Filip Dewinter, kopstuk van Vlaams Belang, spreekt van een vergissing. Photo News

Filip Dewinter, kopstuk van Vlaams Belang, spreekt van een vergissing. Photo News

Binnenland politiek

Filip Dewinter: “Ik heb me in Poetin vergist, zijn agressieoorlog is niet te verschonen”

Van de redactie

In een dubbelinterview met Dyab Abou Jahjah in De Zondag zegt Filip Dewinter, kopstuk van Vlaams Belang, dat hij zich vergist heeft in de Russische president Poetin. “Ik dacht dat hij een nationalist was, maar hij is geëvolueerd naar een imperialist.

“Laat mij dat even schetsen”, zegt Dewinter, tijdens het dubbelinterview met Dyab Abou Jahjah in De Zondag: “Ik ben een kind van de Koude Oorlog. Ik heb als officier gediend aan de Oost-Duitse grens met de Sovjet-Unie. Na de val van het IJzeren Gordijn waren wij enthousiast over de vrijheidsstrijd van de Oost-Europese natiestaten, ook van Oekraïne. Wij droomden van een sterke Europese ruimte, waar ook Rusland toe behoorde: van Vladivostok tot Londen. Poetin leek dat ook te willen. Ik dacht dat hij een nationalist was, maar hij is geëvolueerd naar een imperialist. Ik heb me dus vergist. De agressieoorlog die hij voert in Oekraïne, is op geen enkele manier te verschonen. Punt.”

Het is een zeldzame toegeving voor Dewinter die in het interview, enkele lijnen verder, verklaart: “Ik doe niet mee aan het schuld bekennen voor dit of dat. J’assume, je persiste en je signe.”

Abou Jahjah repliceert: “Volgens mij is Poetin niet geëvolueerd, hij is juist trouw gebleven aan zijn autocratische, conservatieve en identitaire idealen, waar u affiniteit mee toont.”

Abou Jahjah is meerwaarde voor debat

Er is overigens opvallende sympathie van Dewinter voor Abou Jahjah, die toch ooit bekend stond als zijn ‘ideale vijand’. “Hij was de woordvoerder van de rebellerende allochtoon, ik van het eigen volk”, aldus Dewinter.

“Mijn punt is: u had geen toegang mogen krijgen tot ons land. En let op: ik verwijt u dat niet, hè. Ik verwijt dat het systeem”, klinkt het. “Vandaag is meneer Abou Jahjah een meerwaarde voor het maatschappelijke debat. Ik heb zijn boek met veel interesse gelezen. Ik waardeer de evolutie in zijn denken. Op zijn 20ste een linkse nationalist, op zijn 50ste centrumrechts en anti-woke en ik voorspel dat hij op zijn 70ste lid zal worden van Vlaams Belang.”

Abou Jahjah: “Die kans is zeer klein. Eerlijk: ik weet niet op wie ik vandaag zou stemmen.”

Wat ziet Abou Jahjah als zijn toekomst? Politiek? “Ik ben vandaag een schrijver die lesgeeft. Ik voel me goed in die twee rollen. Maar zeg nooit nooit. Ik denk niet dat ik zelf nog een partij zal opstarten, maar wie weet kan iemand mij verleiden met een mooi project? Het zal sowieso het radicale centrum moeten zijn, want dat is het enige antwoord op islamisme, extreemrechts en woke. We moeten radicaler de waarden van de Verlichting verdedigen. Dat is mijn vaste overtuiging.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




29 gedachten over “Filip Dewinter: “Ik heb me in Poetin vergist, zijn agressieoorlog is niet te verschonen””

  1. Wat opvalt in het dubbel interview is de manier waarop zowel De Winter als Abu-Jahjah mekaar toetreden als heren. Hetgeen schril afsteekt tegen het belachelijk gedrag van een Almachi, die lomp en onbeschoft weigert politieke tegenstanders een hand te geven. Of het verschil tussen een dame en een wijf.

  2. Ik begrijp Filip Dewinter wel.
    Waarom moet Europa steeds verdeeld worden tussen Oost en West?
    Een sterk verenigd Europa zou namelijk de wereldleider zijn.
    En daar hebben Amerika, China, India en het Midden-Oosten het moeilijk mee.
    Waarom, denkt u worden wij overstelpt door migranten uit het Oosten en het zuiden?
    Dit is enkel georkestreerd om Europa economisch te verzwakken.

  3. Het zijn grote politici die hun fouten erkennen. Waar wachten DECROO en C° van de groene VIVCALDI regering op om hun fouten in verband met Coronoa, Pensioenen, keruitstap,immigratie, arbeid, justitie, defentie om deze maar te noemen gaan erkennen en dus om optestappen. Maar ja dat zal nog wel even duren vooral nu dal WILMES in september geen job krijgt bij de NAVO en DECROO no moet om secretaris van MACRON te worden w<ant MICHEL is dat voorlopig nog.

