Uncategorized

In beeld: één Oekraïense tank neemt het op tegen konvooi Russische tanks

Carl Deconinck

Oekraïense journalisten plaatsten dinsdag een opvallend filmpje online. Daarin zien we hoe een Oekraïense tank dapper de strijd aangaat met een grote overmacht aan Russische tanks. Vanuit een hinderlaag richt die ene tank heel wat schade bij de vijand aan.

Het gevecht zou plaatsgevonden hebben bij Tsjernihiv, ten noorden van Kiev. De beelden dateren van 31 maart. Oekraïne was toen bezig Nova Basan te bevrijden. De Russen waren zich terug aan het trekken. Een drone filmde hoe een Oekraïense T-64 tank zich verdoken opstelde en een Russisch konvooi aanvalt. Dat konvooi lijkt voornamelijk te bestaan uit BTR-82A‘s, gepantserde infanterietransportvoertuigen die uitgerust zijn met een 2A72 kanon.

De tank kan meerdere keren vuren op de vijand en schakelt meerdere voertuigen uit. Het duurt een tijdje vooraleer de Russen zien waar het gevaar vandaan komt. Daarna zien we dat de Oekraïense artillerie is ingeroepen en het konvooi onder vuur neemt. De schade lijkt aanzienlijk te zijn.

Volgens het Pentagon zijn de Russen nu volledig teruggetrokken uit Kiev en omstreken. De Russen zouden zich nu herbewapenen in Wit-Rusland en Rusland. Het is onduidelijk waar ze hierna zullen worden ingezet. Vermoedelijk zullen ze opnieuw verschijnen in de Donbas-regio of in Oost-Oekraïne.

Ondertussen verschijnen er meer beelden van kapotgeschoten en achtergelaten Russisch materiaal in en rond Kiev.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “In beeld: één Oekraïense tank neemt het op tegen konvooi Russische tanks”

  1. Zou het niet kunnen dat er ter plekke Amerikaanse adviseurs aan de slag zijn of zijn de Russische militairen dummies? In ieder geval loopt het fout met de interne communicatie, waarneming/verkenning en gebrek aan luchtbescherming met drones.

Plaats een reactie

Delen