In beeld: Zelensky toont hartverscheurende video in speech aan Amerikaans Congres

Oekraïens president Volodymyr Zelensky. Shutterstock

Uncategorized

In beeld: Zelensky toont hartverscheurende video tijdens speech aan Amerikaans Congres

Carl Deconinck

Oekraïens president Volodymyr Zelensky sprak vandaag het Amerikaanse Congres toe. Hij probeerde de politici in de Verenigde Staten ervan te overtuigen meer te doen om zijn land te helpen in de strijd tegen Rusland. Daarbij toonde hij een bijzonder krachtige video van de gebeurtenissen in zijn land.

Zelensky sprak in een virtuele speech de volksvertegenwoordigers van de VS toe. Hij bedankte de Amerikanen voor hun hulp, maar benadrukte ook dat er nog veel meer hulp nodig is. Zelensky wil dat het Westen een no-flyzone inroept, en vliegtuigen en luchtverdediging stuurt. Oekraïne zit momenteel in “de donkerste tijd” en hij smeekte om meer te doen.

Hij had ook een opvallende boodschap voor Joe Biden: “Je bent de leider van je land. Ik wens dat je de leider van de wereld bent. De leider van de wereld zijn, betekent ook leider van de vrede zijn.” Zelensky verwees in zijn toespraak naar de geschiedenis van de VS, met de aanval op Pearl Harbor en de terreur van 11 september. Toen werden “onafhankelijke gebieden omgevormd tot slagvelden en werden onschuldige mensen aangevallen vanuit de lucht. Niemand verwachtte het en je kon het niet stoppen. Ons land beleeft nu elke dag hetzelfde. Op dit moment, elke nacht, drie weken aan een stuk, worden verschillende Oekraïense steden aangevallen.”

Terreur

“Rusland heeft van de Oekraïense hemel een bron van dood voor duizenden mensen gemaakt. Dit is een terreur die we in Europa 80 jaar lang niet meer meegemaakt hebben en we vragen een antwoord, een antwoord tegen deze terreur van heel de wereld.” Zelensky illustreerde de horror die zijn land ondergaat met een bijzonder krachtige video. Daarin verschenen beelden van het land in vredestijd, maar ook na de doortocht van de Russen. De beelden zijn erg aangrijpend en tonen aan wat de oorlog precies betekent voor gewone mensen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “In beeld: Zelensky toont hartverscheurende video tijdens speech aan Amerikaans Congres”

  1. Vindt – beter vandaag dan morgen – een digitale corridor om – zij het kortstondig – Poetins nieuws-omerta te doorbreken en een deel van de Russische bevolking de werkelijkheid te laten zien.

Plaats een reactie

Delen