Bulgaarse eerste minister belooft om wapens naar Oekraïne te sturen nadat Rusland gasleveringen stopzet, socialisten dreigen regering op te blazen

Persdienst Bulgaarse overheid

Uncategorized

Bulgaarse eerste minister belooft om wapens naar Oekraïne te sturen nadat Rusland gasleveringen stopzet, socialisten dreigen regering op te blazen

Carl Deconinck

Rusland wilde deze week Bulgarije en Polen straffen omdat ze Russisch gas niet willen betalen in Russische roebel. Daarom draaiden ze enkele dagen terug de gaskraan voor beide landen dicht. Die actie lijkt echter een averechts effect te hebben. In plaats van te betalen zoals gewenst, zal Bulgarije nu wapens leveren aan Oekraïne.

De regering van Bulgarije laat weten dat het geen enkele schroom meer zal hebben om wapens te leveren aan Oekraïne na de Russische actie. Nochtans was dat vroeger wel het geval. Vandaag zegt Bulgarije dat het “inhumaan zou zijn om niet betrokken te blijven.” Begin volgende maand stemt het parlement over militaire steun voor Oekraïne en men verwacht nu een overweldigende meerderheid. Gisteren trok Petkov zelfs naar Kiev om zijn standpunt kracht bij te zetten. Hij beloofde ook dat zijn land zal helpen met het repareren van zwaar materiaal en de haven van Varna zal helpen me de handel van Oekraïens graan

Het land zal met die wapenleveringen meer in lijn komen te staan met zijn NAVO-partners. Niet iedereen is echter tevreden met die keuze. De Bulgaarse president, Rumen Radev liet al blijken dat het bewapenen van de partijen in het conflict, de oorlog alleen maar zal rekken. Petkov heeft echter geen begrip meer voor dat standpunt. “Het is de retoriek die we al maanden horen. ‘Geef geen hulp aan Oekraïne, dan komt er sneller vrede'”, aldus de premier. “Als dit de prijs is van vrede, als de Russische staat blijft aanvallen en niemand zich kan verdedigen, willen we die vrede dan?

Socialisten liggen dwars

President Radev staat echter niet alleen. Zijn partij, de socialistische partij, dreigt er nu mee om uit de regering te stappen. Voorlopig stuurde de Bulgaarse regering humanitaire hulp, helmen en kogelvrije vesten. Echte militaire steun is een ander verhaal. Daar zijn de socialisten veel minder voor te vinden. Ook het verbreken van de banden met Russische energiereus Gazprom vinden ze geen goed idee.

“Indien de ministerraad beslist om wapens en munitie te sturen naar Oekraïne, dan verlaat de Bulgaarse Socialistische Partij de coalitie, we zullen wachten op wat er precies ter stemming zal komen”, dat zei de vice-eerste minister en minister van Economie Kornelia Ninova. “Men speculeert langs alle kanten dat we nu al wapens uitvoeren. Ik bevestig hierbij dat nog geen kogel is uitgevoerd naar Oekraïne. We verkopen wapens aan heel wat landen, maar zij zijn eindgebruiker. Bulgarije kan niet bepalen wat nadien gebeurt. Indien de Raad van Ministers beslist om toch naar Oekraïne uit te voeren, dan verlaten we de regering.

Minister van Financiën Assen Vassilev is kritisch voor de socialisten. “De positie van Radev, dat wapens leveren het conflict verlengen, is een schande en steunt op de valse premisse dat Rusland de oorlog zal winnen.” De regering zit nog maar sinds december in het zadel en kende al wat interne conflicten. De socialisten staan al langer bekend als erg pro-Russisch. Vlak voor de oorlog weigerden ze eerdere Russische agressie te veroordelen. De socialisten zijn de erfgenamen van de communistische partij en weigerden ook al meerdere keren sancties tegen Rusland uit te roepen. Ook in het conflict rond kernenergie kiezen ze voor Rusland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Bulgaarse eerste minister belooft om wapens naar Oekraïne te sturen nadat Rusland gasleveringen stopzet, socialisten dreigen regering op te blazen”

  1. Toch zeer duidelijk nu dat extreem links steeds het conflict op zoekt om te doden, 1 miljoen coronadoden, elke dag massaal vele doden door de islam, putain die mensen uitmoord, het leven onmogelijk maken, dat is links maar het Vlaams Belang dat nog niet eens gefraudeerd heeft, dat is dan extreem. Dus als ik begin te doden in naam van links ben ik niet extreem meer.

Plaats een reactie

Delen