Veroordeelde IS-terrorist werkte als beveiliger in Oostenrijks vaccinatiecentrum

shutterstock

Uncategorized

Veroordeelde IS-terrorist werkte als beveiliger in Oostenrijks vaccinatiecentrum

Carl Deconinck

Op 6 januari pakte de Oostenrijkse politie een beveiliger op die werkte bij een vaccinatiecentrum. Hij zou er een vrouwelijke collega hebben verkracht. Na zijn arrestatie bleek de man een veroordeelde terrorist te zijn die voor de Islamitische Staat wilde vechten.

De 21-jarige man blijkt een opvallend parcours te hebben gevolgd. Het is dan ook de vraag wat voor controle men heeft uitgevoerd op zijn verleden dat hij zo’n functie kon krijgen. In mei 2016 wilde hij zich aansluiten bij de radicaalislamitische terreurmilitie IS en tegelijkertijd gevechtstraining volgen in een terroristenkamp in Syrië. De rechtbank van Wenen veroordeelde hem in juni 2017 voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en criminele organisatie. Dat leverde hem echter amper tweeënhalf jaar cel op, waarvan slechts tien maanden effectief.

De lage straf was een gevolg van zijn jonge leeftijd, hij was toen 17 jaar oud. De jongeman werd door de Turkse autoriteiten opgepakt in de Zuid-Anatolische grensstad Gaziantep en teruggestuurd naar Oostenrijk. Terug in Wenen had hij in juli 2016 elf- en twaalfjarige jongens in een park benaderd en geprobeerd ze te rekruteren voor IS. Na het uitzitten van zijn straf leek hij zich niet meer te verbranden aan islamistische sympathieën, maar wel aan ‘normale’ delinquentie. Meest recent werd hij veroordeeld voor opzettelijk ernstig lichamelijk letsel.

Verkrachting

Op 5 januari van dit jaar ontmoette hij een medewerkster van het vaccinatiecentrum waar hij aan de slag was. Hij regelde een afspraak met haar. Ze ontmoetten elkaar in de stad. Daar gingen ze naar een fastfoodrestaurant en vervolgens op zijn aandringen naar een hotel, aldus de aanklacht. Zoals de officier van justitie uitlegde, zou de vrouw op dit moment erg geïntimideerd zijn geweest door de lange, sterke en dominante man. In het hotel dwong hij haar uit de kleren en verkrachtte hij haar meerdere keren, ondanks dat ze huilde en hem smeekte om te stoppen. Zelf ontkent hij de verkrachting en volgens hem gebeurde alles met consensus. “Ik ben een man. Waar ze zei dat ze niet meer wilde, ben ik meteen gestopt.

Het vaccinatiecentrum en de verantwoordelijke organisatie zeggen niets te hebben geweten van de man zijn achtergrond. Ze zijn geschokt door de gebeurtenissen. Ze betuigen hun sympathie met het slachtoffer en hopen dat het gerecht snel duidelijkheid schept. Het beveiligingsbedrijf is contractueel verplicht om alleen personeel te leveren die een vlekkeloos certificaat van betrouwbaarheid hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Veroordeelde IS-terrorist werkte als beveiliger in Oostenrijks vaccinatiecentrum”

  1. Omdat de IS strijders geen vijanden zijn maar bondgenoten.
    Wie nog altijd geen verband ziet tussen immigratie,Corona en Oekraïne zal er binnenkort anders over MOETEN denken.

Plaats een reactie

Delen