Shutterstock

Shutterstock

Uncategorized

Video: Soldaten uit Centraal-Afrikaanse Republiek en Syrië melden zich om te vechten tegen “Oekraïense nationalisten”

Carl Deconinck

De Russische soldaten krijgen er opvallende bondgenoten bij. Soldaten uit de Centraal-Afrikaanse Republiek en Syrië melden zich om te gaan vechten met hun “Russische broeders”.

Eerder gaf Poetin nog een groen licht om “vrijwilligers” uit de rest van de wereld te laten meevechten. Volgens de minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, zijn in het Midden-Oosten 16.000 vrijwilligers klaar om mee te vechten. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het echter gewoon huurlingen. En naast het Midden-Oosten vindt Poetin blijkbaar dus ook geallieerden in Afrika.

Hun retoriek ligt helemaal in lijn met wat Poetin verklaart. In een video verklaart men: “Broeders, Russische krijgers. We zijn ons bewust van wat er gebeurt in Oekraïne. Russische soldaten voeren militaire operaties uit om vrede en orde te brengen, tegenover het Oekraïense nationalisme.” In een tweede video horen we hoe soldaten van het nationaal leger ook hun “Russische broeders” gaan helpen tegen de “putschisten” in Oekraïne.

Russische internationale politiek

Dat er nu ‘vrijwilligers’ uit de Centraal-Afrikaanse Republiek komen hoeft geen verrassing te zijn. Rusland steunde er de regering om opstandelingen neer te slaan. Het land is al 20 jaar in burgeroorlog en de VN slaagde er niet in om voor rust te zorgen. Sinds 2017 sturen de Russen echter wapens en militaire adviseurs naar het land. Ook de Wagner groep, een Russische paramilitaire organisatie, is er actief. Rusland verwierf er zo heel wat macht. In tegenstelling tot westerse landen heeft Rusland minder scrupules rond mensenrechtenschendingen.

Symbolisch voor de relaties tussen het regime in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Rusland is dat Russisch een verplichte taal is geworden voor universiteitsstudenten in het Afrikaanse land. Studenten die 5 jaar lang studeren of een postgraduaat volgen, moeten er verplicht Russisch leren. Dat werd in november vorig jaar nog maar beslist.

Ook ‘vrijwilligers’ uit Syrië

Een ander land waar Rusland zich de laatste jaren liet gelden is Syrië. Ook daar zien we soldaten zich klaar maken om naar Oekraïne te gaan. We zien er ook Russische vlaggen en het symbool dat de Russen vereenzelvigen met deze oorlog, de letter Z. Op de achtergrond zien we vriendschappelijke banieren met Poetin en Syrisch president Assad.
Naast die warme vriendschap zou de soldij tot 3000 dollar per maand ook wel een rol kunnen spelen. Dat is 50 keer meer dan wat een Syrische soldaat in eigen land verdient. Hoewel Poetin had ontkend dat ‘vrijwilligers’ het zouden doen voor het geld, blijkt uit de rekruteringswebsites in Syrië dat ze weldegelijk dik betaald worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

11 gedachten over “Video: Soldaten uit Centraal-Afrikaanse Republiek en Syrië melden zich om te vechten tegen “Oekraïense nationalisten””

  1. dat zal escaleren en de fout moet niet bij Poetin gelegd worden maar bij kale michel en de mooie ursula die de stand up comedian van alles hebben beloofd om Poetin dwars te zitten omdat hij niet woke genoeg is en plichten boven rechten stelt.De westerse woke politiekers willen de ganse wereld verwoken en lgtbqxyz maken.Poetin verdient de steun die hij heeft,de wokers zullen met een kater ontwaken.

  2. Nooit gehoord van Blackwater (USA)?

    Henri Kissinger (USA) wijze raad in 2014 :
    “Als Oekraïne wil overleven en gedijen, dan mag het geen voorpost zijn van de ene kant tegen de andere, het moet functioneren als een brug tussen beide.”
    “Het Westen moet begrijpen dat Oekraïne voor Rusland nooit zomaar een vreemd land kan zijn.”
    “Zelfs beroemde dissidenten als Aleksandr Solzjenitsyn en Joseph Brodsky hielden vol dat Oekraïne een integraal onderdeel was van de Russische geschiedenis en eigenlijk van Rusland.”
    “Oekraïne mag geen lid worden van de NAVO.”

  3. Het zal wel de bedoeling zijn, om eens in Oekraïne aangekomen aan te sluiten bij de stroom vluchtelingen om zo hun win for life in Europa te kunnen verzilveren.

Plaats een reactie

Delen