Federaal Parlementslid Theo Francken (N-VA). Photo News

Federaal Parlementslid Theo Francken (N-VA). Photo News

Uncategorized

Francken luidt alarmbel: “Asielsysteem crasht voor onze ogen, terwijl niets gedaan wordt om instroom in te dijken”

Anton Schelfaut

In maart vroegen 3.247 asielzoekers asiel aan in België. Dat is het hoogste aantal in zeven jaar tijd. “Het huidige asielsysteem is compleet kapot”, oordeelt N-VA-Kamerlid Theo Francken. “Vivaldi danst deze macabere voorstelling uit. De media kijken weg.”

De maandelijkse asielcijfers van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) doen bij N-VA-Kamerlid Theo Francken alle alarmbellen afgaan. Het aantal asielzoekers dat voor het eerst een asielaanvraag indiende in België, steeg van 1.885 in februari tot 2.922 in maart. Dat is een stijging met 55 procent en tevens het hoogste maandcijfer sinds de Europese migratiecrisis van 2015.

“Zo’n hoge instroom is bijzonder verontrustend, zeker als je beseft dat er voor de Oekraïense oorlogsvluchtelingen een apart circuit werd opgezet buiten het asielsysteem”, aldus Francken. “Er vragen weliswaar nog steeds mensen met de Oekraïense nationaliteit asiel aan, maar dat gaat over amper 13 procent van de instroom van nieuwe asielzoekers in april.”

Volgens Francken is er veel meer aan de hand. “Grote groepen Afghanen blijven na illegale migratie hun weg vinden naar België”, hekelt hij. “Dit jaar vormen zij met kop en schouders de grootste groep asielzoekers. Zo’n twee op de drie van die aanvragen wordt nochtans geweigerd.”

Toenemende achterstand

Ten slotte neemt ook de achterstand verder toe. In april werden 1.084 minder eindbeslissingen in hangende dossiers genomen dan er nieuwe aanvragen werden ingediend. “Aan dit tempo dreigt de administratieve achterstand dit jaar aan te dikken met liefst 13.000 dossiers tot een compleet onwerkbare 29.000 dossiers in totaal”, waarschuwt Francken.

“Het asielsysteem crasht voor onze ogen, terwijl niets gedaan wordt om de instroom in te dijken”, besluit de N-VA’er. “De oplossing ligt nochtans voor de hand: voer opnieuw een maximumquotum in voor het aantal asielaanvragen. Wees consequent in het weigeren van opvang aan asielzoekers met een asielprocedure in een andere Europese lidstaat en voer zo nodig de juridische strijd daarover tot het uiterste. En kies tot slot voor de Australische aanpak net zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Francken luidt alarmbel: “Asielsysteem crasht voor onze ogen, terwijl niets gedaan wordt om instroom in te dijken””

  1. Enkel als het Vlaams Belang 80% van de stemmen behaalt zal er een deftig migratie en integratiebeleid komen, wars van alle sentimentaliteit en emotie. Theo mag roepen wat hij wil, zijn baas is de grote struikelblok, die een ondemocratisch cordon handhaaft. Migratie kan heus wel, maar niet op de manier zoals het nu gebeurt. Deuren open, geen enkele kritische screening van nieuwkomers en qua inburgeringstrajecten wordt er vooral onvoldoende gecommuniceerd wat onze westerse waarden en normen zijn. Het Westen is niet het Midden-Oosten, al kun je je afvragen of dit nog het geval is. Beledigen wordt niet aangeraden maar kan wel. Godsdienstige regels moeten wijken voor wetten die we als maatschappij hebben overeengekomen, Allah en zijn profeet hebben racistische uitspraken genoteerd in de de Koran. Niets van dit alles wordt meegegeven aan nieuwkomers, omwille van de inclusiviteit en verdraagzaamheid. Onze Westerse waarden en normen worden niet verdedigd. Integendeel, fundamentalisme wordt zo niet gepromoot, dan toch getolereerd.

Plaats een reactie

Delen