Qatar als diplomatieke hoeksteen in Gaza

Gebombardeerd huis in Gaza. Photonews

Uncategorized

Experts bevestigen echtheid van beelden mishandelde Russische krijgsgevangenen

Carl Deconinck

Verontrustende beelden uit Oekraïne bereiken de rest van de wereld. Geverifieerde filmpjes van Russische krijgsgevangenen die in de benen geschoten worden nadat ze zich hebben overgegeven, plaatsen de Oekraïners in een slecht daglicht. De regering zegt de zaak ernstig te nemen en belooft een onderzoek.

Er zijn verschillende beelden opgedoken waarop te zien is hoe Russische krijgsgevangenen ernstig misbruikt lijken te worden. Zo zien we ongewapende Russische krijgsgevangenen die een kogel door hun been geschoten krijgen, nadat ze zich reeds overgegeven hebben en volledig weerloos zijn. Ook zien we soldaten die duidelijk in elkaar zijn geslagen en waarvan sommige gebroken benen lijken te hebben. Het lijken op het eerste zicht oorlogsmisdaden te zijn.

“De overheid neemt dit zeer ernstig en er komt onmiddellijk een onderzoek”, zo beloofde de regering. Oleksiy Arestovych, een adviseur van de Oekraïense president, was duidelijk. “We zijn een Europees leger en we hebben respect voor onze gevangenen. Als dit waar blijkt te zijn, is het absoluut onacceptabel gedrag. Ik wil al onze militaire, burgerlijke en defensiekrachten eraan herinneren dat misbruik van krijgsgevangenen een oorlogsmisdaad is die niet verschoond wordt onder de krijgswet en niet verjaart. De gevangenen worden behandeld volgens de Conventie van Geneve, ongeacht uw persoonlijke emotionele motieven.”

“Opgezet spel”

Bij het hoofd van het Oekraïense leger, Valerii Zaluzhnyi, is echter een ander geluid te horen. Volgens hem is de martelvideo opgezet spel van de Russen en hij waarschuwt het publiek om enkel officiële bronnen te geloven. Toch roept hij het leger en alle legitieme militaire krachten in zijn land op om de internationale conventies te volgen.

(Lees verder onder de tweet.)

De beelden van de mishandeling doen de ronde op sociale media en zijn volgens het Duitse Bild geverifieerd door twee Russisch en Oekraïens sprekende experts. Het is onduidelijk waar en wanneer de beelden gemaakt zijn. Onafhankelijke analisten vermoeden dat de gevangengenomen Russen deel uitmaakten van een verkenningsgroep die opereerde in de buurt van Mala Rohan, bij Charkov, op 20 km van de Russische grens. Dat gebied werd zaterdag heroverd en er zouden toen 30 Russische soldaten en huurlingen zijn gevangengenomen. Zowel reguliere Oekraïense soldaten als vrijwilligers van het Azovbataljon zijn te zien op de beelden.

De Russische autoriteiten reageren boos op de beelden. Ook zij beloven de zaak te onderzoeken. Ze wijzen alvast in de richting van “Oekraïense nationalisten”. Maandagavond doken dan weer berichten op van een Oekraïense man die doodgemarteld werd door Russen in Trostyanets.

https://twitter.com/politblogme/status/1507975846384082945?s=21&t=44j4zsfVvsj2IH2w-iDLgw

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

16 gedachten over “Experts bevestigen echtheid van beelden mishandelde Russische krijgsgevangenen”

  1. Bommen gooien, vrouwen en kinderen doden hiermee doden, hele dorpen en steden vernietigen, dat mag wel. De agressors in hun been schieten mag niet? Misschien beter van geen gevangenen te nemen?

  2. Als ge zelf eerst de beest uithangt dan moet ge ook op niet te veel compassie rekenen. Dat zou wat te eenvoudig zijn. Nu, volgens de klunzen van de vrt zijn diegenen die tegen de Russen vechten toch allemaal extreem rechts, het is dus opgelost.

  3. Wie is die schutter een sadist of een vader die juist heeft vernomen dat zijn vrouw en kinderen zijn omgekomen in een Russisch bombardement, in dit laatste geval komen ze er dan nog goed vanaf.

  4. Wat houdt de verificatie van een video precies in? Gebeurt dit door beide partijen en door neutrale instanties? Men ziet een video maar niet de context. Beide strijdende partijen kunnen er hun voordeel mee doen en het is niet uit te sluiten dat beide zich aan oorlogsmisdaden bezondigen. De verhitte gemoederen helpen hierbij een handje.

  5. Geen slimme zet! Als deze video Rusland bereikt schiet de populariteit van Putin de hoogte in. En als de Russen weten dat ze neergeschoten worden na gevangenname zullen ze zich niet zo snel overgeven maar eerder strijden tot het bittere einde! Een geboeide gevangene neerschieten is ALTIJD fout. Maar inderdaad, moesten de Russen net mijn vrouw en kind gedood hebben, ik zou ook niet kunnen garanderen dat ik ze niet neerknalde….

  6. Geen slimme zet! Als deze video Rusland bereikt schiet de populariteit van Poetin de hoogte in! En de Russen zullen minder geneigd zijn om zich over te geven, wetende dat ze daarna nog altijd neergeschoten kunnen worden! Dan zullen ze er voor kiezen om door te gaan tot het einde. Een geboeide gevangene neerschieten is een oorlogsmisdaad en is ALTIJD fout! Maar ik durf niet te garanderen dat als de Russen net mijn vrouw en dochter hebben vermoord, ik hen ook niet zou neerschieten…….

Plaats een reactie

Delen