Rusland plaatst luchtverdedigingssystemen op appartementen in Moskou

Shutterstock

Uncategorized

Rusland geeft toe dat vlaggenschip Moskva gezonken is, mogelijk kernbommen aan boord

Carl Deconinck

Gisteren beweerde Oekraïne succesvol twee raketten te hebben afgevuurde op de Moskva, het belangrijkste schip van de Russische Zwarte Zeevloot. Rusland spuide lang mist over het lot van het schip, maar gaf uiteindelijk toch toe dat de Moskva gezonken is. Nu speculeert men of er kernkoppen aan boord waren.

Het Russische ministerie van Defensie meldde dat toen de Moskva-kruiser naar de haven van bestemming werd gesleept, het schip zijn stabiliteit verloor als gevolg van schade aan de romp. Die werd opgelopen tijdens een brand, die werd veroorzaakt door het ontploffen van munitie. Het prestigieuze schip zonk in stormachtige zee. Rusland verliest daarbij de trots van haar vloot in de Zwarte Zee. Het gaf geen informatie over het aantal slachtoffers. Met zulke informatie is Rusland steevast.

Puur militair denkt The Institute for the Study of War (IOW) dat de militaire schade beperkt is met het verlies, omdat de Moskva vooral gebruikt zou zijn geweest om Kalibr kruisraketten af te vuren op logistieke centra en vliegvelden in Oekraïne. Het stond maar in voor een beperkt deel van de raketaanvallen die Rusland uitvoert in Oekraïne. Ook is het schip al wat ouder, het werd te water gelaten in 1979. Toch speelt er meer, want was effectief het leidende schip van de vloot. Het betekent ook dat de Russische schepen kwetsbaarder zijn dan gedacht. Het verlies van een vlaggenschip is zeldzaam en iconisch. De laatste keer dat dit gebeurde was in de Japans-Russische oorlog. De laatste keer dat Rusland een kruiser verloor was de Chervona Ukraina, in 1941.

Nucleaire vrees

Britse kranten brengen echter dat het zinken van de Moskva grote gevolgen kan helpen: analisten vrezen dat het oorlogsschip wel eens enkele kernwapens bij zich kon hebben. Ze roepen op om dit te onderzoeken. Mykhailo Samus van het New Geopolitics Research Network en Andriy Klymenko van de krant Defence Express waarschuwden ervoor dat de Moskva supersonische P-1.000 raketten kon uitrusten met kernkoppen. Ze roepen andere landen aan de Zwarte Zee op om opheldering te vragen.

Dat Rusland weinig informatie vrijgeeft over de (resterende) bemanning voedt de speculaties alleen maar. Voorlopig is er enkel duidelijkheid over vijftig matrozen die opgepikt werden door een Turks schip. Veertien anderen zouden via luchttransport geëvacueerd zijn geweest. Dat wil zeggen dat er nog 450 bemanningsleden zijn waarvan we niets weten. Rusland beweert iedereen geëvacueerd te hebben, maar men hecht deze dagen zeer weinig geloof aan wat de Russische overheid zegt over de oorlog in Oekraïne.

Meer aanvallen

Rusland reageert door meer aanvallen uit te voeren op Oekraïne. Zo werd Kiev gebombardeerd. Rusland zegt dat het de Vizar-fabriek heeft geraakt, waar Oekraïne luchtafweerraketsystemen produceerde en repareerde. Ook Cherson, Charkov en Ivano-Frankivsk zouden opnieuw bestookt zijn geweest.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen