Nigel Farage lanceert nieuwe campagne tegen groene energiepolitiek

Nigel Farage. Shutterstock

Uncategorized

Nigel Farage lanceert nieuwe campagne tegen groene energiepolitiek

Carl Deconinck

Nigel Farage, een van de drijvende krachten achter de Brexit, heeft een nieuw project gelanceerd. De Britse politicus wil afstappen van de groene energiepolitiek en bepleit daartoe een referendum.

Farage noemt het politieke streven naar CO2-neutraliteit “waanzinnig”. Toch is dat ook het beleid van de Conservatieve Partij en dus de Britse regering. Daarom heeft Farage samen met Richard Tice een project gelanceerd onder de noemer ‘Vote Power, Not Poverty’. De plannen om het Verenigd Koninkrijk tegen 2050 koolstofvrij te maken, moeten voor hen op de schop.

“Er moet een nationaal debat en bijhorend referendum komen over deze ingrijpende plannen”, zo staat de lezen op de website. Het project wil “opnieuw controle over de energiepolitiek en prijzen”. Vanaf deze lente zullen ontmoetingen en bijeenkomsten worden georganiseerd. De bedoeling is om de Britten te overtuigen en een politieke koerswijziging te bekomen. De politiek die nu gevoerd wordt, zou leiden tot een vernietiging van jobs, terwijl iedereen zal verarmen en kou zal lijden. “De grote kracht in ons land is de macht en wil van het Britse volk. Jullie hebben de macht in handen om de nodige verandering teweeg te brengen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Parlementaire democratie faalt

Veder neemt Farage de elite, die volgens hem de stijgende prijzen niet voelt zoals de man in de straat, op de korrel. Hij wijst er eveneens op dat er in Westminster geen enkele politieke partij bestaat die de nuluitstoot in vraag stelt. In zijn ogen faalt de parlementaire democratie hier en is er dus nood aan een nieuw alternatief.

Farage stelde een gelijkaardig probleem vast rond de Brexit en stampte toen zijn eigen politieke partij uit de grond. Deze werd bijzonder populair en was de motor achter het toenmalige Brexit-referendum. Dat hij nu hetzelfde wil doen rond de groene plannen, zorgt voor ongerustheid bij zijn tegenstanders.

Kritisch rapport

De Britse politiek heeft zich sterk geëngageerd om tegen 2050 geen CO2-uitstoot meer te hebben. Nochtans blijft het onduidelijk hoe men daartoe wil komen. Nog maar enkele dagen geleden kwam hierover een zeer kritisch rapport uit het Britse parlement aan het licht. Daarin staat bijvoorbeeld dat de overheid helemaal niet kan inschatten wat deze politiek de Britse belastingbetaler zal kosten. Er is sprake “van heroïsche assumpties en heel wat fouten, die een grote impact kunnen hebben”.

“De overheid heeft een plan onthuld zonder antwoorden op sleutelvragen over hoe ze de transitie naar een nuluitstoot zal financieren, inclusief hoe ze dit beleid zal vormgeven én hoe ze de gederfde inkomsten uit belastingen zal vervangen.” Het rapport stelt ook vast dat de regering van premier Boris Johnson “geen betrouwbare inschatting kan maken van de kosten van dergelijke onderneming”.

In oktober bleek uit een peiling van Yougov dat een grote meerderheid van de Britse bevolking een referendum over de groene energiepolitiek steunt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Nigel Farage lanceert nieuwe campagne tegen groene energiepolitiek”

Plaats een reactie

Delen