Zwitserse studie stelt grote oververtegenwoordiging van buitenlandse daders vast bij seksuele intimidatie

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Zwitserse studie stelt oververtegenwoordiging van buitenlandse daders vast bij seksuele intimidatie

Carl Deconinck

In Zwitserland verscheen recent een uitgebreide studie over seksuele intimidatie. Verschillende belangrijke instituties werkten daaraan mee, in opdracht van de overheid. Uit de studie blijkt dat de daders doorgaans tussen de 10 en 39 jaar oud zijn. Ook is er een grote oververtegenwoordiging van vreemdelingen.

In alle gevallen van seksuele aanranding in Zwitserland blijkt maar iets meer dan de helft van de daders Zwitser te zijn. Het gaat over 51,8 procent van de daders. De andere helft komt dus uit het buitenland. 30 procent van de daders zijn buitenlanders met een permanente verblijfsvergunning, 8,6 procent zijn asielzoekers en 9,5 procent behoort tot de categorie ‘andere buitenlandse personen’.

Volgens de studie stijgt het aandeel van buitenlandse daders verhoudingsgewijs elk jaar. De onderzoekers weten niet hoe dit komt. “Het is mogelijk dat auteurs met een buitenlandse nationaliteit inderdaad vaker worden aangeklaagd dan die met een Zwitserse nationaliteit, maar het is ook mogelijk dat ze vaker seksuele intimidatie plegen.”

Jonge vrouwen

De slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen tussen 18 en 29 jaar. Uit de criminaliteitsstatistieken van de politie blijkt ook dat een groot deel van de seksuele intimidatie niet alleen buiten of op straat plaatsvindt, maar ook in de woonomgeving. De intimidatie omvat fysieke mishandelingen zoals fysiek geweld en aanrakingen, maar ook verbale pesterijen en confrontaties met mensen die masturberen. Tussen 2014 en 2020 nam het aantal gevallen van seksuele intimidatie met een derde toe. De stijging vindt plaats over het hele land.

Het volledige rapport kunt u hier nalezen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Zwitserse studie stelt oververtegenwoordiging van buitenlandse daders vast bij seksuele intimidatie”

  1. Op een bepaald moment gaat men dit soort onderzoeken gaan vervolgen, ongeacht of de inhoud juist is. In het soort samenleving waar we naartoe gaan moet de illusie van een multiculturele utopie kost wat kost staande gehouden worden.

Plaats een reactie

Delen