Rusland plaatst luchtverdedigingssystemen op appartementen in Moskou

Shutterstock

Uncategorized

Belangrijkste Russische oorlogsschip zwaar beschadigd na Oekraïense aanval

Carl Deconinck

Oekraïne heeft de Russische vloot een belangrijke klap toegediend. De Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, werd zwaar beschadigd na een explosie. De ontploffing zou het gevolg zijn van twee Oekraïense raketten die raak troffen. Munitie aan boord ontplofte en er brak een brand uit. Het schip moest geëvacueerd worden.

De Moskva is een kruiser en een belangrijk oorlogsschip van de Russische marine. Vanuit de Moskva stuurde de bevelhebber de volledige Russische vloot in de Zwarte Zee aan. Het schip is bekend bij het bredere publiek na het fragment op Slangeneiland aan het begin van de oorlog maar is dus vooral militair van grote waarde. De belangrijkste aanvalsbewapening van het schip bestaat uit 16 draagraketten van P-1000 Vulcan-raketten. Het schip zou geraakt zijn geweest door twee Neptunus-kruisraketten, die vanuit Odessa werden afgevuurd. Het schip zou zijn afgeleid geweest door de Bayraktar TB-2-drones.

Belangrijk verlies

Rusland zelf erkende dat het schip “ernstige schade” heeft opgelopen als gevolg van de ontplofte munitie. Het zei daarbij ook dat de bemanning van 510 personen moest geëvacueerd worden. Over de oorzaak van de brand spreekt men echter niet. Enkel dat ze het “incident onderzoeken.” Volgens getuigenissen op Telegram zouden er twee raketten zijn ingeslagen langs bakboordzijde, zou het schip omgerold zijn en finaal gezonken. Indien dit klopt, dan is het het grootste materiele verlies dat Rusland geleden heeft in deze oorlog en het belangrijkste schip dat verloren gaat in de strijd sinds Wereldoorlog II.

Oekraïne bevestigde dat het een succesvolle aanval heeft uitgevoerd op het schip, maar gaf verder niet veel meer details. Een adviseur van Oekraïens president Zelensky, Oleksiy Arestovych, zei eerder dat er “een verrassing gebeurd was” met het schip. “Het brandt fel, op dit moment. En met deze stormachtige zee is het onduidelijk of het hulp zal ontvangen.”

Militaire gevolgen

In 2015 stuurde Rusland de Moskva naar de kust voor Syrië. Een journalist van CNN mocht er een reportage over maken. Hij gaf een uitgebreide beschrijving van het 11.500 ton wegende en 186 meter lange schip. Het had een groot arsenaal aan antischeepsraketten en antivliegtuigraketten. Het verlies van de Moskva is een enorme klap voor de Russische marine. De politieke en symbolische waarde ervan zijn bijzonder groot, naast de militaire.
De raketten waarmee de Oekraïners vuurden, de Neptunus, zijn afgeleid van de Sovjet KH-35 raket. Dat nieuwe type is nog maar een jaar operationeel. Het succes van het wapen kan betekenen dat de Russische schepen nu een grotere afstand met de kust zullen moeten aanhouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Belangrijkste Russische oorlogsschip zwaar beschadigd na Oekraïense aanval”

  1. Het Russisch leger is nog de schim van wijlen het Rode Leger. Wie is hier verantwoordelijk voor de complete chaos? Voor het huidige Russisch leger hoeft de NAVO zich niet extra te bewapenen. Pure geldverspilling. Om het in voetbaltermen uit te drukken: zelfs met de B ploeg (Belgisch leger) winnen we tegen de Russen.

  2. Hoeveel Amerikaanse adviseurs zijn er aanwezig in Oekraïne? Een oorlog beginnen heel gemakkelijk, er mee stoppen een dilemma. In het huidig conflict is het één (Rusland) tegen allen (Oekraïne, de VSA, de EU en GB). Bovendien maken Finland en Zweden zich ook nog klaar om hun grenzen te openen voor de NAVO. Bovenop de onzichtbare hand die de Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, naar de bodem van de zee torpedeert. Een pijnlijke afgang voor Poetin en Rusland. Huidige stand: NAVO Siegt An Allen Fronten.

Plaats een reactie

Delen