Uncategorized

Amerikaanse overheid legt Russische obligatiebetalingen aan banden, faillissement dreigt

Carl Deconinck

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft beslist dat Rusland geen schuldbetalingen meer kan doen via Amerikaanse banken. Dat is bijzonder vervelend voor Rusland, aangezien het land zijn schulden niet meer zal kunnen betalen.

Ondanks de oorlog in Oekraïne betaalde Rusland nog steeds zijn staatsschuld verder af. Die staat in dollar genoteerd en passeert dus langs Amerikaanse banken. Die mogen echter geen Russische betalingen meer ontvangen. Dit wil zeggen dat er een grote kans is dat Rusland de schulden die het heeft bij internationale investeerders niet meer zal kunnen betalen: “Vanaf vandaag zal de Amerikaanse schatkist geen schuldbetalingen in dollar van de Russische overheid aan Amerikaanse financiële instituties aanvaarden. Rusland moet kiezen tussen het opgebruiken van de eigen waardevolle dollarreserves, nieuwe inkomsten zoeken of failliet gaan.”

De beslissing zorgde al voor problemen in Moskou. Zo zagen houders van Russische obligaties al een uitbetaling van 600 miljoen dollar verhinderd. Rusland heeft nu dertig dagen om een oplossing te zoeken. In totaal heeft Rusland 15 buitenlandse obligaties ter waarde van ongeveer 40 miljard dollar. Tot nu toe zijn de huidige coupons betaald, ondanks het internationale embargo. Rusland heeft afgelopen donderdag voor het laatst 447 miljoen dollar aan schulden afgewikkeld. Dat was al de vijfde Russische rentebetaling sinds de oorlog in Oekraïne.

Verstrenging

Al sinds het uitbreken van de vijandigheden nam het Westen financiële maatregelen tegen Rusland. Zo bevroor Amerika de Russische deviezen in Amerikaanse financiële instituties. Een reeks banken werd uitgesloten van het internationale betalingssysteem Swift, zodat het voor hen moeilijker werd om wereldwijd te opereren.
De meest recente verstrenging komt er na de gruwelijke beelden uit onder meer Boetsja, waar Russische soldaten weerloze burgers hebben vermoord. Dat lijken zuivere oorlogsmisdaden en in het Westen wordt de roep om strenger te zijn tegen Rusland steeds groter.

“Rusland gaat richting recessie, een enorme inflatie, tekorten in essentiële goederen en een munt die bijna nergens in de wereld nog bruikbaar is”, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse schatkist. “Dit zal de voorraden die Poetin wil gebruiken om oorlog te voeren tegen Oekraïne nog verder uitputten en meer onzekerheden en uitdagingen voor hun financiën vormen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Amerikaanse overheid legt Russische obligatiebetalingen aan banden, faillissement dreigt”

  1. het zijn kleine bedragen vergeleken met de Amerikaanse overheidsschuld, die al enkele decennia aan het opbouwen is. Nooit in de geschiedenis maakte de heersende wereldmacht zoveel schulden, veelal aangehouden door Aziatische landen: China,
    Zuid-Korea,….daarom bloeit de verkoop van zuidkoreaanse cultuurgoederen. De heersende wereldmacht gaat niet failliet want legt haar regels op , je moet nu Zelenski consumeren ipv
    Gershwin, tot de troonpretendent, in casu China, het niet meer aanvaardt.

Plaats een reactie

Delen