“Brussels gerechtsgebouw lijkt in betere toestand dan parket en Justitie die het huisvest”

Brussels gerechtsgebouw. Shutterstock

Uncategorized

Radicale klimaatactivisten proberen militaire oefeningen in Nederland te verhinderen wegens milieu-impact

Carl Deconinck

Vrijdagochtend hebben een tiental klimaatactivisten van het extremistische Extinction Rebellion de toegang tot de vliegbasis in Leeuwarden geblokkeerd. Ze wilden op die manier een internationale militaire vliegoefening tegenhouden. Die zou zorgen voor te veel uitstoot en de leefbaarheid voor mens en dier aantasten.

Terwijl het Westen zich militair voorbereidt op de Russische dreiging, radicaliseert de milieubeweging steeds verder. Nadat ze op verschillende plaatsen in Europa al cruciale delen van de energie-infrastructuur blokkeerde, saboteert ze nu ook militaire oefeningen. Vrijdagochtend blokkeerden leden van Extinction Rebellion de luchthaven in Leeuwarden. De actievoerders ketenden zich vast op de weg en vormden een menselijke ketting. De actie werd gecoördineerd door het extreemlinkse collectief Vliegop.

“We proberen de vliegbasis zo lang mogelijk te blokkeren”, vertelde actievoerder Dirk Kuiken. “We hopen dat het lukt dat het verkeer op de vliegbasis niet meer naar binnen en buiten kan. Dan is het afwachten hoe laat de politie komt.” De werknemers namen een andere ingang. De politie greep niet in en liet de activisten begaan, waarna de betogers zelf besloten de actie te beëindigen.

Frisian Flag

Het doelwit van de actie was Frisian Flag. Dat is een jaarlijkse militaire luchtmachtoefening. Het is een Combined Air Operations-oefening (grootschalige luchtoperaties) met meerdere nationaliteiten en types jachtvliegtuigen. Tijdens de oefening wordt onder meer het verdedigen van het luchtruim en het kunnen werken in grootschalig coalitieverband tijdens operaties geoefend. Er deed voor de eerste keer een F-35 mee aan de oefening.

(Lees verder onder de tweet.)

Effecten op klimaat en natuur

De actievoerders hadden daar geen boodschap aan. Zij zien vooral meer CO2- en stikstofuitstoot. Met hun actie willen ze meer aandacht vragen voor de effecten van dergelijke oefeningen. Ze menen dat de impact op klimaat en natuur groot is. De uitstoot, vervuiling en lawaai zorgen volgens hen voor een verstoorde leefbaarheid van het milieu.

Extinction Rebellion meent ook dat de klimaatdoelen van Defensie niet in lijn liggen met de landelijke afspraken. Ook zijn de actievoerders kritisch over de krijgsmacht vanwege de directe verbondenheid met de wapenindustrie, die “samenlevingen en ecosystemen onderdrukt”. De actievoerders zullen daarom in actie blijven komen, schrijven ze in een persbericht. Ze menen verder dat Defensie het meest vervuilende overheidsbedrijf van Nederland is.

(Lees verder onder de tweet.)

Op het einde van de actie kwam het tot een incident met een automobilist, die de blokkade probeerde te doorbreken. Niemand raakte gewond. Toch zullen de actievoerders aangifte doen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

13 gedachten over “Radicale klimaatactivisten proberen militaire oefeningen in Nederland te verhinderen wegens milieu-impact”

  1. Hoezo “aangifte doen” ? Ik weet niet hoe het in Holland is gesteld maar in België geldt ; Art 406 van het Strafwetboek “Kwaadwillige belemmering van het verkeer’

  2. E.R. is een extreem-linkse organisatie, die samen met Kick Out Zwarte Piet en anderen in hetzelfde bedje als de toenmalige R.A.F. / Baader Meinhoff groep thuishoort. Maar de Nederlanders, die nog altijd, inclusief politie en legerleiding, in hun roze-rode utopiawolk leven, laten deze maatschappij ontwrichten anarchisten nog begaan ook… Is het zo moeilijk om ze met één of twee tanks – ja, Nederland heeft er sinds enkele jaren weer, gelegen van de Duitsers- weg te jagen. Met de huidige regering, waarvan minstens zes ministers, inclusief Rutte en Kaag, lid zijn van het W.E.F. van de in Zwitserland verblijvende Duitser Klaus Schwab, valt niets anders te verwachten.

  3. Kan men actievoerder Dirk Kuiken samen met de andere kuikentjes niet meesturen met de volgende wapenlevering naar Oekraïne?!Daar wordt er momenteel ook intensief gevlogen maar niet als oefening!Misschien kan de Nederlandse fiscale recherche eens een onderzoekje doen naar de geldschieters van dat milieu clubje?Trouwens niet enkel in Nederland maar ook in de rest van de EU.

  4. Met al mijn respect voor mens, dier en het milieu maar die lieden zouden beter naar Rusland gaan en tegen meneer Poetin gaan protesteren: DAAR in Oekraïne zijn ze goed bezig met de boel om zeep om te helpen, mooi voorbeeld is hoe Russische soldaten de boel in Tsjernobyl hebben omgewoeld met hun militair materieel en hun ingraven!

Plaats een reactie

Delen