Partijleider van D66 Sigrid Kaag onder vuur. Photo News

Partijleider van D66 Sigrid Kaag onder vuur. Photo News

Uncategorized

#MeToo schandaal in Nederland: D66 stopte rapport over seksueel wangedrag in de doofpot

Van de redactie

De Nederlandse politiek is weer een #MeToo schandaal rijker. De Volkskrant komt namelijk met het nieuws dat de links-liberale regeringspartij D66 al een jaar lang een vertrouwelijk deel van een rapport verzwijgt waarin staat dat een invloedrijk partijlid zich schuldig heeft gemaakt aan ‘grensoverschrijdende gedragingen’. Het dagblad heeft schriftelijke communicatie in handen die sinds vorig jaar rondgaat in de partijtop.

In het geheime deel van het rapport wordt partijprominent Frans van Drimmelen van ‘grensoverschrijdend gedrag’ verweten. Uit de documenten die De Volkskrant in handen heeft, zou blijken dat Van Drimmelen in 2015 en 2016 als partijstrateeg en voormalig voorzitter van de talentencommissie langdurig een vrouwelijke medewerker heeft “gestalkt, bedreigd en gechanteerd”. Er valt ook te lezen dat de politie daar toen een officieel waarschuwingsgesprek met de man over voerde. In het openbare deel, dat vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen is gepubliceerd, valt hier niks over te vinden.

“Geen sprake van”

Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar zei partijleider Sigrid Kaag nog vol trots dat uit het onderzoek was gebleken dat binnen de D66 geen sprake was van “een structureel onveilige omgeving”. Ze baseerde haar conclusie destijds op een openbaar rapport van onderzoeksbureau BING dat op 24 februari 2021, drie weken voor de stembusgang, werd gepubliceerd.

Nu blijkt dat het onderzoek op dat moment nog niet volledig was afgerond. Er is daarna nog extra informatie bij betrokkenen opgevraagd, en dat leidde volgens de Volkskrant tot een ‘vertrouwelijke bijlage’ met hardere conclusies.

Conclusies mochten niet lekken

Het slachtoffer kreeg de conclusies die haar in het gelijk stelden pas anderhalf uur voor het sluiten van de stembussen op 17 maart 2021 te horen, aldus de Volkskrant. Ze vermoedt dat de conclusies niet mochten lekken voor de verkiezingsdag. D66 zette die dag een historisch resultaat neer. Ze werden de tweede partij van het land met 24 zetels, een evenaring van hun beste resultaat ooit.

D66 werd die dag de tweede partij van het land met 24 zetels, een evenaring van hun beste resultaat ooit. Photo News

De dame in kwestie zou nadien meerdere keren bij het bestuur hebben aangeklopt om erkenning te krijgen voor wat haar overkomen is, maar dat liep telkens op niets uit. Ook wilde ze tot drie keer toe in gesprek met Sigrid Kaag, maar die had geen trek om met haar inhoudelijk over de zaak te praten.

Opnieuw kijken

Naar aanleiding van het bericht in De Volkskrant zegt het partijbestuur van D66 nu opnieuw te willen kijken naar het onderzoek. In een schriftelijke verklaring staat dat het huidige bestuur “in grote zorgvuldigheid het rapport, dus het openbare en het vertrouwelijke deel, gaat wegen om te bezien of zij daar eventueel andere conclusies uit trekken dan eerder is gedaan”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “#MeToo schandaal in Nederland: D66 stopte rapport over seksueel wangedrag in de doofpot”

  1. Kaag zweeg zelf over haar relatie met haar 15 jaar oudere Palestijnse partner Al-Qaq tot ze tot ontslag gedwongen werd in haar rol van buitendienst zaken…

    D66 is dus D00 betrouwbaar.
    Stukje in de kRaag ???

  2. Typisch links gedrag, iedereen verwijten van gesjoemel maar ondertussen de kingmaker van gesjoemel te zijn. Zo hebben we ook dergelijk partijtje in ons land, het mag zelfs de premier leveren, als 7de partij in de verkiezingen met zelfs geen meerderheid bij het landsgedeelte dat 80% van het land zijn facturen betaalt.

Plaats een reactie

Delen