Netflix in zwaar weer: "Het woke breinvirus maakt Netflix niet om aan te zien"

Illustratiebeeld. Schutterstock

Cultuuroorlog

Netflix in zwaar weer: “Het woke breinvirus maakt Netflix niet om aan te zien”

Carl Deconinck

De Amerikaanse streamingdienst Netflix zit in de hoek waar de klappen vallen. Voor het eerst sinds 2011 verliest Netflix betalende gebruikers. Op het einde van het eerste kwartaal had het 200.000 betalende kijkers minder dan bij het begin van het jaar. Op de beurs gaat het aandeel zwaar achteruit. Elon Musk ziet de woke agenda van het bedrijf als een groot pijnpunt.

Netflix verwacht dat het nog meer zal verliezen en denkt dat er tegen het einde van het tweede kwartaal nog eens twee miljoen betalende abonnees zullen verdwijnen. Het bedrijf wist dat er een correctie zat aan te komen door het einde van de coronamaatregelen en de stijgende concurrentie van andere streamingdiensten. Ook zendt het bedrijf niet meer uit in Rusland door de oorlog. De klap is echter veel groter dan verwacht. De inflatie en de economische situatie spelen daarin zeker een rol.

Elon Musk ziet echter een andere reden die wel eens een belangrijke rol zou kunnen spelen. In een reactie op een artikel van Slashdot schrijft de succesvolle zakenman: “Het woke breinvirus maakt Netflix niet om aan te zien.”

Een gebruiker met de naam Niche Gamer reageerde dat “niet enkel Netflix, maar ook films en videospelletjes geïnfecteerd zijn met het ‘current year’ woke afval, uit vrees om een groenharige freak te beledigen die op de banknop zal duwen. Men creëert niets origineels meer, behalve in plaatsen zoals Japan of Korea, ironisch genoeg.” Daar antwoordde Musk instemmend “echt” op. “Kunnen ze alstublieft gewoon science fiction of fantasy maken die op z’n minst grotendeels gaat over science fiction of fantasy?”

(Lees verder onder de tweet.)

“Woke genereert haat”

Eerder noemde Musk in een gesprek met Babylon Bee “het woke breinvirus de grootste bedreiging voor de beschaving”. Die satirische site is zelf geregeld het slachtoffer van censuur wanneer ze kritiek heeft op progressieve woke activisten. “Wokeness wil humor illegaal maken”, zei Musk toen. “Willen we leven in een samenleving zonder humor, die stijf staat van de veroordelingen en haat? In haar kern zaait woke verdeling, genereert het uitsluiting en haat. Het geeft gemene mensen een schild om wreed te zijn, gehuld in valse deugdzaamheid.”

(Lees verder onder de tweet.)

Netflix bijzonder woke

Netflix is berucht voor zijn progressieve woke agenda. Het probeert veelvuldig een multiculturele saus te gieten over zijn producties, zelfs over historische onderwerpen. Zo kwam er een reeks over vikingen waarin een vikingkoning plots gespeeld werd door een zwarte vrouw. Daar spotte Musk eerder al mee: “Netflix is aan het wachten op het einde van de oorlog zodat ze een film kunnen maken over een zwarte Oekraïner die verliefd wordt op een Russische transgender soldaat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Netflix in zwaar weer: “Het woke breinvirus maakt Netflix niet om aan te zien””

  1. Zo liet Netflix in een serie over de strijd om Troje de rollen van Achilles en Patroklos spelen door zwarten. Ik vermoed dat het een BBC serie was, ook zo ‘n deugdkanaal. Dat dit een door hen vervloekte toe-eigenig was van blank cultuurgoed, maar hier door zwarten, kwam in de zweverige wiet-doordrenkte woke hersenen van Netflix niet op.
    Ik kijk voortaan nog liever naar eindeloze herhalingen van b.v.b. de Dikke en de Dunne dan naar al dat pocowokosnot.

Plaats een reactie

Delen