Oud-topman Franse Socialistische Partij wil dat partij zichzelf opheft

Jean-Christophe Cambadélis. Shutterstock

Uncategorized

Oud-topman Franse PS wil dat partij zichzelf opheft

Carl Deconinck

In de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen kregen de Franse socialisten een oplawaai. De oude linkse machtspartij lijkt uitgespeeld te zijn. Jean-Christophe Cambadélis, oud-voorzitter van de Franse PS, wil dat de partij ophoudt te bestaan. Dat zei hij aan Le Parisien.

Anne Hidalgo, presidentskandidate voor de PS en burgemeester van Parijs, kon amper 616.478 kiezers overtuigen en behaalde slechts 1,74 procent van de stemmen. Zelfs in haar eigen stad haalde ze maar 2,17 procent. Die resultaten veroorzaken een existentiële crisis bij de Franse socialisten. Op 19 april houden ze een nationale vergadering en daar zouden wel eens zeer ingrijpende beslissingen genomen kunnen worden.

Jean-Christophe Cambadélis, die tussen 2014 en 2017 aan het hoofd stond van de Franse socialisten, zegt dat ze de sociaaldemocratie moeten heruitvinden. Daarvoor moet de Parti Socialiste zichzelf opheffen en een nieuwe partij creëren, meent hij. Volgens Cambadélis moet huidig voorzitter Olivier Faure, die hem in 2017 opvolgde, “aankondigen dat hij zal aftreden. (…) Dat zou een goede zaak zijn voor de parlementsverkiezingen en ook voor de geloofwaardigheid van de heroprichting.”

“Het is noodzakelijk om een nieuwe partij op te richten en te creëren, een sociaal-democratische partij en een volkspartij”, zei de voormalige Franse PS-voorzitter. Wat Hidalgo betreft, zegt hij dat de partij en de kandidate niet klaar waren voor de verkiezingen. “Moed kan niet alles veranderen. Anne Hidalgo kon het lood van de PS niet veranderen in het goud van de hoop.” Cambadélis ging verder: “Het is niet Mélenchon die verantwoordelijk is voor onze score, maar het zijn wij die verantwoordelijk zijn voor de score van Mélenchon.” Hij erkent dat kiezers Mélenchon momenteel meer geloofwaardig vinden op links.

Le Pen

In de aanloop naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen en de komende parlementsverkiezingen wil Cambadélis pragmatisch zijn. “Als Marine Le Pen wint, hebben we een verenigd front van links nodig, één gemeenschappelijke kandidaat per kiesdistrict.” Ondertussen “is de agenda van deze vijftien dagen om Marine Le Pen te verslaan door Emmanuel Macron te stemmen”, benadrukte hij. Jean-Christophe Cambadélis roept “alle leiders van links op om een gezamenlijke bijeenkomst te organiseren om Marine Le Pen te verslaan en voor Emmanuel Macron te stemmen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen