Uncategorized

Finland denkt steeds meer aan lidmaatschap NAVO, Rusland reageert ontradend

Carl Deconinck

Volgens de Finse media zou het land zich voorbereiden op het aanvragen van het NAVO-lidmaatschap. Dit als gevolg van de Russische agressie in Oekraïne: steeds meer Finnen denken dat het beter is om zich aan te sluiten bij het bondgenootschap. De beslissing zorgt voor ongenoegen in het Kremlin.

Naar verluidt bereidt Finland zich voor op het aanvragen van het NAVO-lidmaatschap. Minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto woonde vandaag alvast de bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bij. Op de persconferentie achteraf zei Haavisto dat Finland voorlopige aanbiedingen van veiligheidsbijstand had gekregen, als Finland zou besluiten het lidmaatschap van de militaire alliantie aan te vragen. Maar een concrete beslissing was er nog niet genomen, aldus Haavisto.

Wel stelt Finland vast dat Rusland risico’s wil nemen tijdens zijn militaire operaties. Dat vormt ook een bedreiging voor Finland. Volgens Haavisto moet er gekeken worden of er bedreigingen zijn waar de Finse expertise en defensie niet op kunnen reageren. “Het komt tot een situatie waarin samenwerking nodig kan zijn.” De NAVO reageerde positief op een mogelijke uitbreiding met Finland. Het zegt beschikbaar te zijn om Finland te ondersteunen indien het hulp nodig heeft bij de voorbereiding op eventueel lidmaatschap.

Mogelijk valt er al een definitieve beslissing rond de tweede week van mei. Er is nu een aparte werkgroep van partijleiders opgericht om een NAVO-aanvraag in te dienen, waarmee een signaal wordt afgegeven aan de regering dat een solide meerderheid van het parlement de lidmaatschapsaanvraag steunt. Historisch koos Finland er tot nu voor om een eigen koers te varen, maar de Russische agressie zorgde voor een keerpunt. Finland voelt zich bedreigd en zoekt naar meer veiligheid.

Doelwit voor vergelding

De toetreding van Finland bij de NAVO zou betekenen dat Rusland een veel grotere gemeenschappelijke grens krijgt met NAVO-landen. Vladimir Dzhabarov , een Russisch senator, partijgenoot van Vladimir Poetin, en vicevoorzitter van het Internationaal Comité van de Federale Raad van de Russische Federatie, zei aan RIA Novosti dat een Finse toetreding tot de NAVO een strategische fout zou zijn. Indien Finland bij de NAVO zou gaan, “zou het een doelwit voor vergeldingsmaatregelen worden.” “Ik denk dat het een enorme tragedie zou zijn voor het Finse volk”, reageert hij. Daarom denkt Dzhabarov dat de Finnen waarschijnlijk hun handtekening niet zullen zetten onder een contract dat “de vernietiging van hun land” zou betekenen.

 Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei onlangs nog dat een toetreding van Finland of Zweden “kwalijke militaire en politieke consequenties zou hebben”.

https://twitter.com/pmakela1/status/1511680247045017609?s=20&t=a08-pxr_DZh4T5tDX4VBkg

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Finland denkt steeds meer aan lidmaatschap NAVO, Rusland reageert ontradend”

  1. als zweden of Finland wilt toetreden ,tot de Navo -dan is dat hun eigen beslissing – en moeten de russen zich daar niet mee moeien – net zoals ze Oekraiene binnen zijn gevallen
    ik denk dat ze bij die top lui in Rusland wel allemaal Dictatoriaal zijn ingesteld !!!

  2. De NAVO staat er bij en kijkt er naar in Oekraïne. De Finnen en wijzelf hebben niet veel te verwachten van deze bond van zwakkelingen, wiens redenering is: liever blode Jan, dan Dode Jan. We moeten ons beginnen afvragen of die NAVO wel in staat is om onszelf te beveiligen, of beveiligen de leiders zichzelf, ten koste van een bevolking die zich opoffert om Oekraïense vluchtelingen op te vangen?

Plaats een reactie

Delen