Vliegtuig uit Syrië met IS-vrouwen en hun kinderen is geland

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

België wil opnieuw IS-vrouwen en kinderen repatriëren uit Syrië

Anton Schelfaut

Er is een nieuwe poging in de maak om IS-vrouwen en hun kinderen te repatriëren uit Syrië. Dat bericht De Morgen maandagochtend. Een voorbereidende missie in het gevangenenkamp van Roj, vlak bij de grens met Irak, is zopas afgerond.

In principe repatrieert ons land enkel minderjarige kinderen die van Belgische ouders afstammen. De Koerden weigeren echter om kinderen onder dwang van hun moeders te scheiden. Daarom besloot de Belgische regering vorig jaar om ook volwassen vrouwen terug te halen. Daaraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moeten ze nog steeds beschikken over hun Belgisch staatsburgerschap en mag hun terugkeer geen al te groot veiligheidsrisico vormen.

Hoeveel vrouwen er precies in aanmerking komen, staat nog niet vast. Ook een datum voor de repatriëring is er nog niet.

Francken: “Onvoorstelbaar”

N-VA-Kamerlid Theo Francken noemt de plannen van de Belgische regering “onvoorstelbaar”. “Deze regering doet altijd exact het omgekeerde van wat de kiezer wil en waarvoor die stemde in 2019”, hekelt hij.

Francken herinnert eraan dat “de vorige Vivaldi-repatriëringsoperatie van IS-terroristen naar België miljoenen kostte en veel kwaad bloed zette”. “Zéker toen bleek dat er eentje na enkele weken Belgische gevangenis al terug vrij rondliep. Justitieminister Van Quickenborne loog de Kamer voor of was niet op de hoogte, wat mogelijk nog erger is.”

Op 16 juli 2021 repatrieerde België zes moeders en tien kinderen. Vier van de zes vrouwen zijn intussen weer op vrije voeten. Twee van hen mochten de gevangenis verlaten onder voorwaarden en twee zijn vrij omdat ze hun straf hebben uitgezeten. “En maar beweren dat we ze terughalen om ze streng te straffen”, aldus nog Francken. “Wat een misselijke grap. Wat moeten de honderden gewonden en slachtoffers van de aanslagen zeggen? Sommigen zijn nog steeds niet vergoed.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “België wil opnieuw IS-vrouwen en kinderen repatriëren uit Syrië”

  1. De oplossing: die IS vrouwen laten waar ze zijn en daar bovenop onze waardeloze Vivaldi-politiekers naar Syrië sturen. Ik weet zeker dat ik voor dit voorstel veel aanhangers kan vinden!

  2. TF: “Deze regering doet altijd exact het omgekeerde van wat de kiezer wil en waarvoor die stemde in 2019”

    Ook TF: “VB moet niet meedoen aan de verkiezingen”.

  3. Ik wil refereren naar een ander artikel verschenen in PAL Nws:Vivaldi politiek is nog niet volledig dood!
    Het terughalen van IS weduwen en het bezorgen van een levenslange Win For Life t.t.z Sociale Woning,uitkering,bijstand OCMW etc…is een schoolvoorbeeld van deze politiek!
    Er zijn terreurslachtoffers die nog geen eurocent gezien hebben en over het onherstelbare menselijke/psychische leed waarmee deze mensen dagelijks worden geconfronteerd zullen we maar zwijgen.
    Zuhal Demir herinnerde onlangs het College van procureurs-generaal eraan dat Vlaanderen klaar staat om de deradicaluseringstrajecten op te volgen.
    Probleem is dat de procureurs er “ridiculariseringstrajecten” van maken!
    Mag ik TF er even op wijzen dat BDW bezig is met zoete broodjes te bakken met Vooruit/PS in het vooruitzicht van een eventuele nieuwe coalitie na de verkiezingen!
    De grootste partij in Vlaanderen laat hij wel links liggen!
    BDW maar beweren dat een stem op het VB een verloren stem is!

  4. Laat ze ginder maar creperen, zijn uit vrije wil naar ginder gegaan.
    Ze hadden maar beter moeten nadenken.
    We kunnen ze missen als kiespijn, GEEN MEDELIJDEN !!!
    Onze verkozen politiekers kunnen zelfs al niet meer gaan en staan waar zelf willen.
    En zo’n gespuis gaan ze terug halen, zorg eerst voor u eigen mensen,!!!!

Plaats een reactie

Delen