Theo Francken (foto: Belga)

Uncategorized

Terugkeercapaciteit verhoogd: “Hemeltergende aankondigingspolitiek: al drie jaar beslist”

Wannes Neukermans

De federale regering heeft haar goedkeuring gegeven aan de komst van 3 extra gesloten terugkeercentra en een vertrekcentrum voor de gedwongen terugkeer van mensen zonder verblijfsvergunning. Voor de terugkeer van families met minderjarige kinderen worden ook nog eens 26 extra terugkeerhuizen voorzien. Maar dit is helemaal geen nieuwe beslissing, volgens oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA): “Dit is geen nieuw beleid, men heeft simpelweg getreuzeld om een reeds genomen beslissing uit te voeren.”

De regering-De Croo trekt 100 miljoen euro uit voor een nieuw strategisch plan om de terugkeer van mensen zonder verblijfsrecht in ons land op te drijven. Speerpunt is de bouw van nieuwe centra in Jabbeke, Zandvliet en Steenokkerzeel en in het Waalse Jumet, bij Charleroi. Daarover hebben de Vivaldi-partijen na stevig ­onderhandelen een akkoord gesloten, ­vernam De Tijd. Dat had veel voeten in de aarde, want het is geen geheim dat de groenen koele minnaars zijn van het concept gesloten centra.

Reeds goedgekeurd in 2017

De commentaren op de aankondiging van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is niet mals. Zijn voorganger, Theo Francken, noemde het “hemeltergende aankondigingspolitiek”. Hij vindt het laag dat Mahdi met de pluimen van de vorige regering gaat lopen: “Bij haar aantreden werd groot uitgepakt met het nieuws dat er twee gesloten centra zouden bijkomen in Zandvliet en Jumet, terwijl dit al drie jaar eerder beslist was. Dit is geen nieuw beleid, men heeft simpelweg getreuzeld om een reeds genomen beslissing uit te voeren. De bouw van deze twee centra stond in mijn masterplan toen ik staatssecretaris van Asiel en Migratie was en werd goedgekeurd onder de regering Michel I in mei 2017.”

Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove bevestigt: “Dit is al lang beslist. Werkelijk bizar hoe de media telkens moedwillig meegaan in het creëren van de perceptie dat dit “nieuws” zou zijn of een “opmerkelijk akkoord”. Dat terwijl het enige opmerkelijke is dat de realisatie van deze uitbreiding wéér verschoven wordt, ditmaal naar 2030.” Zijn voorzitter, Tom Van Grieken, voegt er nog aan toe: “Too little, too late: 15 jaar na dé immigratiecrisis.” Met een kwinkslag verwijst hij ook naar de opvallende affiche: “Geef onze grafische ontwerper terug.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Terugkeercapaciteit verhoogd: “Hemeltergende aankondigingspolitiek: al drie jaar beslist””

Plaats een reactie

Delen