Macron waarschuwt dat Europa kan “sterven”

Macron vreest dat Europa op sterven ligt. Foto: Shutterstock

Internationale politiek

Macron waarschuwt dat Europa kan “sterven”

Pepijn Demortier

In een onheilspellende toespraak sprak de Franse president Emmanuel Macron de Sorbonne universiteit in Parijs toe. In die toespraak waarschuwde Macron niet alleen de aanwezigen in de zaal, maar ook alle andere Europeanen. Als Europa niet snel zelfvoorzienend wordt, onafhankelijk van Rusland, China en de Verenigde Staten, kan het voortbestaan van Europa zoals we het kennen in gevaar komen.

“We moeten nuchter zijn en erkennen dat ons Europa sterfelijk is. Het kan sterven. Het hangt allemaal af van de keuzes die we maken, en die keuzes moeten nu worden gemaakt,” zei Macron tijdens de opvallende toespraak. Hij beschuldigde Europa ervan naïef te zijn en te afhankelijk van niet-Europese landen. In 2017 deed Macron een soortgelijke oproep toen hij de Sorbonne universiteit toesprak. Sindsdien lijkt het vooral van kwaad naar erger te zijn gegaan, zowel in Frankrijk als in veel andere Europese landen.

Europese verkiezingen

Een paar weken voor de langverwachte Europese verkiezingen hoopt Macron met zijn gespierde taal nog wat kiezers te kunnen verleiden. De partij van de president, Renaissance, loopt al langer achter de feiten aan. Het is het Rassemblement National van Marine Le Pen dat momenteel de peilingen aanvoert. Veel Fransen hebben de afgelopen jaren systematisch hun vertrouwen in de president verloren en zien Macron meer als een president van woorden dan van daden.

Dat imago hoopt de president nu opnieuw van zich af te schudden. Hij roept de Europese landen op om hier in Europa een sterke en zelfvoorzienende wapenindustrie uit te bouwen. De afhankelijkheid van buitenlandse wapens en munitie blijkt namelijk een van de grootste pijnpunten van de Europese defensie te zijn. Daar moeten we nu vanaf, aldus Macron.


650 tot 1.000 miljard euro per jaar

Niet alleen militair moet Europa zich hoeden voor de ondergang. Ook op vlak van artificiële intelligentie en energie dreigen we steeds meer te moeten onderdoen voor buitenlandse mogendheden. Macron stuurt daarom aan op een groot Europees investeringsplan, dat hij raamt op 650 tot 1.000 miljard euro per jaar. Door zijn financiële kracht te verdubbelen, moet Europa de uitdagingen van de toekomst het hoofd kunnen bieden.

Voorlopig lijken de woorden van Macron weinig indruk te maken op de vele gefrustreerde Franse kiezers. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de Fransen deze keer echt voor verandering zullen stemmen, zoals de peilingen suggereren. Een soortgelijke beweging, waarbij uiterst rechts en links het bijzonder goed doen, zien we dan ook in bijna heel Europa terugkomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

4 gedachten over “Macron waarschuwt dat Europa kan “sterven””

  1. Inderdaad, zoals elke politieke nitwit tegenwoordig verzwijt deze Pinocchio de massa-immigratie en de meegevoerde islam. Onze kultuur en welvaart verdwijnt rechtevenredig met de toename van de migranten zoals die er vandaag de dag uitzien.

Plaats een reactie

Delen