Conner Rousseau stapte op omdat het echt niet anders kon

Conner Rousseau. Photonews

Uncategorized

Zware ontploffing in Rusland: vermoedelijk wapendepot vernield door Oekraïense raket

Carl Deconinck

Een bijzonder zware ontploffing nabij Belgorod schrikte deze ochtend Rusland op. Men verdenkt het Oekraïense leger ervan een raket te hebben afgevuurd op een wapendepot niet ver van de grens. Er vielen geen dodelijke slachtoffers. Vier soldaten zouden gewond zijn geraakt.

De ontploffing vond plaats nabij Belgorod, op amper 20 kilometer van de grens met Oekraïne. Omdat ze zo hevig was, kon men de ontploffing zelfs vanuit Oekraïne zien. De ontploffing zou het resultaat zijn van een raketaanval door het Oekraïense leger, maar die hebben officieel nog niets bevestigd. Het Russische persagentschap TASS spreekt alvast van een Oekraïense beschieting. Als dat het geval zou zijn, is het nog maar de tweede aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied. De eerste was op de militaire luchtmachtbasis, ook aan de grens, bij het begin van de oorlog.

Het doelwit van de aanval zou een wapenopslagplaats geweest zijn. Dat zou ook verklaren waarom de ontploffing zo hevig was. De Oekraïense journalist Yuriy Butusov beweert dat de 19e raketbrigade van het Oekraïense leger verantwoordelijk is en een OTR-21 Tochka, een ballistische raket, heeft afgevuurd. Op Facebook schrijft hij daarover: “Oekraïne voert effectieve onderhandelingen over demilitarisering en denazificatie van Rusland. Dit is de vorm van onderhandelingen die Oekraïne unaniem steunt. Oekraïners zullen het Russische leger recht naar de hel leiden.”

(Lees verder onder de tweet.)

Tactische terugtrekking?

Als het een succesvolle aanval was, is de timing opvallend, want momenteel lijken er belangrijke vredesonderhandelingen te lopen. Maar het wantrouwen ten aanzien van Rusland is erg groot. Het zou niet de eerste keer zijn dat het land een loopje neemt met de waarheid. De Oekraïners vermoeden dat de terugtrekking in het noorden eerder tactisch is. President Zelensky zei eerder al niet naïef te willen zijn. “De Oekraïners hebben de voorbije 34 dagen van de Russische invasie en de voorbije 8 jaar met de oorlog in Donbass ervaren dat het enige wat ze kunnen vertrouwen, concrete resultaten zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Zware ontploffing in Rusland: vermoedelijk wapendepot vernield door Oekraïense raket”

  1. ““Oekraïne voert effectieve onderhandelingen over demilitarisering en denazificatie van Rusland. Dit is de vorm van onderhandelingen die Oekraïne unaniem steunt. Oekraïners zullen het Russische leger recht naar de hel leiden.” Graag ook enkeltje voor Putain !!

Plaats een reactie

Delen