Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne. Photo News

Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne. Photo News

Uncategorized

Van Quickenborne (Open Vld): “We moeten de partij radicaal vernieuwen”

Van de redactie

In een interview met De Tijd ijvert Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne voor een radicale vernieuwing binnen zijn partij. De partij is bij de laatste peiling pas de vijfde van Vlaanderen en zakt onder de kritische drempel van 10 procent maar zou via een facelift terug moeten herleven. “Aan de ideologie twijfelt niemand, maar al die jaren dezelfde naam en hetzelfde programma, de mensen raken dat beu.

De vicepremier houdt een dubbel gevoel over aan de recentste peilingen. “Ik ben trots dat Alexander (De Croo) al maandenlang de populairste politicus is. Hij straalt een nieuw soort leiderschap uit waarin ik echt geloof: empathisch, koelbloedig en oplossingsgericht. Daartegenover staat het resultaat van mijn partij, dat alleen teleurstellend is te noemen“, aldus Van Quickenborne doelend op de niet-behaalde 10 procent bij de laatste peilingen.

Probleem ligt niet bij Vivaldi

Volgens Mister Q ligt het probleem niet bij het Vivaldi-project of de arbeidsdeal. “Als je al onze arbeidsmarkthervormingen samenlegt, hebben we veel meer gedaan dan de Zweedse coalitie ooit voor elkaar heeft gekregen. Er komen sancties bij het begeleiden van langdurig zieken naar werk. Dat wilden we ook in de vorige regering doen, maar dat is toen niet gelukt. Dat werknemers en werkgevers zonder tussenkomst van de vakbonden afspraken kunnen maken over hoeveel uren ze werken, welke weken ze meer of minder werken en over avondwerk in de e-commerce zijn fundamentele hervormingen in ons systeem.”

Nieuwe gezichten nodig

Het probleem zou ergens anders liggen. “Aan de ideologie twijfelt niemand, maar al die jaren dezelfde naam en hetzelfde programma, de mensen raken dat beu. Het is tijd om de cesuur te maken”, klinkt het. Beleidsveranderingen lijken dus voor de minister van justitie overbodig. “We hebben nood aan nieuwe mensen – veel gezichten zijn al lang dezelfde – zodat we weer beter aansluiting kunnen vinden bij jonge mensen. Dat hele proces moet uitmonden in een nieuw manifest en een nieuwe naam.”

Inhoudelijke werkpunten

In afwachting van een liberale versie van Conner Rousseau ziet Van Quickenborne wel enkele inhoudelijke werkpunten. “De mensen willen meer vrijheid, maar tegelijk ook meer zekerheid in deze onzekere tijden. Neem nu de arbeidsmarkt. We moeten de verouderde structuren flexibel maken, zoals we dat met de arbeidsdeal ook gedaan hebben.”

De minister zegt ook kritisch te willen zijn tegenover de huidige globalisering. “Ik ben een globalist, maar we hebben wel geleerd dat daaraan ook grenzen zijn. We kunnen niet langer naïef zaken doen met de Chinezen, want ze hebben een ander systeem, waarbij alle data bij de overheid terechtkomen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




33 gedachten over “Van Quickenborne (Open Vld): “We moeten de partij radicaal vernieuwen””

  1. Die voelt nattigheid!Dat ze maar eens beginnen met de minister van omvorming en moslimknuffelaar Somers te brainwashen.Hun schandaal boegbeeld en subsidieslurpster uit Antwerpen zal er ook voor veel tussen zitten.Last but not least dat hij zelf ook eens in de spiegel kijkt!?

