Poetin: "Beëindiging Finse neutraliteit zou vergissing zijn"

Russisch president Vladimir Poetin. Shutterstock

Uncategorized

Russisch president Poetin klinkt steeds extremer: “Zelfreiniging van onze samenleving noodzakelijk”

Carl Deconinck

Russisch president Vladimir Poetin lijkt te radicaliseren. In een toespraak gericht aan zijn volk waarschuwde hij voor “tuig en verraders” die het Westen steunen. Volgens Poetin stuurt het Westen aan op een burgeroorlog in Rusland. Zijn speech over “zuiveren” en “echte Russen”, en de manier waarop hij het Westen demoniseert, doen denken aan de donkerste tijden onder communistisch dictator Jozef Stalin, die ook geregeld zijn partij zuiverde.

Poetin sprak onder meer over een zogenaamde vijfde colonne, een term die werd uitgevonden door communisten tijdens de Spaanse burgeroorlog. Dat zijn de verraders onder de eigen troepen. Daarbij verwees hij expliciet naar Russen die hun geld verdienen in Rusland, maar leven in het Westen. “Ze leven niet in de geografische zin van het woord, maar volgens hun ideeën, volgens hun slaafse bewustzijn.” De Russische president wil niet iedereen viseren met een villa in Miami of aan de Franse Riviera, maar geeft wel aan dat die mensen in zijn ogen decadent zijn. “Zij die niet kunnen zonder foie gras, oesters of de zogenaamde gendervrijheden.”

“Zij zijn het probleem niet, maar veel van die mensen zijn door hun aard mentaal verankerd in het Westen en niet hier, niet bij ons volk, niet bij Rusland”, vervolgde Poetin. “In hun eigen ogen behoren ze tot een hogere kaste, een hoger ras. Zulke mensen zijn in staat om hun eigen moeder te verkopen, zolang ze maar kunnen aanschuiven bij die hogere kaste. Ze willen erbij horen en imiteren hen op elke mogelijke manier. Die mensen vergeten of begrijpen totaal niet dat ze nodig zijn voor deze zogenaamde hogere kasten. Het Westen heeft hen nodig als wegwerpproduct, om te gebruiken tegen ons volk, met maximale schade.”

Vijfde colonne

“Het ganse Westen is aan het proberen om onze samenleving uit elkaar te halen, het speculeert op militaire verliezen, op de socio-economische gevolgen van sancties”, aldus Poetin. “Ze willen een conflict doen ontstaan tussen burgers in Rusland en gebruiken een vijfde colonne om hun doel te bereiken. Ze hebben maar één doel en dat is de vernietiging van Rusland. Maar mensen, en zeker de Russen, zijn in staat om echte patriotten te onderscheiden van tuig en verraders. Het volk zal hen uitspuwen zoals een insect dat per ongeluk in hun mond is gevlogen. Uitspuwen op het trottoir.”

“Ik ben ervan overtuigd dat zo’n natuurlijke en noodzakelijke zelfreiniging van de maatschappij ons land, onze solidariteit, onze cohesie en onze bereidheid om elke uitdaging te beantwoorden alleen maar zal versterken”, besluit hij.

Poetin lijkt zich op deze manier af te zetten tegen elke mogelijke vorm van binnenlands protest. Protest dat ondanks de vele en zware straffen toch de kop lijkt op te steken. Volgens de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie OVD-Info werden ongeveer 15.000 mensen gearresteerd sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Heel wat Russen vluchten ook zelf weg uit hun land, dat steeds meer een paria lijkt te worden. Ook heel wat journalisten, die traditioneel bijzonder gezagsgetrouw zijn, nemen nu ontslag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Russisch president Poetin klinkt steeds extremer: “Zelfreiniging van onze samenleving noodzakelijk””

  1. Tja, ieder huisje draagt zen kruisje. Zoals een goede huisvader zorgt men eerst voor het eigen gezin. Iedereen heeft naar zen eigen denken gelijk, toch. Dez oorlog is zoals alle oorlogen voor niks goed maar je moet ook de ‘echte’ geschiedenis hierachter is bekijken. Wanneer woorden niet meer helpen volgen de daden, zelfs daar kan ook iets goed uit voort komen. Dat hadden ze tegen het nep-virus ook moeten doen, het ‘echte’ volk, dus niet de schaapjes,mijn mening dus, mag het ja.

  2. Blijkbaar dringt toch een en ander bij het volk door van de op zijn bevel begane wreedheden, want het zweet lijkt hem tot in de schoenen te staan. Het Russische volk moest hem al eerder hebben uitgespuwd.

  3. Als de NAVO denkt een nucleaire oorlog te kunnen vermijden, door afzijdig te blijven bij de agressie op Ukraïne. Dan vergist zij zich nog eens te meer in deze heer. Die deinst voor niets terug. Wat als hij Moldavië aanvalt? Of Letland? Of onmenselijk leed veroorzaakt? Zoals nu. De NAVO riskeert àltìj́d een nucleaire oorlog. Zal zij ingrijpen als NAVO gebied aangevallen wordt? Of zal zij terug desescalatie bepleiten en niets doen om een nucleaire oorlog te vermijden en de rest van Europa ten grabbel gooien? De NAVO is ongeloofwaardig geworden. De NAVO is hersendood, Macron heeft gelijk.

  4. Dat zijn letterlijk de woorden en de aanbevelingen van de invloedrijke Kremlin-ideoloog Aleksandr DOEGIN, groot idool in Westerse radikaal-rechtse kringen. Hij staat bekend als het brein van Poetin en wordt de Poetinfluisteraar genoemd. In 2014 riep hij de pro-Russische separatisten in de Donbas op zo veel mogelijk Oekraïners te doden, wat Poetin nu uitvoert en het karakter aanneemt van een genocide tegen de Oekraïners.

  5. Dat zijn letterlijk de woorden en de aanbevelingen van de invloedrijke Kremlin-ideoloog Aleksandr DOEGIN, groot idool in Westerse radikaal-rechtse kringen. Hij staat bekend als het brein van Poetin en wordt de Poetinfluisteraar genoemd. In 2014 riep hij de pro-Russische separatisten in de Donbas op zo veel mogelijk Oekraïners te doden, wat Poetin nu uitvoert en het karakter aanneemt van een genocide tegen de Oekraïners.

  6. Zijn (Poetin) speech over “zuiveren” (sic). In het koninkrijk van Vivaldi, en het Vlaanderen van N-VA/OVLD/CD&V, gebruiken gebruiken de politiek correcte fanatici liever de alternatieve term “cordon sanitaire” (resic). Zelfreiniging is dus een synoniem van cordon sanitaire. In beide gevallen bedoeld om dissidenten te isoleren, te demoniseren en de vrije meningsuiting te beteugelen als een misdrijf, wanneer het beleid van de overheid op de korrel wordt genomen.

Plaats een reactie

Delen