Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Oekraïens president Volodimir Zelenski op een gezamenlijke persconferentie in Kiev. Foto: Twitter @KyivIndependent

Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Oekraïens president Volodimir Zelenski op een gezamenlijke persconferentie in Kiev. Foto: Twitter @KyivIndependent

Uncategorized

Historisch: Von der Leyen belooft Oekraïne EU-toetreding: “De EU staat achter u”

Van de redactie

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski beloofd dat de Europese Unie achter Kiev blijft staan, en dat ze werk maakt van een Oekraïens EU-lidmaatschap. “Ik ben hier vandaag bij u in Kiev om een duidelijke signaal te brengen, de Europese Unie staat achter u”, aldus de Duitse. Oekraïne heeft, wat betreft de Commissievoorzitter, een “Europese toekomst”.

Na Von der Leyens toespraak herhaalde Zelenski zijn oproep om de sancties tegen Moskou te verstrengen. “Anders wil Rusland niets of niemand begrijpen”, aldus de Oekraïense president. Hij drukte dankbaarheid uit over het laatste Europese sanctiepakket, maar voegde eraan toe dat Moskou Oekraïne veel heeft afgenomen. “We kunnen het land terugkrijgen, maar niet de mensen.”

Hoop geven

Voor haar bezoek aan Oekraïne werd Von der Leyen vergezeld door EU-buitenlandchef Josep Borrell. In de trein onderweg naar Kiev zei de Commissievoorzitter dat ze Oekraïners hoop wilde geven. Die hoop gaf ze ook over een EU-lidmaatschap voor het land. “Gewoonlijk duurt het jaren voor de Europese Raad een lidmaatschapsaanvraag aanvaardt, en ik vraag dat we daarin zo snel mogelijk vooruit gaan”, zei Von der Leyen eerder al. “Ons doel is om de Oekraïense aanvraag deze zomer voor de Raad voor te stellen.”

Vragenlijst

“Rusland zal wegzakken in economisch, financieel en technologisch verval, terwijl Oekraïne naar een Europese toekomst marcheert”, zei von der Leyen op een gezamenlijke persconferentie met Zelenski. “Uw strijd is ook de onze.” De Duitse overhandigde Zelenski een vragenlijst die als basis moet dienen voor de gesprekken die voor de volgende weken gepland staan. “Daar begint uw weg naar Europa en de Europese Unie.”

“Onze regering zal de antwoorden kwalitatief en zeer snel voorbereiden, ik denk binnen de week”, zei Zelenski vrijdagavond laat in zijn dagelijkse videotoespraak. De Oekraïense president is zeker dat deze weg naar succes zal leiden, en hij twijfelt er niet aan dat Oekraïne lid kan worden van de Unie. “Ik ben ervan overtuigd dat we eindelijk bij de verwezenlijking van ons lang gekoesterde doel zijn.”

Bezoek aan Boetsja

Eerder op de dag bezochten Von der Leyen en Borrell al Boetsja, de voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev waar na de terugtrekking van de Russische troepen tientallen dode burgers werden aangetroffen op straat of in massagraven. “Hier in Boetsja is de menselijkheid aan diggelen geslagen, sprak von der Leyen.

(Lees verder onder video)

De zichtbaar aangeslagen Von der Leyen stak niet onder stoelen of banken dat ze het Russische leger verantwoordelijk acht voor het bloedbad. “We hebben de gruwelijke kant gezien van het leger van Poetin”, klinkt het. “We hebben de roekeloosheid en kilheid gezien waarmee ze deze stad hebben bezet. De hele wereld rouwt mee met de mensen in Boetsja. Ze zijn degene die de Europese grenzen, menselijke waarden en democratie verdedigen”, aldus Von der Leyen.

Zaterdag organiseert de Europese Commissie samen met de Canadese premier Justin Trudeau een internationale donorconferentie voor Oekraïne in de Poolse hoofdstad Warschau. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
17 gedachten over “Historisch: Von der Leyen belooft Oekraïne EU-toetreding: “De EU staat achter u””

 1. Hup, alweer een economisch en sociaal achterstallig land bij de EU. Na de Polen , Hongaren en Roemenen is het nu de beurt aan de Oekraïeners om de bouwsector te vervoegen.

 2. Dit is de grootste blunder dat die stomme duitse trut daar mee binnenrijft. Oekraïne mag nooit tot het eu circus behoren. Dat feestje met rusland gaat nog lang duren, met medewerking van de usa en de eu. Ze blijven provoceren en uitdagen, weg ermee.

 3. De boodschap van de EU is duidelijk: “Kiev” behoort bij de EU. Wellicht de reden waarom Poetin recent het beleg van Kiev staakte. Nu nog een troostprijs bedenken voor Poetins operatie en dan volgt een staakt het vuren. Keren de vluchtelingen nog terug met lege handen. Waarom zouden ze? Als EU burgers beschikken ze binnenkort automatisch over een verblijfsrecht in België en in de overige EU lidstaten. Benieuwd wat Poetin en Biden achter de schermen bedisseld hebben over de NAVO ambities in Oekraïne.

 4. Wat voor een kieken is die Von de Leyen.
  Vanuit haar ivoren toren beseft ze uiteraard niet dat de EU onder druk van de VS en de Navo mede verantwoordelijk is voor de oorlogen, eerst op en rond de Krim en nu het bloedbad dat in Oekraine wordt aangericht.
  Nee, ze gaat wat olie op het vuur gooien door de procedure voor de aansluiting bij de EU te verkorten en te stimuleren, de grote struikelsteen van Poetin die niet op een lijk min of meer ziet.
  Nu ja, heel die EU constructie wordt geleid door onbekwame lieden die het in eigen land verknoeid hebben en nu vetbetaald grote sier maken, zoals onze Verhofstadt.

 5. Dat UVDL en haar bende criminele WEFFERTJES,. de Europese maatschappij willen vernielen ( met COVID maatregelen, de Green Deal, vrijheidsberoving van de Europeanen, maatregelen tegen Rusland, etc) is niks nieuws. De omslag die ze aan Zelenksy overhandigde was was waarschijnlijk om te noteren hoeveel geld(bovenop de honderden miljoenen die hij reeds heeft gehad) hij nog wilde om ten koste van mensenlevens, nog verder de marionet te blijven spelen van het WEF en de Amerikaanse Haute finance

 6. Zelensky zal heel goed moeten opletten: als de Europeanen achter hem staan is dit oprecht en eerlijk. Als de EU achter hem staat zou ik toch 2x nadenken want het is een organisatie van uitgebraakte graaipolitici, regelneverij, en veel gesjoemel onder tafel. Moest ik Zelensky zijn, ik zou toch heel goed nadenken vooraleer me te binden aan dergelijk wangedrocht.

 7. Dat mens is een gevaar voor de wereld.Tijdens een volksreferendum in Nederland enkele jaren terug heeft de bevolking zich gekant tegen een EU-lidmaatschap van Oekraine.Over democratie gesproken.Zulke wichten horen niet thuis in de politiek alsook Zelensky en Poetin.Voila

Plaats een reactie

Delen