergelijking gaat mank. Hitler was een kunstschilder van opleiding, of dat had hij willen zijn. Hij heeft als Oostenrijker vrijwillig gediend in het Duitse leger, omdat hij zijn ideaal wou dienen, niet in de hoedanigheid van geschoold beroepsmilitair. Poetin was een KGB’er, die oa. in dienst van zijn vaderland heeft gediend in Oost-Duitsland. Hij heeft nooit gediend in het partijapparaat, en zich in de sovjettijd nooit met de ideologie beziggehouden. De KGB, Comitee voor Staatsveiligheid, was een staatsorgaan, weliswaar onder de controle van de Partij, de hoeder van de ideologie. Poetin was als dusdanig niet meer dan een technisch uitvoerder.

  4. Hij weet nochtans hoe dat gaat met dergelijke vergelijkingen. Er zijn namelijk heel veel mensen die een even treffende gelijkenis tussen De Wever en Hitler zullen maken. Als je dergelijke vergelijkingen begint te maken, wordt het tijd om jezelf eens in vraag te stellen.

  5. We hadden al bijna een dozijn redenen om niet meer voor N-vA te stemmen. Deze nieuwe verklaring van Dewever geeft weer een nieuwe reden. N-vA = transatlantisten, NATO slippendragers, amerikaanse pionnetjes.

  6. “Wat het Sudetenland was voor Hitler, was de Krim voor Poetin””, wijst de N-VA-voorzitter er nog op. “Dat zijn véél gelijkenissen.”

    Daarom spreken we over ‘der Krimanschluss’: Poetins aanvankelijk heimelijke bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim door Russische soldaten zonder insigne, spottend ‘de groene mannetjes’ (‘zeljonyje tsjelovjetski’) genoemd – omdat Poetin niet zeker was van de Westerse reactie –, gevolgd door een, overhaast georganiseerd, pseudo-referendum.

  7. ik had dezelfde bedenking gemaakt.De G-7 was het mooiste voorbeeld,toen werd Rusland erbij gehaald om de G-8 te realiseren maar het was nooit van harte.Men wilde Rusland vernederen en Poetin heeft geduld gehad,tot vandaag en dan is men verwonderd dat Poetin op die manier reageert.had Poetin nog 2 jaar gewacht dan was het opnieuw een wereldmacht .Als de gaskraan nu dichtgedraaid wordt worden wij derde wereld landen,dat is een feit.

  8. Misschien anders aanpakken en met enige zin voor pragmatiek.

    Ondanks alle oorlogsdrama’s zal het niet lukken zonder empathie tav Poetin.
    De NAVO had wat meer ellebogen tav Rusland aan de dag kunnen leggen, herinner u de houding van Kennedy in de Varkensbaai.

    Het minst aantal slachtoffers wordt pas verzekerd als de EU en de Ukrainers zelf enkele eisen stellen aan Zelenski voor een EU-toetreding.
    1. Afstand van de 2 provincies
    2. Afstand van de Krim
    3. Geen toetreding tot de NAVO

    De EU moet begrip opbrengen voor een graad van neutraliteit in bepaalde zones.

    PS. Dat Zelenski aan het vechten zou zijn om de democratie in de EU te redden is misplaatste retoriek.

Plaats een reactie

Delen