  4. Dewinter is Fout -> hier is ook mijn mening ->Abou Jahjah repliceert: “Volgens mij is Poetin niet geëvolueerd, hij is juist trouw gebleven aan zijn autocratische, conservatieve en identitaire idealen, waar u affiniteit mee toont.” En daar sta ik achter, omdat het ook voor mij zo is 🙂

  5. Dan zal u zich nog meer gaan vergissen MIJNHEER DE WINTER..!

    Hoe behandeld Poeting zijn mede mensen dan werkelijk wel, alss ze rijk zijn steekt hij ze in de gevangenis…?

    En de groeten om mer en beter na te gaan denken ..?

  6. Net zoals bij Corona is er geen ENKELE partij die tegen de leugenpers en de officiële retoriek durft in te gaan.
    Had Dewinter niet beter zijn contacten gebruikt om te achterhalen waarom Rusland deze invasie begon?

  7. Dewinter heeft zich in zijn kiezers vergist, dat er zoveel oostfronters en tv-kijkende Vlaamse schapen zonder nadenken hem vreemd aankeken, deed hem snel het geweer van schouder veranderen. Een mogelijk verlies van kiezers hoopt hij zo te voorkomen. Jammer, alweer eentje die van zijn troon valt om de macht en de centen.

  8. Wederom een teleurstelling in het Vlaams Belang, als meneer voelt dat iets stemmen kost, dan durft hij al eens van geweer te veranderen.
    De media hier geven, net zoals met corona, een eenzijdig beeld vd de werkelijkheid.
    Zoals ik al jaren stel, het belang is niet meer of minder dan deel van het geheel……de elite, helaas voor de goed bedoelende zielen aldaar.

    Zonder partij te kiezen, wel objectief naar geschiedenis terug ziend en wat er heden dage gebeurt, kan ik jets anders vastellen dat dit niet meer of minder is dan zelfverdediging, na de zoveelste aanval van de Nato. Putin doet wat elk leider zou moeten doen ter bescherming van zijn land, komt daar boven op de bescherming van een etnische minderheid die op het punt stond onder de voet gelopen te worden met de hulp vh westen. Men kan raden wat er daar gebeurt zou zijn als men nu ziet hoe de Ultra nationalisten, het Azov battalion en de rechtse sector hun eigen burgers behandeld, letterlijk met krimpfolie aan de schandpaal geplakt omdat ze roma of etnisch russisch zijn. Bewust bestoken van corridors voor vluchtende burgers. Burgers neerschieten en folteren. Dan zwijg ik nog over de verbijsterende beelden die ik te zien krijg van hoe het Oekraïense leger de krijgsgevangenen behandeld. Hoe kan je in Godsnaam achter zulk een regime staan……..
    Hoe kan je achter Nato staan dat eerder de belangen verdedigd van multi nationals en biljonairs? Hoe kan je achter de Nato staan die zelfs de UN aan zijn laars lapt? Syrië, Libië, Irak……..en zeker Servië niet te vergeten.

    Door zulk een politiek ben ik al een goei 15 jaar politiek dakloos…….eens je door hebt dat de parlementaire democratie slechts een speeltje is van de elite om het volk verdeeld te houden, pas dan zal je het geheel kunnen zien van hoe de werkelijkheid is.
    Zet die oogkleppen af en onderzoek zelf ipv naar die lichtbak te gapen of een of andere radiozender die niet meer of minder dan een verlengstuk is van vergiftigde politiek, opgedrongen door de Europese commissie en andere totalitaire organisaties….

    Foei Vlaams Belang, foei mr Dewinter

  9. De Winter spreekt voor zijn beurt. De lakmoesproef of Putin nationalist is of imperialist is nog niet voltooid. Gaat Putin voor de onafhankelijkheid/bevrijding van zijn Oost-Oekrainse verwanten of is hij erop uit om heel Oekraine onder de knoet te krijgen? Dat zal de toekomst uitwijzen. Wat de Europese Unie en de Navo enzo betreft, heb ik het gevoel dat we eerder op een impériale track zitten. Maar misschien spreek ik hier voor mijn beurt.

  10. Toen België met de NAVO in Syrië, Irak, Afghanistan en Mali agressie oorlogen voerde hoorde ik geen mededogen in de Belgische en Vlaamse pers. Bleef de Belgische regering onverschillig voor het leed onder de slachtoffers bij de burgerbevolking en voor de vernietigingen van burgerlijke infrastructuur van algemeen nut. In Oekraïne gaan de hypocrieten ter plekken Oekraïners overtuigen om in België asiel aan te vragen. De solidariteit van de Vlamingen is duidelijk selectief en à la carte. Quid Zelenski? Waarom weigerde hij arrogant elke vorm van dialoog met Poetin toen de vijandelijkheden nog niet waren losgebarsten? Wiens agenda volgt hij: 1) de veiligheid van Oekraïne of 2) de drang nach Osten van de NAVO en EU?

Plaats een reactie

Delen