  2. Quickie heeft het blijkbaar nog altijd niet door : de mensen raken altijd dezelfde gezichten en hetzelfde programma niet beu, de mensen zijn het kotsmoe dat er veel geblaat wordt maar dat van al die programma’s ondanks al die regeringsdeelnames niks uitgevoerd wordt.
    Dezelfde oude wijn door nieuwe gezichten aan de man/vrouw/het laten brengen zal hoogstwaarschijnlijk dan ook geen soelaas brengen…

  3. De Minister van Justitie, omhoog gevallen met stemmen van amper het zevende partijtje in rang qua aantal, profileerde zich als “Minister van Censuur” door vermeende overtredingen qua “Vrijheid van Meningsuiting” te willen “criminaliseren” met 2/3 meerderheid ter Grondwetswijziging. Hij ving bot want PVDA volgde niet want hun slogan “Doe de rijken de crisis betalen” zou dan ook kunnen gestigmatiseerd worden als vermeend “aanzetten tot haat” (sic), de PoCo-Loge passe-partout om ELKE Oppositie tegen de Links-Liberale Dictatuur met hun “pensée unique” te wurgen. Toen Mechelse Magistraten in “Eerste Aanleg” het anti-Voorpost vonnis afscheidden, trad hij dit bij want “WO II zou door dergelijke opruiende spandoeken ontstaan zijn” (sic), duidelijk geslapen tijdens de Les Geschiedenis. Uiteraard werd dit woke vonnis “in Beroep” verworpen maar dan hoorden we Van Quickhambuger achteraf niet ter zake raaskallen. Hun vermeende vernieuwing “Oude wijn in nieuwe zakken” zal hen over de kiesdrempel doen struikelen in 2024 want “electorale wraak is zoet” en niks of niemand kan de Ruk naar Rechts tegenhouden ter vrijwaring van onze “Vrijheid van Meningsuiting” en gelukkig maar.

  4. Goed idee Quickie, je neemt onslag en trek je terug op de Groeiningen kouter, le fils Alexandre gaat terug naar Brakel bij papa Herman en komt nooit meer terug, we zwijgen over Rutten en andere verslenste bloemen, of misschien is het eenvoudiger om gans je partij op te doeken, dan zijn we van VERHOFSTADT en DECLERCK ook vanaf.
    Jullie partijtje is al meer dan 20 jaar een regerings partij en hebben er nooit iets van gemaakt behalve vet betaalde postjes voor jullie zelf nietwaar.

  5. De kazakkendraaier, de draaikont, ja DE BOEF, bij hoeveel partijen is die al geweest? Superkameleon!
    Bij elke opiniepeiling staat de premier op nr 1, De partij daarentegen : dweilen.
    Wat heeft die VQB eigenlijk ooit al realiseert, behalve zever?

  6. Wie gaat die Guynokio adepten ooit nog een microgram geloofwaardigheid toedichten? Ook Eggy & de Q maakten beloftes, en eens verkozen gingen die beloftes, zoals altijd bij de liberalen, netjes de vuilnisbak in. Radicaal omgooien? Laat me niet lachen.

  7. Hij zou beter zichzelf eens vernieuwen en heel rot justitie buiten smijten, daar waar dat de logica eindigt, daar begint justitie met hun idiote uitspraken en handelingen, een extreem linkse benden van vrijmetselaars, de ene al idioter dan de andere.

  8. Wij willen geen nieuwe naam of nieuwe gezichten. Oude wijn in nieuwe zakken. Het is nu helemaal op. Wij willen gewoon dat die VLD verdwijnt. Die 10 procent is veel te veel. Wij willen 0 procent VLD. Ga op een ander zijn rug maar wat globalist gaan spelen.

  9. de populairste politicus,niet moeilijk als je de franstalige kiezers erbij neemt.9% en bij verkiezingen zoals in A’pen,6%.We moeten naar een confederaal Vlaanderen met NVA-VB zonder het blauwe gespuis.

  10. Het klopt wat hij zegt, de partij moet radicaal hervormen, en wel in 3 stappen:
    Stap 1/ Dictator Van Quickenborne onmiddellijk op de straatstenen kegelen.
    Stap 2/ Al de VLD-kampioenen in corruptie op de straatstenen kegelen: De Gucht, Verhofstad, Pinxten, De Croo, enz.
    Stap 3/ Alle VLD’rs die hebben leren frauderen van bovenstaande rolmodellen en alle links-liberale Vivaldi-aanbidders op de straatstenen kegelen. Somers, Lachaert, Rutten, Kouakibi…..
    Of wacht, ik heb mij net bedacht. Lachaert mag blijven. Met hem als voorzitter zijn we verzekerd van een snelle verlossing van VLD in de Belgische politiek.

