Franse supermarktketen Auchan weigert Rusland te verlaten

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Franse supermarktketen Auchan weigert Rusland te verlaten

Carl Deconinck

De Russische invasie van Oekraïne zette heel wat westerse bedrijven ertoe aan om hun activiteiten te staken in Rusland. Zolang het land zich militair agressief opstelt tegen Oekraïne, willen veel westerse bedrijven er geen zaken meer doen. Meer dan 400 multinationals trokken zich al deels of helemaal terug. Een opvallende uitzondering is de supermarktketen Auchan. Oekraïne roept nu op tot een boycot van de keten.

In het Franse weekblad Journal du Dimanche verscheen afgelopen weekend een interview met Yves Claude, de directeur van Auchan. Die vertelde dat vertrekken uit Rusland geen optie is. De winkelketen heeft 41.000 medewerkers en 311 winkels in Rusland. Hij vreest dat de kost om te vertrekken te groot zal zijn. Bovendien bestaat de kans dat de winkel dan juridisch in de problemen komt, zo geeft hij aan. Winst zal het bedrijf er dit jaar normaal gezien ook niet maken.

Daarnaast vindt Claude het op menselijk vlak niet doenbaar. “Onze eerste missie is om mensen van voedsel te voorzien, in beide landen. We hebben geen ander doel. Ik ben bereid een publieke opinie te voelen die niet akkoord gaat met ons. Het is makkelijk om kritiek te hebben. Maar we staan er en we zetten ons in voor de burgerbevolking.” De directeur van Auchan wijst erop dat zijn winkels ook openblijven in Oekraïne. Daar heeft de keten 43 supermarkten en 6.000 medewerkers. Zelfs in gebieden waar gevochten wordt en sprake is van “extreme omstandigheden”.

(Lees verder onder de tweet.)

Boycot

De Oekraïense regering heeft daar echter geen boodschap aan en roept op om de winkel te boycotten. “Blijkbaar is het verlies aan jobs belangrijker dan het verlies aan mensenlevens in Oekraïne”, zo liet Dmytro Kuleba, Oekraïens minister van Buitenlandse Zaken, weten op Twitter. “Indien Auchan de 139 Oekraïense kinderen die deze maand vermoord zijn negeert, laat ons dan Auchan en al hun producten negeren.”

Bloomberg schat dat Rusland 3,2 miljard euro omzet draaide in Rusland vorig jaar. Daarmee is het land goed voor 10 procent van de totale omzet van het bedrijf. Oekraïens president Volodymyr Zelensky riep ook al op tot een boycot van het bedrijf, naast een boycot van andere bedrijven die in Rusland actief blijven. Onder meer het Zwitserse Nestlé, een van de grootste voedingsbedrijven in de wereld, lijkt niet van plan om te vertrekken, al heeft het de activiteiten wel fors teruggeschroefd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Franse supermarktketen Auchan weigert Rusland te verlaten”

  1. Zaakjes zijn zaakjes voor multinationals en supermarktketens. Zie maar hoe die bij ons poco, woke en genderwaanzin omhelzen.
    Het mes snijdt echter aan twee kanten: sancties tegen het Rusland van Poetin maar ook inkomstenverlies voor onschuldige Russische gezinnen.
    Het ene afwegen tegen het andere is geen gemakkelijke oefening.
    Wat men ook kiest, Poetin, die de Russische media beheerst, zal er zijn voordeel mee doen.

  2. Ja, niet iedereen volgt slaafs de linkse wokers. Inderdaad, mensen op straat zetten om in het zogenaamde politieke correcte mee te gaan is, al een geluk, niet voor iedereen weggelegd. En voedsel moet er zowel voor vriend als vijand zijn.

Plaats een reactie

Delen