Cultuuroorlog

Elon Musk spot met The Washington Post na opiniestuk over zogenaamde gevaren van Musk op het vrije woord

Van de redactie

Elon Musk, de topman van het autobedrijf Tesla en de rijkste man ter wereld, is sedert maandag de grootste aandeelhouder van Twitter. Veel twitteraars noemen het een verademing voor het vrije woord maar, columniste van The Washington Post, Ellen Pao ziet dat anders. Zij noemt de toetreding van Musk tot de raad van bestuur van Twitter “zeer verontrustend”. Haar oproep tot “regulering van sociale-mediaplatforms (om te voorkomen dat rijke mensen communicatiekanalen controleren)” ging niet verloren onder critici, die Pao erop wezen dat de krant waarvoor ze schrijft eigendom is van multimiljardair Jeff Bezos.

Maandag raakte bekend dat Elon Musk een belang van 9,2 procent in Twitter had gekocht, waardoor hij zo de grootste aandeelhouder van het bedrijf wordt. Die aandelen zijn ongeveer 2,9 miljard dollar waard, of 2,6 miljard euro. Daarmee zou hij vier keer meer aandelen hebben dan de oprichter van het bedrijf, Jack Dorsey. Daags nadien kwam Twitterbaas Parag Agrawal met misschien wel nog groter nieuws: ’s werelds rijkste man zou ook tot de raad van bestuur toetreden.

Aanvankelijk kritisch

Musk heeft geregeld kritiek geuit op Twitter en onder meer gezegd dat het platform de vrijheid van meningsuiting niet genoeg respecteert. Musk startte deze week zelfs een poll, waarin hij gebruikers vroeg of zij vinden dat Twitter het principe van de vrijheid van meningsuiting zelf genoeg naleeft. Een meerderheid van de mensen die daarop reageerde, antwoordde ‘nee’.

(Lees verder onder tweet.)

Naast criticus is Musk ook een zeer actieve gebruiker van Twitter. Hij heeft 81 miljoen volgers. Daarmee staat hij op plek 8 van de lijst met meest gevolgde accounts op het platform. Een paar weken geleden berichtte hij dat hij overwoog om zelf een sociaal-mediakanaal te beginnen. Met de huidige investering in Twitter lijkt dit plan nu voor in de vriezer.

Absolutist van vrije meningsuiting

De één noemt de inmenging van Elon Musk op het platform een zegen voor het vrije woord, de ander is bang dat hun geliefde site zal veranderen in een beerput vol haat. Eén van die personen die die angst deelt is columnist en voormalig Reddit-CEO Ellen Pao. “De manier waarop Musk zelf het platform gebruikt is een slecht voorteken voor de toekomst“, klinkt het. Ze beschuldigt de zakenman van weinig empathie en zegt dat zijn gewilde veranderingen als haatdragend, beledigend of gevaarlijk kan worden beschouwd.

Pao bespotte de tech-magnaat omdat hij zichzelf een “absolutist van de vrije meningsuiting” noemt, en schrijft: “zoals veel voorstanders van ‘vrije meningsuiting’ negeert hij opzettelijk dat particuliere bedrijven vrij zijn om bepaalde limieten op hun platforms te stellen.” Ze vervolgde met een bepleiting voor regulering van sociale-mediaplatforms: “De benoeming van Musk in het bestuur van Twitter toont aan dat we regulering van sociale-mediaplatforms nodig hebben om te voorkomen dat rijke mensen onze communicatiekanalen beheersen.”

Ze zegt dat we consistente definities nodig hebben van intimidatie en van inhoud die de persoonlijke privacy schendt. “Als platforms koste wat het kost blijven aandringen op groei – zonder dergelijke regelgeving – zullen mensen blijvend worden benadeeld. De mensen die schade hebben geleden, zullen onevenredig degenen zijn die al eeuwenlang zijn geschaad – vrouwen en leden van gemarginaliseerde raciale en etnische groepen. De mensen die profiteren van onbeperkte versterking van hun opvattingen zullen ook dezelfde mensen zijn die eeuwenlang van dat voorrecht hebben geprofiteerd.”

Twitter ziet er de ironie van in

Veel mensen reageren nogal sceptisch op het bizare betoog van Ellen Pao “om sociale-mediaplatforms te reguleren ter preventie dat rijke mensen de communicatiekanalen kunnen controleren”. Hier en daar doen memes de ronde waarin de columnist wordt afgebeeld als een hedendaagse Mao Zedong. Ook het feit dat Ellen Pao haar werkgever multimiljardair Jeff Bezos is zorgt voor hilariteit onder menig twitteraars.

Zelfs Musk kon de ironie wel smaken. Hij tweette het internetjargon “Lmao” dat staat voor “Laughing My Ass Off”. Al snel tikte deze tweet de vijfenzeventigduizend likes aan, waarmee de immense populariteit van Musk op het sociale-mediaplatform nog eens wordt onderstreept.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Elon Musk spot met The Washington Post na opiniestuk over zogenaamde gevaren van Musk op het vrije woord”

  1. Ik gruwel toch wel van wat men de ‘regulering’ van sociale media platformen noemt. Eigenlijk gaat het platweg om het wegcensureren van politieke meningen die niet in lijn zijn met de leer van de ideologische erfgenamen (toch qua stijl en méthoden) van het communisme: het woko-(wacko)-eco-totalitarisme.

Plaats een reactie

Delen