  11. Na 22 jaar Ovld marcheert niets in dit land bij de hoogste belasting/hoogste schuldgraad. Kind & Gezin, onderwijs, VDAB, Ovam, failliete SZ, defensie, mondmaskers, asiel/migratie, gevangeniswezen, justitie, Pinxten, la Kaouakibi, Versnick, een onwaarschijnlijke staatstructuurbrol (8 ministers volksgezondhied)…. Bij Verhofstadt werden Electrabel en de sale & lease back operaties doorgevoerd. 2 maal een miljardenstroom richting buitenland. Belgen mochten niet meedoen . Gucht weet nu van niks. Die mag de verliezen van zijn italiaanse brolwijn hier aftrekken. 1/3 geboortes heeft nu een migranten ondertoon. Welk land kan zo’n omvolking aan in een goede 40 jaar ?

  12. Jonge nog goed menende liberalen zouden dan moeten gaan functioneren in die alles verstikkende en eigen belangen bestendigende oude clans Decroo, Verhofstadt, De Gucht, De Wael.
    Q zal iets origineler moeten bedenken.

  13. Meneer Van Quickenborne. Ik steun uw suggestie om uw (corrupte en antidemocratische) partij te vernieuwen. Om te beginnen moet de ganse partijtop, inclusief uzelf en alle mandatarissen collectief ontslag nemen en een politieke sabbatperiode gedurende twee legislaturen in acht nemen. Pas dan kunnen integere leden overgaan tot het slopen van de OVLD ruïne.

  14. De echte reden waarom de VLD geen stemmen meer haalt is omdat ze woorden als “open” en “radicaal” gebruikt en de koers vaart van Amerikaans liberalisme ipv klassiek liberalisme. Sprak je 20 jaar geleden met een liberaal dan was hij of zij kleine ondernemer, eigenzinnig, laissez-faire en intelligent. Spreek je vandaag met een liberaal, dan spreek je met een social justice warrior die denkt dat de overheid zich met alle aspecten van je leven moet bemoeien.

  15. Het probleem is niet dat de boodschap altijd dezelfde is, maar dat de mensen heel goed zien dat de boodschap maar een verkoopspraatje is, terwijl de werkelijkheid (het gevoerde beleid) daar haaks op staat.
    Voor lagere belastingen pleiten, maar dan heel de winter door niets doen aan de torenhoge gasprijzen, waar nu net de Staat massa’s belastingen pikt van de burger.

  16. Geen woord over de flater van de voorzitter over kernuitstap die een ramp voor Vlaanderen zal zijn naast het verlies aan inkomsten voor de regering en bijkomende kosten aan subsidies.. Niets liberaal.

  17. Sihame El Kakakibi terug aan boord van het kapseizend partijtje nemen, zou voor “vernieuwing” kunnen zorgen tenminste indien islamofiel Somers voortaan enkel nog halal eet en de Ramadan respecteert.

  18. Ik denk niet zozeer dat de mensen uitgekeken zijn op altijd de zelfde gezichten, maar eerder op het feit dat de VLD niet (meer) staat voor Vlaams, Liberaal, noch Democratisch. Dat is de voorbije jaren wel duidelijk geworden.

  19. De “Minister van Censuur” ziet de electoraal débâcle bui van 2024 al hangen door de kiesintentie peilingen te consulteren. We zullen de momenteel nauwelijks nog “open”(sic) VLD electoraal afslachten en onder de kiesdrempel begraven in 2024 wegens hun fervente “anti-Vrijheid van Meningsuiting” visie en dito Vivaldi draak wanbeleid dat op termijn ELKE Oppositie tegen de Links-Liberale “pensée unique” visie lijkt te willen wurgen door het passe-partout PoCo-concept “haatspraak”(links) met Links-Liberale kolder brei te willen farceren.

Plaats een reactie

Delen