Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Dodental Marioepol loopt op: “Minstens 2.500 dode inwoners”

Carl Deconinck

De strijd rond de Oekraïense havenstad Marioepol verloopt erg hevig. Oleksij Arestovitsj, een adviseur van de Oekraïense president Zelensky, meldt dat minstens 2.500 inwoners van de stad zijn gedood. Beelden van Mariepol zijn veelzeggend. Rusland laat geen humanitaire hulp in de stad toe.

Marioepol is een belangrijke stad aan de zee van Azov tussen Rusland en de Krim. De stad telde voor de Russische inval 430.000 inwoners. Rusland wil Marioepol veroveren om de Krim met de rest van Rusland te kunnen verbinden, maar het verzet is hevig. Rusland beweert dat het geen burgerdoelen viseert, maar volgens de Russen gebruiken “extreemrechtse milities” de burgers als menselijk schild. Daarom kunnen er geen evacuaties plaatsvinden.

2.500 doden

Sinds 24 februari zijn er meer dan 2.500 doden gevallen. De cijfers komen van het stadsbestuur zelf. Het was ook in Marioepol dat een kinderziekenhuis en een kraamkliniek werden gebombardeerd. Daarbij stierf onder meer een zwangere vrouw, samen met haar kind. De Russische ambassade in Londen sprak van “een actrice” met “realistische make-up”.

Officieel zijn er volgens de Verenigde Naties 596 doden gevallen in Oekraïne sinds Russische troepen het land binnenvielen. 85 van die doden zijn kinderen. Die cijfers zijn echter zeer voorlopig. Iedereen gaat ervan uit dat de werkelijke cijfers een pak hoger liggen.

Intussen bereiken ons ook beelden van de vernietiging die de Russen er aanrichten. Appartementsgebouwen en andere burgerdoelen delen in de brokken. Op dronebeelden is de schade in de stad te zien, en die is enorm. Het contrast met hoe het voor de oorlog was, is groot.

https://twitter.com/SputnikATO/status/1503284305715503104

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Dodental Marioepol loopt op: “Minstens 2.500 dode inwoners””

  1. “Extreemrechtse milities”? Dan zijn de Russen ‘extreemlinkse agressors’.
    Het deel van rechts in het Westen dat door Poetin werd misleid en gebruikt is ondertussen tot andere inzichten gekomen, ofschoon de pers dit laatste onder de mat veegt, zoals ‘De Tijd’ (jawel!) van zaterdag l.l.
    Dat de media in Rusland de zaak heel anders voorstellen ligt voor de hand. Wel werden Duitsers in de voormalig bezette gebieden collectief geïdentificeerd met de wandaden van de Nazi’s, terwijl ook daar de media door Goebbels’ propagandamachine (met de toenmalige middelen) werden beheerst. De Russen zal – collectief onterecht – hetzelfde lot te wachten staan.

  2. Het zou erg nuttig zijn moesten de cijfers uitgesplitst worden in slachtoffers veroorzaakt door de Russische veiligheidstroepen of door de Oekraïense Nazi’s en/of vrijgelaten en bewapende gevangenen die aan de zijde van de nationalisten vechten. De Russen hebben in Mariupol voedsel en kleding uitgedeeld en bieden de bevolking van Mariupol onderdak in de Krim.

Plaats een reactie

Delen