Agatha Christie. Foto Twitter

Agatha Christie. Foto Twitter

Uncategorized

Ests vrachtschip voor Oekraïense kust geraakt door zeemijn

Niels Geerinck

Donderdagmiddag werd voor de kust van Oekraïne, ter hoogte van Odessa, een Ests vrachtschip tot zinken gebracht. Dat gebeurde nadat het op een zeemijn voer. Het nieuws werd intussen bevestigd door meerdere bronnen. Volgens de Oekraïense Defensie gebruikt de Russische zeemacht (vracht)schepen als “menselijk schild” ter voorbereiding van een amfibische aanval op de kuststad.

De ‘Helt’ voer donderdagmiddag tegen een zeemijn, waarna een grote explosie het schip tot zinken bracht. Uit verschillende bronnen valt te vernemen dat er momenteel slechts twee bemanningsleden in een reddingsloep werden aangetroffen en dus in veiligheid zijn. Van vier andere opvarenden ontbreekt nog elk spoor, al vrezen de autoriteiten het ergste. Geen enkel bemanningslid zou een Ests staatsburger zijn, zo berichten verschillende Estse media.

Het schip was actief voor VISTA Shipping Agency AS, die opereren vanuit Tallinn. Over een mogelijke escalatie valt momenteel nog weinig te zeggen. Estland is echter wel een NAVO-land.

Russische dwingelandij?

Volgens de bemanning werd het vrachtschip gisteren nog gedwongen door de Russische marine om richting Odessa te varen. Indien ze weigerden, zouden de Russen het vuur openen, zo klinkt het.

De Russische zeemacht wilde het vaartuig en de bemanning inzetten als menselijk schild tegen Oekraïens afweergeschut en om de aanwezige radardetectie voor militaire schepen te omzeilen. Dit allemaal terwijl Rusland een amfibische landing nabij Odessa aan het voorbereiden is. Dat markant nieuws werd ook bevestigd door Ests parlementslid Marko Mihkelson op Twitter. “Het vaartuig was al sinds 2 maart onder controle van de Russische marine. En het werd gebruikt als menselijk schild in afwachting van de amfibische aanval van Rusland.”

Het Oekraïense ministerie van Infrastructuur publiceerde vorige week nog enkele nieuwe richtlijnen en scheepvaartroutes voor schepen die langsheen Odessa, Chornomorsk of Yuzhne varen. Daarmee wilden de autoriteiten ook de Russische provocaties in de Zwarte Zee de wind uit de zeilen nemen.

“21e-eeuwse piraterij”

Intussen komen de reacties op het tragische gebeuren via verschillende sociale media op gang. De Estse Europarlementariër Riho Terras reageert scherp. Volgens hem is het incident geen toevalligheid en vormt het “een duidelijke provocatie” van Poetin. “Dit is een zeer duidelijke provocatie en boodschap van Poetin”, zo schrijft hij op Twitter. “Hij beschimpt ons opzettelijk, probeert ons te vernederen, probeert de NAVO uit te dagen. Een Ests vrachtschip was geen willekeurige keuze.”

Gisteren was er al een voorval waarbij één dode viel. Toen werd een ander vrachtschip, dat afkomstig was uit Bangladesh, getroffen door een raket of torpedo in de haven van Olvia nabij de Zwarte Zee.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Ests vrachtschip voor Oekraïense kust geraakt door zeemijn”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen