Grote Moskee van Parijs roept op om voor Macron te stemmen

shutterstock

Uncategorized

Grote Moskee van Parijs roept op om voor Macron te stemmen

Carl Deconinck

Belangrijke islamitische organisaties in Frankrijk roepen op om bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te stemmen voor Emmanuel Macron. Naast de Grote Moskee van Parijs riep le Rassemblement des musulmans daar ook al toe op.

Chems-Eddine Hafiz, de rector van de Grote Moskee van Parijs, de grootste moskee van Frankrijk en de tweede grootste van Europa, organiseerde een iftar om de steun uit te spreken voor Emmanuel Macron. “Kwaadwillende krachten spreken zich vandaag uit en roepen op tot de verbanning van moslims. Hoe te reageren op deze kwaadaardigheid die bagatelliseert en zich nestelt in de hoofden van mensen? Door te stemmen in de traditie van de Republiek.” De rector gelooft ook dat“onthouding en de blanco stem extreemrechts zullen versterken.”

In een aparte verklaring riep Le Rassemblement des musulmans ook op om “republikeinse waarden te doen zegevieren”. De voorzitter van de federatie, Anouar Kbibech, erkende “zich bewust te zijn van de verplichting tot politieke neutraliteit die (zijn) missie vereist.” Hij was niettemin van mening “dat alleen de stem voor Emmanuel Macron ons land in staat stelt om de waarden van openheid, tolerantie en solidariteit te consolideren die het altijd hebben bezield”.

De stem van de Franse moslims kan deze keer zwaar doorwegen. In de eerste ronde hebben ze massaal voor de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon gestemd. Ze vormen dus een groot blok van stemmen. Volgens peilingen lieten ze zich vooral leiden door sociaaleconomische thema’s. Dat zijn punten waar vooral Marine Le Pen op scoort.

https://twitter.com/Axiome_Pantheon/status/1516322812365000706?s=20&t=0c5GCkTpULk9I5PiAS769Q

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Grote Moskee van Parijs roept op om voor Macron te stemmen”

  1. De moslims beroepen zich op de ‘Republikeinse waarden’ als het hun zaak goed uitkomt.
    Of het imago van Macron bij de Fransen gebaat zal zijn met hun steun is twijfelachtig. Hun stemmen kunnen wel de doorslag geven maar de problemen zullen er niet door opgelost zijn, wel integendeel.
    De linkse partijen hebben dan twee alternatieven: ofwel de moslims terug pogen te winnen, ofwel een meer nationalistische en identitaire koers varen. Dit laatste lijkt mij niet zo denkbeeldig.

  2. We kunnen moeilijk tolerant zijn tegen de intolerantie van het moslimfundamentalisme. Als deze imam eens zou toegeven dat er wel degelijk een probleem is met de Islam en de compatibiliteit ervan met onze Westerse waarden en normen, zou dat al een hele stap vooruit zijn. En neen, we moeten ons niet focussen op wat ons bindt, dat is namelijk geen probleem. We moeten ons juist focussen op wat ons verdeelt en hoe gaan we daar mee om. Zijn we bereid onze westerse waarden en normen op te geven voor verdraagzaamheid en te tolereren dat praktijken die we nooit zouden goedkeuren van westerlingen, toch mogen in praktijk gebracht worden door de aanhangers van de Islam? Uiteindelijk is dit de keuze, zijn onze politici nog bereid onze Westerse waarden en normen te verdedigen? Ik heb heel grote twijfels.

  3. Logisch.
    Profiteur/profeet MoPedo was een pedofiel met een kip van 9 jaar.
    Macron-le-con was 15 jaar toen hij een relatie begon met een 25 jaar oudere kip met 3 kinderen waarvan 2 ouder dan hijzelf.

    Het zit hem precies in de halalgenen en zeker geen halogene lichten, beide.

Plaats een reactie

Delen