Katholiek onderwijs tevreden met vernietiging eindtermen: "Belangrijke uitspraak voor vrijheid van onderwijs"

Lieven Boeve. Photo News

Uncategorized

Fox News-medewerkers beschoten in Kiev: cameraman en journaliste overleden

Carl Deconinck

Afgelopen maandag verloor de Amerikaanse nieuwszender Fox News twee medewerkers. Cameraman Pierre Zakrzewski (55) en de Oekraïense Oleksandra Kuvshynova (24) zaten in een voertuig in Horenka, in het noordwesten van Kiev. Ze werden beschoten door de Russen en overleefden het niet.

Ze werkten er samen met de journalist Benjamin Hall, waarvan eerder al bekend raakte dat hij gewond naar het ziekenhuis werd gebracht. Men kon toen echter zeer weinig details meegeven. De situatie was onduidelijk door de moeilijke omstandigheden.

Intussen raakte bekend dat twee mensen van zijn team om het leven kwamen. De CEO van Fox News, Suzanne Scott, reageert aangeslagen. “Vandaag is een hartverscheurende dag voor onze nieuwsdienst en voor alle journalisten die hun leven wagen om nieuws te brengen.” Collega’s wijzen erop dat Zakrzewski erg goed bevriend was met Hall. Zakrzewski was een ervaren fotograaf en cameraman die eerder werkte in Syrië, Irak en Afghanistan. “Hij was enorm toegewijd om het verhaal te brengen en zijn dapperheid, professionalisme en werkethiek stonden hoog aangeschreven bij alle media”, vertelt Scott.

Zakrzewski heeft recent in Afghanistan een belangrijke rol gespeeld om Afghaanse collega’s en hun familie naar de VS over te brengen na de Amerikaanse terugtrekking uit het land.

(Lees verder onder de tweet.)

De jonge Oleksandra ‘Sasha’ Kuvshinova werkte als consultant voor het team in Kiev. De amper 24-jarige vrouw hielp de Amerikanen ter plekke, toonde ze de weg en vertaalde wat getuigen vertelden. “Ze was enorm getalenteerd en werkte wekenlang met ons team. Ze werkte dag en nacht om zeker te zijn dat heel de wereld wist wat er gebeurde in haar land”, aldus Scott. “Ons team in Oekraïne vertelt dat Sasha een passie had voor muziek, kunst en fotografie. Ze was een plezier om mee te werken. Verschillende correspondenten en producers werkten lange dagen met haar om nieuws te brengen en leerden haar persoonlijk kennen. Ze beschrijven haar als hardwerkend, grappig, lief en dapper. Haar droom was om mensen over heel de wereld te verbinden en hun verhalen te vertellen. Ze deed dat door journalistiek.”

Fox News bracht het nieuws van het overlijden van Kuvshinova niet meteen, uit respect voor haar familie, waarmee de nieuwszender in contact staat.

(Lees verder onder de video.)

Ongepaste reactie

Hoewel journalisten van Fox News zich blootstellen aan grote gevaren om het nieuws van de oorlog in Oekraïne te brengen, wordt hun werk niet door iedereen geapprecieerd. Journaliste Susan Glasser, die schrijft voor de New Yorker en CNN, vond het nodig om bij het overlijden van de twee journalisten van Fox News te benadrukken dat de zender “Pro-Poetin-propaganda” uitzendt. Dit omdat bekend tv-gezicht Tucker Carlson een meer isolationistische koers vaart.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Fox News-medewerkers beschoten in Kiev: cameraman en journaliste overleden”

  1. Tja, beroepsrisico hé, een bouwvakker, postbode etc kunnen op hun ‘werk’ ook verongelukken. Zij die sensatie opzoeken, met waarschijnlijk een stevige vergoeding, lopen mss wel meer risico maar waar ze wel zelf voor kiezen hé.

  2. Waren dit de ‘Nazi’s’ die Poetin beweert uit Oekraïne te verjagen?
    De reactie van CNN op de dood van de Fox News-medewerkers toont het ware gelaat van de ‘Democratische’ USA.
    Rudi Vranckxs van VRT zal in Oekraïne best uit de vuurlinies blijven, maar die kent al de knepen van het vak.

  3. Rudi Vranckx noemt zich soms oorlogsjournalist dan weer conflictjournalist. Ik denk dat hij zich in de tijd van de golfoorlog positioneerde voor een reusachtig tv-scherm en wij, de toeschouwers, maar denken dat hij in het echte strijdgewoel zat

Plaats een reactie

Delen