VB-fractieleider Chris Janssens (foto: Belga)

Binnenland politiek

Turks Diyanet-netwerk klaagt Chris Janssens (Vlaams Belang) aan voor racisme

Wannes Neukermans

Moskeenetwerk Diyanet België en de Yunus Emre-moskee in Sledderlo dienen klacht in tegen Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. De politicus had op zijn Instagrampagina een foto geplaatst waarbij hij te zien was voor de genoemde moskee. Als tekst stond er bij de foto: “Geen Turkse Diyanet-moskeeën in Vlaanderen. Dit is ONS land.” Aangezien Janssens van parlementaire onschendbaarheid geniet zal de racismeklacht weinig nut hebben.

De bewuste Instagramfoto

Janssens spreekt van “een poging tot intimidatie” en kondigt aan geen gas terug te nemen in zijn strijd tegen het Diyanet-netwerk dat sterke banden heeft met het Turkse regime van Erdogan. In hun klacht stellen de Turks-islamitische clerici namelijk dat Janssens zich schuldig maakt aan racisme in zijn Instagrampost. Door te verwijzen naar Vlaanderen als “ons land” zou hij al fout zijn aangezien Vlaanderen geen erkend land is. De fractieleider zou daarnaast ook Turkse onderdanen, Belgen met Turkse roots en aanhangers van de Diyanet-moskee stigmatiseren als indringers die niet welkom zijn.

Parlementaire onschendbaarheid

Bovenstaande aanklachten lijken geen stand te houden: Diyanet zal van een kale reis thuis komen. Een klacht met burgerlijkepartijstelling kan de onderzoeksrechter verplichten een onderzoek te starten, maar het parket stelt alvast in zijn vordering dat een vervolging tegen een parlementslid wegens de parlementaire onschendbaarheid enkel kan worden ingesteld door de bevoegde ambtenaren.

Janssens reageerde dan ook laconiek op de klacht: “Na het plaatsen van dit bericht kreeg ik van Turkse Diyanet-aanhangers al allerlei dreigementen tot zelfs doodsbedreigingen naar mijn hoofd geslingerd. Na dat verbale geweld, probeert men mij nu dus ook te intimideren met strafklachten. Blijkbaar denkt Diyanet hier te kunnen doen wat het Turkse regime ook in eigen land doet, namelijk critici voor de rechtbank slepen en in de cel laten gooien.”

Janssens wijst overigens op de beweringen van Diyanet, dat hij met zijn klacht alle Turken zou viseren. “Dat is uiteraard niet het geval. Ik viseer heel specifiek het Diyanet-netwerk als instrument van het Turkse regime dat nu al zoveel jaren de integratie van de hier levende mensen van Turkse origine doelbewust saboteert”, besluit Janssens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Turks Diyanet-netwerk klaagt Chris Janssens (Vlaams Belang) aan voor racisme”

  1. Turkse geloofshuizen in België. Die imams maken deel uit van het beruchte Diyanet-netwerk. Dat is een grote verzameling van Turkse moskeeën die allen vallen onder het beheer van het Turkse ministerie van Godsdienst, en dus ook van Erdogan zelf. De ‘Diayanet’, het Turkse departemet voor religieuze zaken, dirigeert de geloofsactiviteiten van Turken in Europa, inclusief de de benoeming van imams. Dit verloopt via allerlei lokale filialen, zoals de ‘Ditib’ (Diyanet Iserli Turk Islam Birgili) in Duitsland. In België en Nederland zijn gelijkaardige organisaties actief. Bijna 300.000 Turken in Nederland konden deelnemen aan de laatste Turkse parlementsverkiezingen. 69 procent stemde voor de radicaal-religieuze AKP van Erdogan. In België was dat 63 procent. Beide scores liggen aanzienlijk hoger dan de steun die de partij in eigen land geniet. Een treffender commentaar op de mislukte integratie is nauwelijks denkbaar. Het verhaal van de geïntegreerde Turk is een mythe. En het meest zorgwekkende is dat elke nieuwe generatie de Turkse identiteit radicaler beleeft en religieuzer invult dan de vorige. Assimilatie is dus helemaal geen kwestie van tijd. Blijkbaar integendeel.

  2. Alles is voor de islaMietjes goed om rel te schoppen. Racisme? Lees koran 2/24 waar ze oproepen om de ongelovigen te doden en zo bidden ze op hun knieën. 4000 doden door deze soera op 9/11 te New York.

Plaats een reactie

Delen