Marine Le Pen wil "de democratie nieuw leven inblazen" in Frankrijk, pleit voor referenda en evenredige parlementsverkiezingen

Photonews

Uncategorized

Marine Le Pen wil “de democratie nieuw leven inblazen” met referenda en evenredige parlementsverkiezingen

Carl Deconinck

Marine Le Pen, de Franse presidentskandidate van het Rassemblement National, heeft vandaag haar plannen uit de doeken gedaan voor het geval ze president van Frankrijk zou worden. Ze wil het land hervormen en meer democratisch maken. Ze wil dat “het volk de controle over zijn lot terugneemt.

Volgens Le Pen belichaamt Emmanuel Macron een groot probleem voor de democratie. “Hij is schuldig aan een democratische breuk“, aldus de presidentskandidate. Ze spreekt van een democratische kloof die de erfenis is van vijf jaar Macron. Le Pen ziet een gebrek aan representativiteit van gekozen functionarissen, behoud van meerderheidsstemming en een schadelijke relatie met de media. Dat wil ze verhelpen met enkele nieuwe voorstellen. Le Pen wil daarbij zelfs de Franse Grondwet aanpassen.

(Lees verder onder de Tweet.)

Referendum

De grootste verandering is dat ze het gebruik van referenda wil invoeren. Ze meent dat het een instrument van pacificatie zal zijn. Het is een manier om “de macht terug te geven aan het volk , dat er zoveel jaren van beroofd zou zijn geweest: “Het is een kwestie van een einde maken aan een oligarchie, een klein aantal personen dat zich het recht toe-eigent om te beslissen in de plaats van de Fransen.” De presidentskandidate wil dat maatregelen die per referendum genomen zijn, enkel via een nieuw referendum teruggedraaid kunnen worden. Volgens Le Pen is het ook enkel aan het volk om de Grondwet te herzien en niet aan het parlement. De grondwet zou volgens haar ook de “nationale prioriteit” moeten bevatten. Dat is een principe dat exclusief zekere sociale voorzieningen voor Fransen voorziet.

Representatievere democratie

Een andere verandering die Le Pen wil doorvoeren is de evenredige vertegenwoordiging bij parlementsverkiezingen. Minstens voor tweederde van de gedeputeerden. Dat is volgens haar eerlijker en zal zorgen voor meer diversiteit van meningen. Het moet het probleem van democratische blokkades en niet vertegenwoordiging van kleine gebieden tegengaan. Het gebrek aan representativiteit is volgens Le Pen de reden dat straatbewegingen zoals de gele hesjes zo zijn gegroeid. Ze spreekt ook over een nieuw presidentieel systeem, waarbij herverkiezing niet mogelijk is, maar de termijn wel van vijf naar zeven jaar te verlengen. Opvallend, want oorspronkelijk was de termijn zeven jaar, maar dat werd na een referendum in 2000 verkort naar vijf jaar.

Tenslotte reageerde ze ook op enkele vragen van de pers. Daarbij gaf ze aan om het onverdoofd ritueel slachten van dieren te verbieden, dat er een wet zou worden aangenomen “tegen islamitische ideologieën waar we geen ruimte aan mogen geven”, en ze bevestigde het verbod op het dragen van de islamitische sluier. Voor haar nicht, waarmee ze een moeilijke relatie heeft, Marion Maréchal, zal er geen plaats zijn in haar regering. “Maar er zullen mensen van links en rechts zijn die met mij willen regeren, wees gerust.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Marine Le Pen wil “de democratie nieuw leven inblazen” met referenda en evenredige parlementsverkiezingen”

Plaats een reactie

Delen