Frankrijk: 1 op 3 vluchtelingen uit Oekraïne is geen Oekraïner

Oekraïense vluchtelingen. Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk: 1 op 3 vluchtelingen uit Oekraïne is geen Oekraïner

Carl Deconinck

Terwijl de vluchtelingenstroom uit Oekraïne aanzwelt, blijkt dat ook heel wat andere mensen van de situatie gebruik willen maken. Eén op drie van de in Frankrijk aangekomen vluchtelingen uit Oekraïne blijkt geen Oekraïner te zijn.

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel op 24 februari, zijn al meer dan 5.000 mensen naar Frankrijk getrokken. Een cijfer dat snel stijgt, zo bevestigt Frans eerste minister Jean Castex. Maar binnen die stroom van mensen zitten zo’n 30 procent migranten die zich in Oekraïne bevonden toen het conflict uitbrak. Dat wil zeggen dat één op drie vluchtelingen uit Oekraïne geen Oekraïner is.

7,5 procent zou uit Algerije komen, 3,5 procent uit Ivoorkust, 3,5 procent uit Marokko, 2,5 procent uit Indië, 2,5 procent uit Kirgizië, 2 procent uit Congo, 1,5 procent uit Kameroen en 1 procent uit Pakistan. Verder zijn er ook nog Nigerianen, Chinezen, Guineeërs en Angolezen bij. Veel van hen zijn Franstalig en willen zich in Frankrijk vestigen. Onder die migranten zouden zich heel wat mensen bevinden die eerder de EU niet binnen raakten, maar door de oorlog een nieuwe poging konden wagen.

Doorreizen

Wat de Oekraïense vluchtelingen betreft, gaat de Franse regering ervan uit dat heel wat mensen zullen doorreizen naar Spanje, waar een grote Oekraïense gemeenschap leeft van meer dan 110.000 mensen. Die kunnen dan bij familie en kennissen terecht. In Frankrijk zelf waren er voor het conflict 18.000 Oekraïners. Ook buurland Italië heeft een zeer grote Oekraïense bevolking van 236.000 mensen. Maar het land gaat nu al gebukt onder een recordinstroom van andere migranten. Het is dus de vraag hoeveel opvangcapaciteit daar nog overblijft.

In Parijs denkt men vooral aan noodopvang in hotels. Een eerste mobilisatie zou in totaal 10.000 plaatsen opgeleverd hebben. Een kleine 6.000 bij de burgers, 3.700 bij gemeentes en 1.100 elders. Ook de administratieve verwerking begint op gang te komen, met tijdelijke bescherming voor de vluchtelingen. Daardoor krijgen ze recht op werk, gezondheidszorg en een uitkering van 426 euro per maand. Maar die voordelen gelden enkel voor Oekraïense vluchtelingen. Mensen die niet kunnen aantonen dat ze uit Oekraïne komen, kunnen hier geen aanspraak op maken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Frankrijk: 1 op 3 vluchtelingen uit Oekraïne is geen Oekraïner”

  1. En toch wil Madhi niet dat er over “ECHTE” vluchtelingen wordt gesproken omdat dit volgens hem vermeend….”polariserend”(sic) zou zijn , terwijl zijn obstinate struisvogelpolitiek ter zake WEL “polariserend” werkt ! Het machiavellistisch opportunisme van sommige asielkolonisten lijkt wel grenzeloos om te verhullen dat ze in feite soms economische gelukzoekers zijn, wel onhandig gecamoufleerd als…… “vluchtelingen”(sic).

  2. Het is al zo klaar als een suikerklontje dat ALLE politikers in europa en ZEKER IN BELGIE onbekwaam zijn en lafhartige kornuiten die enkel het gouden kalf aanbidden MAAR OOK ZIJ ZULLEN TE WETEN KOMEN WAT KARMA BETEKEND…

  3. Wat is er in onze kapitalistische maatschappij tegen om economisch gelukzoekers te zijn. Volgens mij zijn we dat allemaal. Zeker de miljoenen mensen die in NL meedoen aan allerhande loterijen. Wetende dat dit vaak alleen verlies geeft.

Plaats een reactie

Delen