Litouwse hoofdstad Vilnius wijzigt adres van Russische ambassade in "straat van Oekraïense helden"

De Russische ambassade in Vilnius. Shutterstock

Uncategorized

Litouwse hoofdstad Vilnius wijzigt adres van Russische ambassade in “straat van Oekraïense helden”

Carl Deconinck

De burgemeester van Vilnius, de hoofdstad in Litouwen, heeft beslist dat het adres van de Russische ambassade een nieuwe naam krijgt. Om de steun van zijn land voor het Oekraïense volk te benadrukken, wordt het “de straat van Oekraïense helden”. Het enige adres in die straat wordt de Russische ambassade.

Burgemeester Remigijus Šimašius gaf tekst en uitleg bij zijn beslissing op Facebook. “Iedereen die een brief naar de ambassade schrijft, zal moeten nadenken over de slachtoffers van de Russische agressie én aan de Oekraïense helden. Vanaf nu zal elk kaartje van elke medewerker van de Russische ambassade een eerbetoon op zich dragen aan de helden van Oekraïne.”

De naamswijziging zou er snel moeten komen. De formaliteiten raken normaal gezien in de loop van deze week geregeld, in overeenstemming met de wet. De burgemeester merkt op dat brieven met foute adressen waarschijnlijk niet zullen aankomen op de bestemming.

In andere Europese landen komen gelijkaardige initiatieven. Een voorstel om hetzelfde te doen in Praag ligt op tafel. In 2020 veranderde de stad de naam van een plein in de buurt van de Russische ambassade, ter ere van Boris Nemstov, een Russische politicus en Poetin-criticus die in 2015 werd vermoord.

In Denemarken en Oslo komen politici met hetzelfde idee om de adressen van de Russische ambassade te wijzigen. Ook zij willen verwijzen naar de “Oekraïense helden”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Litouwse hoofdstad Vilnius wijzigt adres van Russische ambassade in “straat van Oekraïense helden””

  1. Uitstekend idee. De Oekraïners zijn fier op hun geschiedenis, iets wat de woke EU hen zeker niet zou gunnen. Het initiatief komt immers van steden uit natiestaten, niet van de EU(SSR).

Plaats een reactie

Delen