"Duitse inlichtingendiensten onderschepten berichten waarin Russische soldaten moorden in Boetsja bespreken"

Boetsja. Shutterstock

Uncategorized

“Duitse inlichtingendiensten onderschepten berichten waarin Russische soldaten moorden in Boetsja bespreken”

Carl Deconinck

Duitse inlichtingendiensten zouden het radioverkeer van Russische militairen die de burgerdoden in Boetsja bespreken in handen hebben gekregen. Dat meldt Der Spiegel. De berichten zouden aantonen dat het bloedbad deel uitmaakte van een bredere tactiek. De beruchte huurlingen van de Wagner Groep zouden daarbij een rol hebben gespeeld.

Boetsja werd berucht nadat de Russische troepen zich terugtrokken en er heel wat burgerdoden bleken te zijn. Oekraïne zegt dat er minstens 300 mensen zijn vermoord. Heel wat van hen zouden zijn geëxecuteerd. Er is ook sprake van massagraven. De Russen van hun kant beweren dat alles in scène is gezet.

De Duitse inlichtingendiensten (BND) hebben nu audiomateriaal naar het Duitse parlement overgebracht. Die opgenomen fragmenten ondergraven de Russische uitleg nog verder. De Russische soldaten bespreken hoe ze bijvoorbeeld iemand op een fiets hebben doodgeschoten. Een andere soldaat zegt dat je eerst soldaten moet ondervragen en ze pas daarna kan doodschieten. De inhoud van de gesprekken komt overeen met bevindingen op het terrein.

(Lees verder onder de tweet.)

Wagner

Verder blijkt uit de opnames dat de Wagner Groep een belangrijke rol speelde in het bloedbad. De huurlingen van Wagner werden er eerder deze week van beschuldigd ook in Mali honderden burgers te hebben gedood. Het is niet de eerste keer dat men dergelijke beschuldigingen tegen de huurlingen van Wagner uit. Het doden van burgers zou deel uitmaken van een strategie die erop gericht is om de wil van de Oekraïners te breken door de lokale bevolking te terroriseren.

Ooggetuigen vertelden recent nog dat Boetsja eerst ingenomen werd door “jonge soldaten”. Daarna kwamen er andere eenheden en die vielen geregeld burgers aan. Sommige getuigen hadden het hierbij over Tsjetsjeense troepen. Volgens de BND spraken de soldaten niet over de gruwel alsof het een willekeurig fenomeen betrof, of alsof het individuele soldaten waren die over de schreef gingen. Het klonk alsof de gruwel deel uitmaakt van een dagelijks patroon. Hierdoor vermoeden de Duitse inlichtingendiensten dat het geweld de standaard is en mogelijk zelfs deel uitmaakt van een bredere strategie: door middel van angst bij de bevolking de weerstand doen afnemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over ““Duitse inlichtingendiensten onderschepten berichten waarin Russische soldaten moorden in Boetsja bespreken””

  1. Soldaten aan het front, ongeacht het uniform, zijn als roofdieren: doden of gedood worden. Zij die het geluk gehad hebben om de dood niet in de ogen te hebben gezien kunnen nog rationeel denken en handelen. In de vuurlinie gebeurt het zelfs dat soldaten in paniek ongewild vuren op strijdmakkers bij foute beoordeling van een situatie.

Plaats een reactie

Delen