Zelensky daagt Poetin uit tot ontmoeting: "Ik bijt niet. Waar ben je bang voor?"

Oekraïens president Volodymyr Zelensky. Shutterstock

Uncategorized

Zelensky daagt Poetin uit tot ontmoeting: “Ik bijt niet. Waar ben je bang voor?”

Carl Deconinck

Oekraïens president Volodymyr Zelensky daagde Russisch president Vladimir Poetin donderdagavond op sarcastische wijze uit tot een ontmoeting.

“Wat wil je van ons? Vertrek alsjeblieft uit ons land. Als je nu niet wil vertrekken, zit neer aan de onderhandelingstafel. Ik ben vrij. Maar niet op 30 meter afstand zoals met Macron of Scholz. Ik ben je buur, ik hoef niet op 30 meter te zitten. Ik bijt niet. Ik ben een normale gast. Kom bij me zitten en praat. Waar ben je bang voor? Wij bedreigen niemand, wij zijn geen terroristen”, verklaarde Zelensky aan de verzamelde pers. Volgens hem zijn woorden belangrijker dan schoten.

Verder beklaagde Zelensky zich over Amerikaans president Joe Biden en het Westen. Eerst vertelde hij nog dat er “een goed contact” is tussen Oekraïne en het Westen, maar dat nuanceerde hij: “Ik kan jullie de waarheid vertellen. Het is jammer dat alles maar begon ná deze oorlog, maar we hebben het. Ik apprecieer wat Biden en zijn team doen. Nu kunnen we vaak spreken. De vraag gaat niet zozeer over Biden, maar over de besluiteloosheid van de wereld.” Zelensky ging verder: “Heel de wereld is laat met Oekraïne.”

(Lees verder onder de tweet.)

Donald Trump

De uitspraken van Zelensky doen de vraag rijzen wat er gebeurd zou zijn als Donald Trump nog president was geweest. Hij was de enige president sinds Bill Clinton waarbij Rusland geen andere landen binnenviel. Trump eiste ook meer inspanningen van de NAVO-lidstaten, net om conflicten zoals nu te vermijden. Voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel kreeg van Trump een veeg uit de pan omdat ze steeds afhankelijker werd van Russisch gas en zo Duitsland structureel verzwakte.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Zelensky daagt Poetin uit tot ontmoeting: “Ik bijt niet. Waar ben je bang voor?””

  1. Moest Trump president zijn geweest was het zover niet gekomen .Hij kon tenminste onderhandelen niet zoals die oude windzak nu nog meer benzine op het vuur gieten

  2. Zo te zien is Putin nergens bang voor. In ieder geval al niet voor het Westen.De watjes, die ons regeren en die vooral woke zijn en bekommerd om hun Narcisme, hebben een grote mond. Maar uiteindelijk zijn zij de verantwoordelijken, die een volk dat zij hun steun hebben beloofd, in de steek laten.

Plaats een reactie

Delen