Uncategorized

Net als in 2017 kozen Fransen in België massaal voor Macron

Wannes Neukermans

Franse kiezers die in België hun stem hebben uitgebracht voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, kozen in groten getale voor huidig president Emmanuel Macron. Marine Le Pen, die het tegen Macron opneemt in de tweede ronde, eindigt in ons land slechts op de vijfde plaats.

De uittredende president kreeg 16.864 van de 42.735 uitgebrachte stemmen van Franse expats, ofwel 39,5 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de officiële cijfers op de website van het ministerie van Europa en van Buitenlandse Zaken. De extreemlinkse Mélenchon krijgt 27,8 procent, en de groene kandidaat Yannick Jadot 9,9 procent.

De meest rechtse kandidaten, Eric Zemmour en Marine Le Pen, kregen respectievelijk 5,8 en 5,7 procent van de stemmen achter hun naam. Le Pen is de uitdager van Macron in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die voor 24 april geprogrammeerd staat. De participatiegraad bedroeg in ons land 43,95 procent. Ook in 2017 haalde Macron met voorsprong het hoogste aantal stemmen (35,5 procent) onder de Franse kiezers in België. Ook toen einde Le Pen bij ons pas op de vijfde plaats.

In totaal wonen er zo’n 165.000 Fransen in België, zonder dubbele nationaliteiten erbij te rekenen. Dat maakt het een van de grootste migratiegroepen van België. Het overgrote merendeel van hen woont in Wallonië, en in de West-Vlaamse Westhoek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen