Carla Del Ponte. Photo News

Carla Del Ponte. Photo News

Uncategorized

Voormalig aanklager Internationaal Strafhof: “Schrijf meteen arrestatiebevel voor Poetin uit”

Van de redactie

Carla Del Ponte, de voormalige aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, heeft haar voormalige collega’s opgeroepen om per direct een arrestatiebevel uit te schrijven voor de Russische president Vladimir Poetin. Dat zegt ze in een interview met de Zwitserse krant Le Temps.

“Poetin is een oorlogsmisdadiger”, vindt ,voormalig aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Carla Del Ponte. De Zwitserse juriste is van menig dat er per direct arrestatiebevelen moeten uitgesproken worden voor Poetin en andere hooggeplaatste Russische gezagsdragers, zodat ze verantwoording moeten afleggen voor de oorlogsmisdaden die gepleegd zijn tijdens de Russische invasie van Oekraïne. “Het is het enige bestaande instrument om de dader van een oorlogsmisdaad op te pakken en voor het Internationaal Strafhof te brengen”, aldus Del Ponte.

Net als Milosevic

Del Ponte, die naamsbekendheid verwierf door rol als aanklager in de VN-tribunalen naar oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de burgeroorlogen in Joegoslavië, erkent wel dat een arrestatiebevel niet meteen betekent dat Poetin op korte termijn achter de tralies zou belanden. “Als hij in Rusland blijft, zal dat nooit gebeuren. Maar het zou het voor hem dan wel onmogelijk maken om zijn land te verlaten, en dat zou een sterk signaal zijn dat veel landen tegen hem zijn. En mijn ervaring leert me dat we mogen hopen dat Poetin – net zoals de Joegoslavische president Slobodan Milosevic – op een dag toch opgepakt en aangeklaagd zal worden.”

De aanklager van het Internationaal Strafhof opende op 3 maart al een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne, met de steun van veertig landen die lid zijn van het charter achter de rechtbank. Oekraïne ondertekende toen dat charter niet, maar erkende het Strafhof in 2014 wel officieel voor misdaden gepleegd op Oekraïense bodem. Rusland trok zich terug als lid in 2016.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




18 gedachten over “Voormalig aanklager Internationaal Strafhof: “Schrijf meteen arrestatiebevel voor Poetin uit””

  1. Keer op keer krijg ik de kriebels van dergelijke idioten. Als er nu één manier is om dictators zich te laten vastklampen aan de macht en nog meer misdaden te begaan dan is het wel verklaren dat ze moeten gedwongen worden tot aftreden en dat ze daarna voor het Internationaal Strafhof moeten komen wegens misdaden tegen de menselijkheid. Assad (Syrië) gingen ze ook eens gauw verplichten af te treden. Dat mens is gewoon compleet geschift, de Russen én de Oekraïners mogen zich aan nog erger verwachten vrees ik.

  2. Dat ze dan ook maar een arrestatiebevel uitschrijven voor Bush jr. en zijn toenmalige entourage voor de beestigheden die werden begaan in Irak en Afghanistan.Trouwens er lopen nog andere kandidaten genoeg rond zoals bv Kagame ,Kabila jr……

  3. Wat heeft Putin precies mispeuterd ? Waarom wordt Biden niet voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gesleurd ? Het is toch de USA die de boel opstookt in Ukraine ? Kan iemand mij dat eens precies uitleggen ?

  4. In keur deze oorlog zeker niet goed maar als de usa en de eu zo niet hadden uitgedaagd en geprovoceerd zou er geen oorlog geweest zijn. Klaag de rotzakken van de politiek die heel het covidcircus gelanceerd hebben maar aan. Deze dictators hebben de mensenrechten dik geschonden en moeten gestraft worden.

  5. Poetin is nog niet bijgekomen van het schuddenbuiken van het lachen. Dat hele “Internationaal” “Gerechtshof” (sinds wanneer leven we in een wereldheerschappij?) heeft nog nooit een deuk in een pakje gesmolten boter geslagen. Een geldverslindende instantie bevolkt door wereldvreemden van het kaliber EU en VN.

  6. Na het lezen van een aantal idiote reakties hierboven: dat Poetin weg zou komen met wat hij in Oekraïne aanricht kan je als normaal mens toch nooit goedkeuren? Het is niet omdat krankzinnige US-presidenten hetzelfde hebben gedaan, dat Poetin dit plots wel zou mogen doen!
    Die man moet eender hoe per kerende gestopt worden.
    De EU en US gedragen zich hier als regelrechte lafaards. Aan de inzet van de Oekraïnse “mannen” mogen ze hier een voorbeeld nemen.
    Miljarden aan het militaire gedoe uitgeven, dat doen onze politiekers hier wel… maar zich inzetten in een echte oorlog??? Ik vraag me echt af of dat leger nu dient om het verkeer te regelen… Wat een sukkels!

Plaats een reactie

Delen