Bron: Shutterstock

Uncategorized

België aangeklaagd voor willekeurige grenscontroles

Wannes Neukermans

Twee internationale studenten die vorig jaar gearresteerd werden bij een grenscontrole en twee weken werden vastgehouden in een detentiecentrum, stappen naar de rechtbank. Ze eisen een schadevergoeding. Dat meldt Move, een coalitie van Belgische vluchtelingenorganisaties.

De Congolese student Junior Wasso werd in september 2021 tegengehouden aan de Belgische grens. Zeventien dagen lang werd hij vastgehouden in een detentiecentrum. De Marokkaanse studente Ouiam Ziti werd in december van vorig jaar elf dagen lang vastgehouden. Uiteindelijk werd ze ook uitgewezen.

Beiden waren ze in bezit van een geldig visum. Toch ging de Dienst Vreemdelingenzaken akkoord met de arrestatie. De twee dagen de Belgische staat nu voor de rechtbank. Ziti gaf eerder al aan “behandeld te zijn als een crimineel”. Volgens de douane had ze niet genoeg geld op zak en was haar toeristenvisum niet in orde. Dat ontkent ze zelf echter. Volgens haar wilde ze van Roemenië, waar ze tandheelkunde studeert, eerst doorreizen naar Marokko, maar sloot het land de grenzen uit vrees voor de Omikronvariant. Ze besloot dan maar om toch naar België te reizen om de feestdagen met familie door te brengen. Daar was haar visum echter niet voor in orde.

Trivial Pursuit

“De controle op wat er aan de grenzen gebeurt, is zeer beperkt. Dit is zonder twijfel een grote blinde vlek in de Belgische migratiewetgeving. De grenspolitie neemt een beslissing door Trivial Pursuit met de persoon te spelen. Deze beslissing wordt dan blindelings bekrachtigd door de Dienst Vreemdelingenzaken, zonder verdere controle”, legt Marie Doutrepont, een van de advocaten, uit.

De advocaten vragen een schadevergoeding omdat zowel Junior Wasso als Ouiam Ziti een trauma zouden opgelopen hebben door de stress van hun detentie en de ondervragingen. Ziti zou er zelfs een hartritmestoornis aan hebben overgehouden.

Volgens Move zijn dit geen alleenstaande gevallen. Zij halen onder andere de gevallen van Yves Yao Kouakou, een student, Omar Mboup, een Senegalese professor, en een Thaise wetenschapper aan. Ook zij werden bij grenscontroles op het Belgisch grondgebied vastgehouden ondanks hun geldige visa.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “België aangeklaagd voor willekeurige grenscontroles”

  1. Zo geraken die twee aan een ietsje meer zakgeld. Grenscontroles systematisch uitvoeren? Dan botst men met de EUSSR. Dan maar een grote kuisbeurt houden onder de malafide vluchtelingenorganisaties en hun advocaten die een flinke stuiver aan dit soort rechtsbijstand verdienen.

  2. De antwoorden die Junior, kandidaat-student aan de UCL, destijds aan de grenspolitie gaf waren onwaarschijnlijk: als student chemie kende hij de tabel van Mendeleev niet! Hij zou elke dag vanuit Denderleeuw naar de UCL reizen met de metro. Bovendien was zijn inschrijvingsgeld niet volstort. Terecht meende de grenspolitie dat ze met een valse student te maken hadden, die door zijn familie gesponsord was, met een vals doel (studeren).
    Heeft iemand een idee wat Junior ondertussen uitspookt (behalve voor schadevergoeding procederen)? Is hij ondertussen Summa cum Laude geslaagd op de UCL? Of loopt hij in Denderleeuw naar de metro te zoeken? Staat hij al bij het OCMW?

Plaats een reactie

Delen