Campagne van Hillary Clinton veroordeeld door Amerikaanse Federale Verkiezingscommissie

Hillary Clinton. Shutterstock

Uncategorized

Verkiezingscampagne van Hillary Clinton beboet wegens financiële onregelmatigheden

Carl Deconinck

De Amerikaanse Federale Verkiezingscommissie (FEC) stelt dat de verkiezingscampagne van Hillary Clinton en de Democratische Partij (DNC) in 2016 gelogen hebben over geld dat ze hebben betaald voor het beruchte Steele-dossier. Dat is een vals dossier van een Britse spion, waarmee ze de campagne van Donald Trump hebben beschadigd.

De Democraten krijgen nu een boete voor hun inbreuk. De DNC moet 105.000 dollar betalen en de campagne van Clinton 8.000 dollar. Dit omdat ze gelogen hebben over de betalingen aan Fusion GPS, een bedrijf dat het dossier liet maken. De boetes zijn het gevolg van een klacht ingediend in 2018 door de Coolidge Reagan Foundation.

Clinton en haar acolieten betaalden in 2016 meer dan 1 miljoen dollar aan het machtige Democratische advocatenkantoor Perkins Coie. Die namen Fusion GPS onder de arm om bezwarend materiaal over Donald Trump te zoeken. Fusion GPS huurde daarvoor een voormalig spion in, Christopher Steele. Hij lanceerde onder meer het valse verhaal dat Donald Trump op reis in Moskou prostituees had betaald om op hem te plassen in een kamer waar de Obama’s hadden geslapen. Die beschadigingscampagne werd doorgespeeld aan de media, die het nieuws massaal verspreidden, ook in België. Zelfs de omstreden FBI-baas James Comey liet zich ontvallen dat het “mogelijk was”.

(Lees verder onder de tweet.)

Verkiezingswetgeving overtreden

De DNC en de campagne hebben nadien gelogen tegen de verkiezingscommissie over de bestemming van dat geld. Ze spraken van “juridische diensten en advies”, terwijl het oppositieonderzoek betrof. Daarmee hebben ze de verkiezingswetgeving overtreden. Na de uitspraak wilden de veroordeelde partijen hun overtreding niet toegeven, maar ze lieten wel weten deze niet aan te vechten. Ze vinden ook dat het werk van Fusion GPS beschermd is door de geheimhouding tussen advocaat en cliënt.

Het valse en door Clinton bestelde dossier werd door de FBI gebruikt om te kunnen surveilleren wat het team van Donald Trump deed tussen oktober 2016 en september 2017. Er loopt nog steeds een onderzoek naar die zaak door John Durham. Hij arresteerde in november 2021 Igor Danchenko. Die had gelogen tegen de FBI over het bronmateriaal van het beruchte dossier.

“Eén van de meest corrupte politici in de Amerikaanse geschiedenis”

De Coolidge Reagan Foundation reageerde via advocaat Dan Backer scherp op de overwinning: “Dit is mogelijk de eerste keer dat Hillary Clinton – duidelijk een van de meest corrupte politici in de Amerikaanse geschiedenis – verantwoordelijk is gehouden voor de wet. Ik ben trots om te zien dat de FEC zijn job heeft gedaan.” Hij hoopt dat dit slecht een begin is.

Donald Trump reageert zeer tevreden op de uitspraak: “Dit is nog maar het begin van het onthullen van al de corruptie, die on-Amerikaans is en nooit meer mag gebeuren. Wanneer krijg ik mijn reputatie terug?” De voormalige Amerikaanse president diende vorige week nog een klacht in tegen Hillary Clinton en haar medestanders.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Verkiezingscampagne van Hillary Clinton beboet wegens financiële onregelmatigheden”

Plaats een reactie

Delen