Franse acteur Gérard Depardieu breekt met Vladimir Poetin omwille van oorlog in Oekraïne

Acteur Gérard Depardieu. Shutterstock

Uncategorized

Frans acteur Gérard Depardieu breekt met Vladimir Poetin omwille van oorlog in Oekraïne

Carl Deconinck

Gérard Depardieu geldt als een van de grootste Franse acteurs aller tijden. In 2013 koos hij echter voor de Russische nationaliteit uit onvrede met de politiek in zijn land. Depardieu liet zich graag zien aan de zijde van president Vladimir Poetin, over wie hij zich steeds positief uitliet. Maar daar komt nu een einde aan.

Depardieu noemt de oorlog in Oekraïne “gestoord en onacceptabel”. De Franse acteur benadrukt wel dat de Russische bevolking niet verantwoordelijk is voor de daden van Poetin. Depardieu belooft dat hij alle opbrengsten van een reeks concerten in Parijs zal schenken aan de “Oekraïense slachtoffers van deze tragische broederoorlog”.

De Franse acteur werd in 2013 Russisch staatsburger uit onvrede met de politiek van de Franse socialisten. Onder toenmalig president François Hollande kwam er een hoge miljonairstaks en dat zinde Depardieu helemaal niet. Aanvankelijk speelde hij met het idee om Belg te worden, aangezien hij ook hier een woning heeft, maar Rusland bleek een aantrekkelijker alternatief. Depardieu kende zijn hoogdagen als acteur in de jaren 70 en 80. Hij speelde hoofdrollen in films als Le dernier métro, Novecento, Tous les matins du monde en Cyrano de Bergérac. De laatste jaren haalden vooral verhalen van verkrachtingen en aanrandingen de westerse pers.

Bijzondere vrienden

In Rusland liet Depardieu zich graag voor de kar spannen van president Poetin en verscheen hij met hem op de foto. Later deed hij hetzelfde met Tsjetsjeens president Ramzan Kadyrov. Critici van de Russische president hadden volgens hem “een gebrek aan visie”. In zijn autobiografie schreef Depardieu dat Poetin hem graag had. Tijdens de laatste verkiezingen verklaarde Depardieu op Poetin te hebben gestemd, vanuit de Russische ambassade in Parijs. “C’est un homme avec un grand ‘H’, un humaniste”, verklaarde Depardieu.

In 2015 werden zijn films verbannen uit Oekraïne na opmerkingen over het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Eerder dat jaar leek hij Wit-Russisch dictator Aleksandr Loekasjenko te steunen. In het verleden tekende Depardieu ook present bij de communistische dictator van Cuba, Fidel Castro. Depardieu ontmoette ook de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un. Deze ontmoeting vond plaats aan de zijlijn van de grote militaire parade ter ere van de 70e verjaardag van Noord-Korea in september 2018. In februari 2022 onthulde Depardieu dat hij burger was geworden van Dubai.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Frans acteur Gérard Depardieu breekt met Vladimir Poetin omwille van oorlog in Oekraïne”

  1. Depardieu een van de grootste Franse acteurs noemen isER toch wel bij de haren getrokken. Hij heeft in een aantal zeer middelmatige en gewoonweg onnozele films geacteerd en zijn prestatie was van hetzelfde niveau. Ofwel is hij zoals zovelen in de EU propaganda getrapt ofwel was hij dringend toe aan een scheut belangstelling voor zijn persoontje.

  2. Depardieu is een wijnzuipende wetkwab die jaren geleden naar België kwam wonen om aan de Franse rijkentaks te ontsnappen. Misselijk makend zielig manneke dat opnieuw wat in de belangstelling wil komen. Dat hij snel naar Oekraïne gaat wonen.

Plaats een reactie

Delen