Slovakije wil Mig-29 straaljagers schenken aan Oekraïne

Shutterstock

Uncategorized

Slovakije wil Mig-29 straaljagers schenken aan Oekraïne

Carl Deconinck

Slovakije zegt de MiG-29 straaljagers die het heeft geërfd uit de Sovjetperiode aan Oekraïne te willen geven indien het snel nieuwe bescherming kan vinden voor het eigen luchtruim. Dat meldt de Slovaakse eerste minister, nadat het land eerder al het S-300 luchtafweersysteem naar Oekraïne heeft gestuurd.

Maandag zei de Slovaakse eerste minister Eduard Heger dat het land moeilijk zijn wapens uit de Sovjet-Unie kon onderhouden zonder stukken uit Rusland. Daarmee gaf hij aan dat de wapens weinig nut zouden hebben voor zijn land, maar dat dat Oekraïne ze wel kon gebruiken. Oekraïne gebruikt zelf ook Migs en de piloten kunnen er direct mee aan de slag. Slovakije gaf vorige week al haar S-300 rakettensysteem aan Oekraïne. Nochtans is het land erg afhankelijk van Russisch gas. 85 procent van het gas in Slovakije komt uit Rusland.

Het is opvallend dat Slovakije nu wel de Migs wil en kan sturen. Eerder had Polen gelijkaardige plannen, maar toen wilde Amerika daar niet aan meewerken. De VS was bang dat het de NAVO-alliantie zou compromitteren en men vreesde een Russische reactie. Nu lijkt dat niet het geval te zijn. De Amerikanen hebben laten weren geen bezwaren te hebben. Slovakije van zijn kant zei ervoor te zorgen dat er zekere veiligheidsgaranties zullen komen voordat de transfer plaatsvindt.

Normaal gezien ontvangt Slovakije in 2024 F-16 vliegtuigen uit de Verenigde Staten. Het land kocht in 2018 18 F-16 straaljagers van Amerika.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Slovakije wil Mig-29 straaljagers schenken aan Oekraïne”

  1. Oekraïne kan enkel steun verwachten van de landen die zelf onder de communistische knoet hebben gelegen. Dat zie je nu al gebeuren. Terwijl de Natokliek er bij staat en er naar kijkt. Echt beschamend en vernederend voor het Westen dat zogenaamd zijn waarden wil verdedigen.

  2. In Davis Monthan Air Force base te Tucson Arizona draaien ze overuren.Dit is de plaats waar de overtollige en afgedankte vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht worden gestockeerd.Eindeloze rijen van alle types staan er geparkeerd.Na de Roemenen zijn de Slovaken er F 16’s gaan kopen.Zo geraken de Amerikanen van hun stocks af en verdienen ze er nog aan.

Plaats een reactie

Delen